EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

221

Bijdrager:

Jaar:

1953

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Demer

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De Demer eindelijk puinvrij.

Beschrijving

Na de vreselijke bombardementen op 19 september 1944 is hier op 31 juli 1953 de Demer eindelijk weer puinvrij. En dat ging niet aan de aandacht voorbij. De nieuw te bouwen winkels worden hier (kruising Rechtestraat / Vrijstraat) gesymboliseerd door een kruiwagen met hun naambord.


Geplaatst op

05-05-2005

Reacties:

Datum: 28-02-2006
Naam: Bauke Hüsken  
img

De Demer is op 6 december 1942 gebombardeerd, niet in 1944.


Datum: 15-03-2006
Naam: Hans van Melis  
img

De hoek Marktstraat-Demer is al afgebroken. De brief van de politie van februari 1953 heeft snel resultaat gehad. De rij kruiwagens staat nog in een boog langs de stoeprand. Recht is de Demer nog steeds niet.


Datum: 08-08-2006
Naam: Louis van Lierde  
img

Bijzonder interessant allemaal! Rechts op de hoek met de Vrijstraat apotheek Van Tilburg met daarnaast op de Demer Stoffenhandel Verhulst en drogisterij Heldens (nog net te zien). En wat zie ik verder: links in de benedenhoek met hoed het welbekende gezicht van de heer Van Eeten, schoenenzaak Vrijstraat en rechts van hem mevrouw Snepvangers, drankenhandel Vrijstraat. Die mevrouw links van de heer Van Eeten is ook bekend, maar wie?
Wie kan zich nog herinneren welke zaken daar nieuw kwamen aan de linker (lege) kant van de Demer?


Datum: 09-08-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Ik lees Ansems en parfumerie Apollo.


Datum: 02-07-2007
Naam: Jan van der Meulen  

Met mijn hockeyclub Oranje Zwart waren wij op Sinterklaasdag 6 december 1942 met de trein naar Schijndel afgereisd om te spelen tegen Hopbel. In café van Roessel hadden wij ons omgekleed. Tijdens de wedstrijd werden wij verrast door het overkomen van Engelse bommenwerpers die laag over het veld vlogen. Wij waren dol enthousiast toen wij voor het eerst Engelsen in de lucht zagen. Later meer hierover.


Datum: 03-09-2007
Naam: Jan van der Meulen sr.  

Na de wedstrijd, hoorden we in het kleedlokaal Café van Roessel dat Eindhoven gebombardeerd was. Wim Lebesque belde naar huis op de Demer, geen aansluiting. Cas de Haan kreeg wel aansluiting met de Kerkstraat en hoorde van de enorme schade, branden en doden. Wij met de trein van Schijndel naar Boxtel, overstappen in de trein naar Eindhoven, in Best overstappen in bussen. In Eindhoven uitstappen bij Vredeoord thans Philips Nederland. Ik was de enige van de club die zijn luchtbeschermingslegitimatie bij zich had en toestemming kreeg door te gaan. Via de Edisonstraat en de Parallelweg langs de hevig brandende Philitefabrieken met mijn leren tas voor mijn gezicht tegen de hitte uiteindelijk bij de Woenselse overweg met nog brandende treinen kwam ik op de Vestdijk, waar veel zand grind en zelfs ijzer lag van het spoor dat veel treffers had gekregen. Het zal omstreeks 17 uur geweest zijn. Het ziekenhuis had door bominslagen 14 doden. Bij ons was er enorme glasschade in huis en vooral het bedrijf waar geen ruit meer heel was in de lichtkappen van de daken. Ook het ziekenhuis op de Vestdijk had naast zware bomschade 14 doden te betreuren. Men zal begrijpen, dat niemand van ons elftal nog weet wat de uitslag van Oranje Zwart tegen Hopbel is.


Datum: 05-09-2007
Naam: Jan van der Meulen sr.  

Die dame naast de heer Van Eeten lijkt mij Jet Strijbos, uit de Vrijstraat. Zij was penningmeester van Oranje Zwart hockey en had een sigarenzaak in die straat, naar ik meen.


Datum: 27-05-2009
Naam: Toos Thijssen Heldens  
img

Deze foto brengt bij mij heel veel herinneringen. Ik was erbij toen de Demer officieel geopend werd. Iedere winkel had zijn eigen kruiwagen en in optocht over de Demer werd zogenaamd het laatste puin weggedragen. Ik ben de dochter van drogisterij Heldens en was toen 8-9 jaar oud en het was groot feest voor iedereen. Geniet van alle foto's.


Datum: 07-03-2017
Naam: Mathi Prygoda  
img

In de Telegraaf van 1-8-1953: Nieuw Demer opening door burgemeester Kolfschoten. Slogan van dhr. Rooymans (van de belangenvereniging Demer en sigarenmagazijn): "De Demer heeft alles behalve puin".


Datum: 08-03-2017
Naam: Sjef van Eijk  
img

De slogan die Mathi aanhaalt zien we terug op foto's 26396 en 34910.

 

34910

 

34910

 

34910