EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2245

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Nieuwstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De reet van Nette ... (1)

Beschrijving

De Nieuwstraat vanaf de Markt gezien. Links het grote modehuis van G.Brackel. Ook aan de linkerzijde, maar dan achteraan, was een toegangspoort tot een smal doodlopend straatje met kleine huisjes. In de volksmond heette dat "de reet van Nette tegenover de portrette. Zie foto 2246 (RHCe 0015699)


Geplaatst op

17-12-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 17-12-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Rechts op de hoogte van de eerste fietser was een straatje dat kwam uit bij de huishoudschool (dubbeltjesschool) in de nabijheid van het Binnenziekenhuis aan de achterkant. De dames moesten een dubbeltje meebrengen anders ging het leren niet door. Bij de huifkar was de tabaks, sigaren en sigarettenwinkel van Retera. Zijn zoon had een bedrijf aan de Bergstraat, waar hij voor de schilders van Eindhoven en omgeving de lijsten maakte. Ik ben er wel eens geweest en er waren veel schilderstukken die wegens gebrek aan centjes niet opgehaald werden! Er hing een doek van zeker 5x3 meter waarvan ik dacht, hoe is dit hier boven gekomen.


Datum: 05-09-2006
Naam: Marjo Spierings  
img

Het straatje dat uitkwam aan de achterkant van het Binnenziekenhuis moet volgens mij het Genderstraatje zijn.


Datum: 21-11-2007
Naam: Melanie Mentink  
img

De reet van nette.
Vroeger vertelde men dat tijdens haar allereerste bezoek aan Eindhoven, de officiële kennismaking dus na haar kroning, rond 1898, de jonge koningin vanaf het station een rijtoer maakte door de stad en zo de Nieuwstraat passeerde in haar calèche. Het steegje was van het station af aan de rechterkant, ongeveer t/o de fotohandel. Voor dat steegje hing een groot spandoek met de groet: oh, lieve koningin, kijk ook deze reet eens in.
Er stond niets verkeerds in... De reet van nette groette haar, zoals de hele binnenstad.