EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

21583

Bijdrager:

Jaar:

1939

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

114 Fellenoord

Straat:

Boschdijk*

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Woensel, St Joannes Berchmansschool

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
School Boschdijk - Kortestraat

Beschrijving

De kinderen uit de buurt Fellenoord op de speelplaats van hun school "St. Joannes Berchmans" aan de Boschijk met daarop de Kortestraat die van de Boschdijk naar het Binnenpad liep. De huizen achterin staan op het Binnenpad. Links in de hoek nog een fabriek. Zou dit de luciferfabriek kunnen zijn? Van het jaartal ben ik niet helemaal zeker.


Geplaatst op

26-09-2009

Reacties:

Datum: 26-09-2009
Naam: Wil van Hout  
img

De straat aan de achterkant was de Binnenpad. In het linkse pand zijnde nummer 42 en 44 woonde de familie Vrijdag en in het eerste kleine huis met het nummer 40, woonde de familie van Hout. Met een winkeltje waar je van alles kon kopen, o.a. snoep.


Datum: 26-09-2009
Naam: Wil van Hout  
img

Het jaartal is wat te laat. Ik denk zelfs aan 1929. dus minimaal 10 jaar eerder. In mijn jeugd droegen de kinderen geen pet meer terwijl ik er hier nog al wat zie met een klak.


Datum: 26-09-2009
Naam: Gerard van de Vorle  

Beste Wil. Je reageert op deze schoolfoto. Het zou best kunnen dat het jaartal niet helemaal klopt maar daar komen we wel uit. Wil, ik neem aan dat jij op deze school hebt gezeten. Mag ik weten welk jaar en in welke klas? Ik heb nogal wat klassenfoto's uit het verleden en als ik het jaartal weet dan kan ik iets gerichter wat foto's inzenden. Bij voorbaat dank, Gerard van de Vorle.


Datum: 26-09-2009
Naam: Wil van Hout  
img

Ik heb nooit op deze school gezeten, maar heb dikwijls bezoeken gebracht aan mijn tante in de Binnenpad. Mijn lagere school was in de Frankrijkstraat. Wel in die tijd Gerard. Ook waren er verschillende jongens uit onze buurt die daar op school zaten, zodat ik uitermate belangstellend naar deze foto heb gekeken. De grens lag ook tussen de twee scholen. In de Hemelrijken was de grens ongeveer bij de Schoolstraat. De gezinnen Zuidelijk van deze straat waren geacht naar de Antoniuskerk te gaan, zo ook deze school te bezoeken. Daarbij waren mijn neefjes ook op deze school. Van het hele gezin van 10 kinderen leeft alleen de jongste nog. Hij is 80 jaar en woont vanaf 1950 in Nieuw Zeeland. Als je de moeite neemt de site van Hans van Melis (www.ouwwoensel.nl) te bezoeken wordt er uitgebreid op in gegaan.


Datum: 27-09-2009
Naam: J.Feijen  
img

Ik ben aangenaam verrast door deze foto van de St.Johan Berchmansschool op de Boschdijk naast St. Antoniuskerk te Eindhoven. Het jaartal is inderdaad niet juist, moet vroeger zijn dan 1939. Van 1934 t/m 1941 zat ik op deze school, ik heb er goede herinneringen aan overgehouden. Ik kan me nog veel fraters voor de geest halen: Chrysothumus, Prudentio, Felicius, Hyacinthus, Lambertus, Laurentius, Flavius en 1 leek ,meester Snep. Ik ben geboren en getogen in de Lijmbeekstraat 192, l ater gewijzigd in 360, te Eindhoven. Ik woon nu al 50 jaar in Bergeijk. Ik  ben al lang op zoek naar foto's uit mijn schooljaren. Gerard van de Vorle beschikt over klassefoto's uit die tijd. LAAT ZIEN LAAT ZIEN


Datum: 27-09-2009
Naam: Ria de Turck  
img

Dit is de eerste echte grote duidelijke schoolfoto van voor de oorlog van deze jongensschool op de Boschdijk. Er staan echter zoveel jongens van verschillende leeftijden op dat ik er mijn vader Jan de Turck, in zijn jonge jaren woonachtig Boschdijk 103 of 107, en schoolgaand op deze fratersschool niet er tussenuit kan vissen, zelfs niet met 'n loep. Hij is geboren in 1921 en heeft tussen 1927 en 1933 op deze school gezeten. Wij, mijn moeder en ik, helaas is mijn vader in januari 2005 overleden, zouden heel graag een of meerdere foto's uit zijn jeugd willen zien of hebben. Hij was de jongste zoon uit een groot gezin van acht of tien kinderen, hij had ook nog enige zussen, die helaas op een na allemaal zijn overleden. Wij hebben geen enkele foto van hem van zijn 25 eerste levensjaren. Indien iemand, bv. Gerard van de Vorle, nog meer foto's van deze school heeft, a.u.b. geef ze 'n plaaatsje op deze geweldige site. Bij voorbaat mijn dank!


Datum: 27-09-2009
Naam: Anja Kersten  
img

Wil van Hout .Toevallig hebben wij ook op 40 gewoond en ik wist dat het een winkel was geweest, toen wij er kwamen wonen. En dat is 50 jaar geleden.Toen had de school al een muur een lage [links en rechts een hoge muur] Er zijn niet veel foto,s van de binnenpad. Dus vandaar mijn reactie. Mijn broertje heeft wel op die school gezeten. Ik moest naar de Houtstraat [meisjes school] En Wil weet je nog dat je achterom over al de 7 huizen over hun plaats moest lopen (7 of minder??) En nr 40 was laatste. En Gerard dat denk ik wel dat het det luciferfabriek is. Zoals ik mij herhinner waren er tegenover de luciferfabriek ook kleine huizen met een inham van een paar huizen waar onder een snoepwinkel??? Ik weet nog meer en mijn moeder leeft nog (82 jaar ik zal het haar vragen).


Datum: 28-09-2009
Naam: Hans van Melis  
img

Op de achtergrond niet de luciferfabriek maar de sigarenfabriek van Altink & Burgers zie 941 op de hoek van de Harmoniestraat Lijmbeekstraat.
Voor de luciferfabriek ga naar 1918 en volg de locatie Woensel - 411 Limbeek - Lijmbeekstraat.
J. Feijen lees op enkele zaken over de school. Een collectie van 90 foto's van de Joannes Berchmansschool is ook via deze site te vinden.


Datum: 28-09-2009
Naam: Wil van Hout  
img

Dat er achter de huizen een weg van overpad was weet ik maar al te goed. De meeste mensen gingen dan ook gewoon door de voordeur met de fiets naar achter. Achter de voordeur was een lange rechte gang naar de grote tuin. In die tuin werd naar algemeen gebruik allerlei groenten en dergelijke geteeld. Ook was er achter het huis, buiten een plee ook nog een stuk weiland. Een van mijn neven is nog iets als een boekbinderij of drukkerij begonnen met de buurjongen. Na de oorlog zijn mijn oom en tante naar de Bredalaan verhuisd, naar ik meen omdat er nog al wat beschadigd was door het bombardement. Een zoon t.w. Tjeu, is na een arrestatie door de S.D. in een kamp in Duitsland overleden.


Datum: 01-10-2009
Naam: Gerard van de Vorle  

In mijn jeugdtijd kwam ik jongens uit de Lijmbeekstraat vaak tegen bij de Leemskuilen waar we hutten en vlotten bouwden en ook sallemanders vingen in de sloot achter het Luciferfabriek.  Die deden we dan in een jampotje en verkochten die voor 2 cent. Pietje Feijen ben ik nog vaak tegen gekomen, zaalvoetbal rijschool en bij voetbalvereniging W.W.V.Z