EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2176

Bijdrager:

Jaar:

2005

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

212 Rochusbuurt

Straat:

St Rochusstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
St. Rochusstraat. (1)

Beschrijving

Vanuit de Kettingstraat (en niet de Tuinstraat) gezien een opvallend huis aan de St.Rochusstraat. Hoe heet zo'n huis? Een dubbele duplexwoning? Volgens van Dale niet: "duplexwoning: woning die bestemd is voor een gezin, maar ingericht is om tijdelijk door twee gezinnen te worden bewoond" Dit lijkt me wel heel erg permanent.


Geplaatst op

07-12-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 07-12-2005
Naam: Anne Troost  
img

Hans dit zijn volgens de nieuwe benaming appartementen, vroeger zeiden we etagewoningen. Daar ze elk een voordeur hebben zijn het zeker geen Duplex.
Vroeger stonden er Duplexwoningen in de Bennekel met name in de Benoitstraat huizen met een voordeur maar boven en beneden aparte bewoning. Meestal was het een keuken, Huiskamer(tje) en een slaapkamer(tje) en toilet. Maar je woonde op je eigen.


Datum: 22-03-2006
Naam: Suzanne Keuning  
img

Deze foto is genomen vanuit de Kettingstraat.


Datum: 15-04-2007
Naam: Joop van Kampen  
img

Als ik me nog kan herinneren woonde in een van deze 2 huizen de fam Neeskens, want hunne Jos zat bij mij in de Tuinstraat op de lagere school. Hij woonde schuin tegenover de fam. Slegers. Op de hoek van de Kettingstraat zat een kruidenierszaak nl.Jan v/d Akker, ook wel Jan Hes genoemd. Zijn vrouw en dochter zie ik nog regelmatig bij mij in de winkel in Vaartbroek bij AH. En we hebben het nog weleens over toen. (50er jaren).


Datum: 12-05-2007
Naam: M. Gosselink  
img

Deze woningen hebben ook in de Kettingstraat / Rochusstraat / Hoefkestraat gestaan. Ik denk dat die in de Kettingstraat als hiervoor genoemd ouder waren. Ze zijn destijds gesloopt omdat de cement-samenstelling super slecht was, het regenwater waste het cement uit de stenen. De stenen zaten als los zand aan elkaar. Het werden wel duplex woningen genoemd. De huizen waren aan de achterzijde geschakeld. De benedenverdiepingen hadden de slaapkamers boven achter de keukens van de bovenwoningen aan zitten. De rechterdeur was voor de bovenwoning. De trap kon je middels een katrol omhoog hijsen en daar pasten dan de fietsen in. De bovenwoning gaf de meeste ruimte. De tuin met achterom was voor de beneden woning. Er zaten grote tuinen achter. Hun fietsen konden gewoon in de gang staan. Toen het gesloopt werd was er een tijdelijk super speelveld voor de ukken. Er werden heel wat stenen verhandeld. Je kon ze zo oprapen en meteen weer opmetselen. Daar zijn veel garages van gebouwd. Er woonden, net als nu, mensen van allerlei pluimage. En dat maakt dat de buurt toch de buurt is gebleven. Een grote saamhorigheid. Dat merk je nu ook met de mogelijke nieuwbouw op het terrein van Timmerfabriek Jansen.


Datum: 13-05-2007
Naam: Jef Marien  
img

De woningen in de Hoefkestraat, Kettingstraat en de St.Rochusstraat waren niet van hetzelfde type als die op deze foto. Het zou interessant zijn als iemand nog een afbeelding van deze huizen heeft en het publiceert.


Datum: 26-05-2008
Naam: Len v.d.Berge-Luyten  
img

Leuk om je geboortehuis terug te zien. Dat zijn de nummers 12 waar toen Neeskens en later Vrijdag woonde, 14 mevrouw Spijker, 16 Luyten, 18 van Meerlo. De twee buitenste waren benedenhuizen. De middelste deuren de bovenhuizen. Op 10 woonde Wichman, 8 v.d.Sommen en op 20 v.d.Hurk.


Datum: 03-07-2008
Naam: Ruud Verschuren  
img

Een prachtig huis met veel schaduw in de tuin. Gefotografeerd vanuit de Kettingstraat. Als je met de auto het éénrichtinggebod volgt, zie je bij het uitrijden van de straat altijd dit statige gebouw. Het gebouw is jarenlang in slechte staat van onderhoud geweest.


Datum: 04-07-2008
Naam: Cor Schenk  
img

Mevr. Len v.d.Berge-Luyten geeft de juiste toedracht. De families die zij noemt kende ik ook allen. Het waren voor die tijd prachtige huizen en geheel anders van uitstraling en bouw dan de in de Kettingstraat, Hoefkestraat en Rochusstraat. Ik zelf woonde tegenover de familie Luyten in de Rochusstraat op no.17. Ik heb er een prachtige foto van en zal proberen deze op de site te krijgen.