EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2190

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

328 Tongelresche Akkers

Straat:

Kanaaldijk Noord

Onderwerp 1.:

Water

Onderwerp 2.:

Kanalen / Rivieren / Beken

Onderwerp 3.:

Eindhovens Kanaal

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
De Zwaaikom met gashouder

Beschrijving

Mooie foto (gevonden bij RHCe) van de zwaaikom (op de voor grond) in het Eindhovensch Kanaal. De gashouder rechts van het kanaal stond in Tongelere. Links van het kanaal is later voor het overgrote deel bebouwd door de DAF.


Geplaatst op

08-12-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 11-12-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Links ziet u een gedeelte van de pershal van de Daf fabrieken met ervoor een loopkraan. De gashouder stond in de Quinten Matsijslaan d.i. een verlengde van de Ruysdaelbaan.


Datum: 11-12-2005
Naam: Anne Troost  
img

Wil, de fabriek links achter, was die ook van de Daf?


Datum: 12-12-2005
Naam: Wil van Hout  
img

De fabriek op de achtergrond is de landbouwwagen fabriek. Naar mijn mening, (Ik zeg nadrukkelijk, mijn mening) is de fabriek geen lang leven beschoren geweest door het feit dat het z.g. karrenspoor in elke provincie anders was. De fabriek is iets te vroeg begonnen met deze aanhangers. Nu zijn alle landbouwwegen verhard, tot iedere boerderij. Je moet dat zien als de ned.spoorwegen, de treinstellen kunnen ook niet in het oosten gebruikt worden. En het is zo ongemakkelijk met twee wielen in een spoor te rijden en met de andere twee boven op.


Datum: 30-05-2006
Naam: Theo van den Dungen  
img

De gasketel aan de Quinten Matsyslaan voorzag tot aan het einde van de jaren '60 in dit deel van Tongelre de huizen van gas, hij diende als buffer (opslag in daluren en levering in piekuren) en was verbonden met de gasfabriek aan de Nachtegaallaan. In het begin van de jaren '70 werd de gehele installatie gesloopt en opgeruimd.
De zwaaikom is een verbreding in het kanaal, die nodig was om grotere binnenvaartschepen te kunnen keren in de richting van Helmond.
Ter hoogte van deze zwaaikom is in 1929 een woonwagencentrum aangelegd, dat in 1953 weer werd opgeruimd en vervangen door een nieuwe behuizing op het Doolplein.


Datum: 20-11-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Deze gashouder was niet meer afhankelijk van de kolengasfabriek maar diende voor opslage van het mijngas in het interbellum tussen kolengas en aardgas.


Datum: 03-10-2007
Naam: Eugene van de Laar  
img

Als ik 's nachts ik bed lag hoorde je altijd een soort geluid... net of dat er iemand zo nu en dan tegen die gasketel aansloeg. Vond ik als klein menneke maar niks. Iemand bekend met dat geluid?


Datum: 03-10-2007
Naam: Anne Troost  
img

Dat geluid was er overdag ook maar dat hoorde je niet. Zoals in alle ruimte zowel groot als klein zitten er drukopvangende voorzieningen in of aan.
Bij de gasketels waren dat meestel de deksels . Of er waren losse binnendeksels of en gedeelte van de bovenkant kon bewegen. Als deze beweegbare deksels op en neer gingen dan maakte dat het geluid. Alles is uiteraard op een zo simpel mogelijk manier uitgelegd. Op foto 7385 kan je bij de kleine ketel daar wat van zien. Bij de foto 7383 wordt er ook al een beetje uitleg van gegeven.


Datum: 11-04-2008
Naam: J. Wijn  
img

Deze gasketel lag niet aan Quinten Matsijslaan maar aan de Kanaaldijk Noord.
Eind jaren vijftig ben ik als puber samen met een vriendje tot op het dak van deze ketel geklommen: met ruim tachtig meter toen het hoogste punt van Brabant. Het leek alsof je onze gehele provincie kon overzien. Bovenop het dak in de uitstulping hing een liftje, waaronder de vlotter: dat is ook het geluid dat sommigen meenden te horen. Buiten aan de wanden waren het hele jaar door schilders aan het werk in gondels die onder aan de ringen hingen.


Datum: 14-04-2008
Naam: Yvonne Hamelink  
img

J.Wijn dat klopt helemaal. De gashouder lag aan de Kanaaldijk Noord. Toen Ballast Nedam aan het bouwen was in 1959 woonde er familie aan de Quinten Matsijslaan vanwege het werk aan de Kanaaldijk. Familie van Straten (inmiddels overleden) woonde daar ook. En een zekere Weertje.


Datum: 14-04-2008
Naam: Yvonne Hamelink  
img

Weertje was een van de zonen van de bouwers van Ballast Nedam?