EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

2154

Bijdrager:

Jaar:

1933

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Bruggen / Tunnels / Viaducten

Onderwerp 2.:

Bruggen Eindhovens Kanaal

Onderwerp 3.:

Overige Bruggen, Eindhovens Kanaal

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
(Dit is niet) De Poeijerse Brug. (foto #3296)

Beschrijving

Ik herinner mij de Poeijerse Brug als een brug met een vrij steile aanloop. Als fietser moest je flink trappen als je daarover wilde. Ook meen ik dat er later een andere brug heeft gelegen, maar of er auto's overheen konden weet ik niet. (Anne Troost) (RHCe 0025552)


Geplaatst op

06-12-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 06-12-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Volgens mij zijn ze deze brug aan het bouwen en is hij gedeeltelijk af. Het ijzerwerk ziet ook als nieuw en de leuning ontbreekt nog. Ik heb het idee dat de halve brug nog op het schip ligt. En de auto was nog niet uitgevonden!


Datum: 06-12-2005
Naam: Anne Troost  
img

Dacht ik ook Wil. Maar weet jij of dat de enige brug is geweest of dat er later nog een nieuwe is gebouwd? Ik dacht dat die toen toegangkelijk was voor auto's. Zo jaren zestig.


Datum: 07-12-2005
Naam: Vic van Lijf  
img

De brug waar we in de jaren 50 over liepen, op weg naar de IJzeren Man! Nu zie ik ineens dat houten huisje voor me, op de hoek van de Geldropseweg-Poeijersstraat. Er zat een antiquair? Ik moet nog ergens een foto hebben van de laatste boerderij op de Poeijersdwarsweg, ongeveer waar nu Campina staat.


Datum: 07-12-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Bij de foto op RHCe wordt gesproken over het bezwijken van de brug door te grote belasting van kinderen ter gelegenheid van de intocht van de Sint. Maar dat is wel een raar verhaal, daar zover van de stad er geen mens zou komen. Of het moet de brug geweest zijn die later is vervangen door de ophaalbrug. Dat geloof ik ook niet, daar de boerderij mij bekend voorkomt. Alleen zie ik geen schoorsteen van de steenfabriek. Er konden over de Poeijerse brug gewoon auto's rijden. Want de boeren reden er ook met landbouwvoertuigen. Hij lag in het verlengde van de Poeijersstraat waar later de gemeentelijke werkplaats is gekomen.


Datum: 07-12-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Het is allemaal moeilijk iets terug te roepen maar je moet er van uit gaan Vic, dat het hele gebied binnen het DAF-complex is gebleven. Daarom denk ik dat de Poeijersdwarsstraat zowat dwars op de Poeijersstraat lag in de richting van het hoofdkantoor. Er bestaat een foto die gemaakt is staande op de Geldropseweg waar Poeijersstraat op de Geldropseweg uitkwam. Het stukje asfalt loopt dood tegen het hek van DAF, terwijl je het hoofdkantoor links ziet.


Datum: 07-12-2005
Naam: Redactie  

Zie voor een stadsplattegrond-uitsnede foto 2163.


Datum: 08-12-2005
Naam: Wil van Hout  
img

De in 1903 gebouwde fabriek van Gloudemans heb ik gevonden. Als je onder de brug kijkt zie je de schoorsteen met de weerspiegeling in het water. Aan de andere kant van de weg lag de boerderij van Snoeien (18 kinderen) en boer Schoenmakers. Verder woonden er de families V.d. Laar en Joosten. Dit waren geen boeren, wellicht enige relatie met de steenfabriek. De laatsten hebben nog jaren op het DAF-terrein gewoond met de ingang aan de Geldropseweg, naast de villa die toen door DAF in gebruik was voor de personeelchef en de boekhouding. Misschien dat er nog een foto ergens is van de villa en/of wie er eerder in gewoond heeft?


Datum: 10-12-2005
Naam: Rini Talens  
img

De Poeijerse brug, zoals ik me die herinner, is meer zoals de huidige brug over het Eindhovens kanaal bij Hulst (Geldrop). Misschien is dit op deze foto een voorloper. Een stuk van de betonnen fundering van de latere Poeierse brug is nu nog in de kanaal-bewalling te zien en een stukje asfalt waar de Poeijersstraat van de Geldropseweg afboog zie je nog in de "tuin" van de DAF-fabriek. Leuke herinneringen aan deze brug om er fietsend op te komen, een hele klim, met een fantastische afdaling. Het stuk Poeijersstraat (wat er nog van over is in klein Tongelre) komt niet meer tot aan het kanaal, het is daar dichtgebouwd. Daar waar de huidige rondwegbrug over het kanaal gaat, daar liep vroeger het stroompje de Lakerloop, waarlangs de boeren van het gehucht Poeijers hun graslanden hadden.


Datum: 15-01-2006
Naam: Hans van den Hurk  
img

Voor zover ik me kan herinneren was de Poeijerse brug een boogbrug van houtendwarsliggers die 's zomers nogal naar teer roken en als kind moest je effe op de trappers gaan staan om er met je fiets overheen te komen. Naast die antiekzaak heeft toch ook nog een aantal jaren een Japans restaurant gestaan?


Datum: 15-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Hoe komt mijnheer Van den Hurk er bij om zo min over de Poeijersebrug te praten? Het was een volwaardige brug, al moest er wel- wegens de onderdoorgang van schepen- flink op de trappers van de fiets worden gestampt. Maar een brug Tongelre waardig!


Datum: 16-01-2006
Naam: Hans van den Hurk  
img

Nee heer, die brug zag er verder prima uit, was inderdaad nogal hoog en werd goed onderhouden. Want als ik eraan denk ruik ik die teerlucht nog boven het kanaal.


Datum: 16-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Dat klopt wel, want in je herinneringen zullen de stukken pek met wat kleine steentjes nog wel duidelijk aanwezig zijn. Zal wel gedaan zijn met het oog op het gladworden van de planken. Soms kon je ertussendoor kijken. Als je erover ging, richting Tongelre, was op het eind van de afdaling rechts het atelier van Pisa. Volgens mij is er ooit een atelier geweest in de Hofstraat tegen de overweg. Volgens mijn vrouw werd hier alleen maar bruidskleding gemaakt.


Datum: 16-01-2006
Naam: Hans van den Hurk  
img

Het atelier van George Pisa heeft tot ca midden '60 in de St.Joris(straat)laan gezeten en is daarna naar de Kanaaldijk verhuisd. Was dat niet van Jan Leijten Bruidsmode die meen ik in het grijze verleden ook nog in de Nieuwstraat met een winkel heeft gezeten?


Datum: 16-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Volgens mijn vrouw is het inderdaad Leyten.


Datum: 24-02-2006
Naam: Vic van Lijf  
img

Ik heb vage herinneringen aan een PISA-zaak op het Hertog Hendrik van Brabant-plein.


Datum: 24-02-2006
Naam: Anne Troost  
img

Klopt Vic, hierbij alle de adressen van Pisa: Vroeger, Hertog Hendrik van Brabant Plein te Eindhoven. Nu, Tenierslaan 1-5, 5613 DZ EINDHOVEN (atelier: Kanaaldijk Noord 15B te Eindhoven) Deze adressen heb ik van Pisa gekregen.


Datum: 01-03-2006
Naam: Fons Kappe  
img

Deze foto kan volgens mij niet de Poeijerse brug zijn. Deze had inderdaad knap steile opritten. Kan me ook geen bebouwing herinneren op de Kanaaldijk Zuid, anders dan ter hoogte van steenoven (zie ook luchtfoto van 1944 foto 189). Getoonde brug moet eerder in de buurt van de hefbrug gezocht worden.


Datum: 02-03-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Fons, de vergroting van foto 189 laat niets meer te gissen over. het is geheel duidelijk, de brug bij Poeijers. Met bebouwing net over de brug links en een 50 meter verder weer bebouwing aan de rechtse kant.


Datum: 02-03-2006
Naam: Dick Bonekamp  
img

Dit is dus niet de Poeijerse brug. Zie de andere kant op foto 3297.


Datum: 30-04-2006
Naam: Cor van Suijdam  
img

Deze foto is genomen vanaf de nieuwe hefbrug of te wel in de volksmond de "eerste brug". Wat we hier zien zijn de overblijfselen van de oude brug die voor de bouw van de nieuwe hefbrug al gedeeltelijk afgebroken was om ruimte te maken voor de nieuwbouw. Een restant was gespaard voor fietsers en voetgangers en wordt hier nu afgebroken. Vergelijk de pijlers van de oude brug met het gedeelte van deze tijdelijke voetgangersbrug, dan zie je daar dat ook een gedeelte van de pijlers zijn opgeruimd. Ik vermoed dat het zwaardere verkeer tijdens de nieuwbouw omgelegd was via het havenhoofd. De Poeijerse brug werd in de volksmond de "tweede brug" genoemd, de spoorbrug verderop was de "derde brug". Eenvoudig, maar wel doelmatig. De Poeijersebrug-oprit was heel stijl, maar dat hinderde niet, want daar was bijna nooit een kip te zien.


Datum: 13-09-2006
Naam: Ton Trienekens  
img

N.a.v. de opmerking van Wil van Hout. Het instorten van de brug bij de intocht van Sinterklaas is inderdaad niet de Poeijersebrug geweest maar de voorganger van de ophaalbrug aan de Tongelresestraat. Uit overlevering van verhalen van mijn vader weet ik dat in de Sinterklaastijd de brug aan de Tongelresestraat regelmatig het toneel was van ongeregeldheden tussen de Tongelrese Sint en de Stratumse Sint die onder invloed van de nodige drank en ten overstaan van de aanwezige kinderen op de brug uitvochten wie de "echte" was. Nu ik deze foto nog eens nader bekijk weet ik haast zeker dat het de brug aan de Tongelresestraat is. De boot met hout ligt te wachten voor de Picus houtfabriek. Het huis rechts op de foto staat op het terrein van linnenweverij Van Dijk. Ik weet nog dat wij als kinderen van Tongelre naar opa en oma in Stratum (Voorterweg) liepen en je keek dan bij die mensen op de keukentafel in het achterhuis. Het lag ongeveer 2 meter onder straatniveau. Het huis iets verder naar achter ligt nog steeds op de hoek Kanaaldijk Zuid en Breitnerstraat hoewel nu verscholen achter bossen en bomen. Het ronde dak van de loods die net boven de brug uitkomt is volgens mij de gemeenteloods en de schoorsteen daarachter is van Campina melkfabriek. Op de plek waar nu de boot met hout ligt, lagen jarenlang de boten van waterscouting Stella Maris of in de volksmond de roeiboten van pastoor Holtus (Antonius van Padua).


Datum: 13-09-2006
Naam: Fanny Bovers  
img

Klopt Ton, ik zal de naam maar niet noemen, maar als deze Stratumse Sint op het paard geholpen werd kukelde hij er subiet weer vanaf.


Datum: 13-09-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Ton als je iets beter op de site had gekeken had je het helemaal zeker geweten. kijk vooral even naar het speurwerk van Dick Bonekamp.


Datum: 03-10-2006
Naam: Frans Janssen  
img

Dit is naar mijn weten niet de Poeierse brug, want bij de brug lag de boerderij van de fam. Boelens. Vanaf de Geldropseweg gezien, rechts naast de brug. Aan de andere kant van de brug over het kanaal links lag de Firma Hurco.
=== De foto heeft als titel: "(Dit is niet) De Poeijerse Brug." Hans. ===


Datum: 04-10-2006
Naam: Hans Lemmens  
img

Ton, de schoorsteen kan nooit van Campina zijn op een foto van 1933. Campina werd pas eind vijftiger jaren aan het kanaal gebouwd. Misschien schoorsteen van NV Juliana (zie foto 1626).


Datum: 08-02-2007
Naam: Henk Luiten  
img

Dit is de tijdelijke brug die diende tijdens de bouw van de grote ijzeren hefbrug van de Tongelresestraat. De brug stortte in tijdens de intocht van sinterklaas in ±1934. Er stonden toen te veel kijkers op. Er vielen geen ernstige slachtoffers. Enkele mensen vielen op de boot die aan de kant ligt. In het huis met het knikdak woonde Van Rooy, de stoker van stoommachine van de Koninklijke Weverij van Dijk.


Datum: 12-03-2007
Naam: J. van Kampen  
img

In het huis rechts van de brug woonde vroeger toch een melkboer Vervoort? Die kwam altijd bij ons thuis melk en pudding verkopen. Ik weet nog wel dat hij met de hondekar kwam, had daar een prachtige en stevig gebouwde herdershond voor. Later is hij toen met paard en wagen gaan venten. Onder bij het huis liep een afwaterkanaaltje langs, want het huis was lager gebouwd dan de weg. Ik denk toch gauw zo'n 2,5 meter. Dit huis stond inderdaad op het terrein van de linnenfabriek.


Datum: 13-03-2007
Naam: Rini Talens  
img

Ja, daar heb je weer zoiets. Het gebied noordelijk van het havenhoofd tussen de huidige Tongelresestraat en de Dommel, wordt al van oudsher 'De Gooren' genoemd (een goor is een oude benaming voor een moerassig stuk land). Dus het zou mij niets verbazen als daar ooit een sloot met stromend water is geweest die ook de naam Goorloop had. Maar de "eigenlijke" Goorloop is dat water dat de zuidelijke grens tussen Stratum en Aalst vormde, en staat aldus in de archieven van Eindhoven vermeld. Maar, zoals je de naam Runtgraaf ook zo vaak op oude kaarten van Eindhoven en omgeving tegenkomt, als grensafbakening tussen gemeentes, zo zul je de naam Goorloop ook wel tegenkomen. 'De Laatste Stuiverloop' komt van een oud café met de naam: 'De Laatste Stuiver', dat op de hoek van de Geldropseweg en de Tongelresestraat stond. De Laatste Stuiverloop liep vlak langs dat café en waterde af op de Lakerloop.


Datum: 11-04-2007
Naam: Bert Knegtering  
img

De verbreding van het kanaal die begint vlak achter de brug aan de linkerzijde doet toch vermoeden dat het om de Poeijerse brug gaat.
=== Overtuigen foto 3297 plus de bovenstaande commentaren je niet voldoende van het tegendeel? (Red.) ===


Datum: 11-04-2007
Naam: Vic van Lijf  
img

Dat is geen verbreding, daar ligt een boot!


Datum: 11-04-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Ik zie met regelmaat dezelfde brug(gen). Maar is het ook bekend dat alle bruggen over het Eindhovens Kanaal eigendom van Eindhoven zijn en dat de gemeente verplicht is deze mooi te onderhouden! Of is dit ook verleden tijd?


Datum: 11-06-2007
Naam: Martin Faassen  
img

Al ben ik als kind zijnde verschillende keren over de brug geweest, deze brug doet mij niet herinneren aan de tweede brug, een ding weet ik nog: Sinterklaas kwam aan boord vanaf de tweede brug!


Datum: 05-01-2008
Naam: G.W. Eickmans  
img

Beste Martin, ik weet haast zeker dat Sint in de zwaaikom, bij de spoorbrug, aan boord kwam. Verder vind ik alles een leuke discussie. Aan de Poeierse brug heb ik leuke en minder leuke herinneringen. Maar ja, hier gaat het over de foto. Toch?


Datum: 07-01-2008
Naam: Cor van Suijdam  
img

De boot die tussen de pijler en de kade ligt is om de overblijfselen af te voeren van het restant van de brug. Deze kan nu totaal opgeruimd worden omdat de nieuwe hefbrug in gebruik is genomen. (Zie mijn vorige commentaar.) Net over het wegdek ongeveer in het midden kun je net de daken zien van gebouwen ongeveer halfweg tussen de eerste en tweede brug waar ook een verbreding van het kanaal voor het aanleggen van schepen was. Ik vermoed dat het ook de plaats was waar Sinterklaas in de boot stapte, het schijnt mij onzin om helemaal naar de spoorbrug (net voorbij het woonwagenkamp) te reizen om op de boot te stappen. De eerste boot waar je net een stukje van kan zien links ligt te ver weg van de Picuslosplaats, de losplaats was ongeveer waar de tweede boot ligt net zichtbaar onder het wegdek. De zwaaikom bij de spoorbrug was een zwaaikom en geen aanlegplaats voor schepen. Daar zou de ouwe Sint de loopplank moeten gebruiken, doar wassie un bietje te oud veur, docht ik.


Datum: 28-02-2008
Naam: Gerard van der Schoot  
img

Wat zouden jullie er van zeggen als dit een noodvoorziening van het gasleidingwerk is? In die tijd hadden we mijngas. Deze brug kan geen overgang geweest zijn over het Eindhovens Kanaal want de brug heeft aan de rechterkant geen loopplanken er ligt aan de rechterkant alleen een leiding en zicht op een plank dat je niet verder kunt. Dit geldt ook voor de brug die bij (de hefbrug) de Tongelresestraat foto 3297 ligt, alleen ligt hier leiding zichtbaar aan de linkerkant en je kunt hier duidelijk zien dat er een plank zit dat je niet verder kunt. Op de zijkant staat ook LANGZAAM VAREN. Als in deze tijd zo een leiding aangelegd zou zijn dat waren er diverse gevarentekens op de leiding en op de brug aangebracht. Of het kan een voorziening zijn van het waterleidingstelsel?


Datum: 29-02-2008
Naam: Corrie van de Bor  
img

Nog een late reactie op de verhalen/vragen van Wil en Hans: Jan Leyten Bruidsmode heeft in het Genderstraatje en later inderdaad in de Hofstraat gezeten. In de Nieuwstraat 11a hadden wij een bruidszaak Liberty. Leyten was een groothandel.


Datum: 16-03-2018
Naam: Toon Boelens  
img

Het is absoluut niet de Poeijerse brug. Ik ben geboren in de boerderij die aan de Poeijerse brug lag, net over het kanaal, waar nu DAF zit. Het gaat inderdaad om de brug over de Tongelresestraat, waar de ophaalbrug voor in de plaats is gekomen.


Datum: 17-03-2018
Naam: hans van melis  
img

De foto heeft als titel: "(Dit is niet) De Poeijerse Brug."