EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

22530

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Overweg*

Onderwerp 1.:

Spoorwegen / Tramwegen

Onderwerp 2.:

Woenselse Overweg

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Woenselse Overweg (7)

Beschrijving

Woenselse overweg, herdruk, jaartal en bron onbekend


Geplaatst op

07-12-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 07-12-2009
Naam: Wil van Hout  
img

De lantaarnpaal die links langs de overweg staat, hebben veel Woenselse jongens besprongen, om daarna uit het zicht van oom agent beneden de felicitatie in ontvangst nemen. Het was een echte Puuk zoals wij het in Woensel noemde. Oom agent werd door luidruchtig te doen afgeleid zodat de sprong gewaagd kon worden. Eerst op het hekje klimmen en daarna was er geen terug meer. Bijna 70 jaar geleden en nog voel ik de adrenaline door de aderen lopen.


Datum: 07-12-2009
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Ik ben er vrijwel zeker van dat de politieagent rechts mijn vader is. Hij heeft jaren het verkeer geregeld bij het spoor en de Emmasingel, met name bij het uitgaan van de fabriek. Hij was destijds bij de bewaking van Philips, had daarom ook een politiediploma en werd ingezet bij de verkeersdienst van de gemeentepolitie. Het uniform was ook hetzelfde als dat van de gemeentepolitie.


Datum: 07-12-2009
Naam: Lieke Slegers  
img

Is het bij iemand bekend tot wanneer deze voetgangersbrug hier is geweest?


Datum: 07-12-2009
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Even over de politieagent. Vroeger werd er gesproken over een pepermuntje en een dropje en het had te maken met de pet. Weet iemand hoe dat precies zat.


Datum: 07-12-2009
Naam: Mark van de Laar  
img

De PTT-harmonie, kan me goed voorstellen dat die hier de trap afloopt. Denk dat de Philips-harmonie er anders uitzag. In het geval van de PTT-harmonie moet de foto na 1934 genomen zijn en zijn ze op weg naar het kantoor op het 18-septemberplein. Misschien herkennen sommige mensen de personen van de harmonie....


Datum: 07-12-2009
Naam: Wil van Hout  
img

Als ik het dan goed heb, draagt de agent een pepermuntje en mannen van het corps een dropje op hun hoofd.


Datum: 07-12-2009
Naam: Hans van Melis  
img

Lieke, ruwweg gerekend 13-3-1954 zie 438


Datum: 08-12-2009
Naam: Anton van Kemenade.  
img

Mark van de Laar spreekt hier over de PTT harmonie. Ik ben van mening dat het hier het politiekorps betreft. Bij uitvergroting van de foto lijkt mij dat duidelijk te zijn.


Datum: 08-12-2009
Naam: Lieke Slegers  
img

Bij de uitvergroting is ook duidelijk te zien dat er verschil is in strepen op de mouwen. Bij een agent zie ik twee strepen en bij de andere drie.
Waarschijnlijk dus toch de politie-harmonie.


Datum: 08-12-2009
Naam: Lieke Slegers  
img

Naar mijn mening werden de witte petten gedragen door de verkeerspolitie en de zwarte door de gemeentepolitie.


Datum: 08-12-2009
Naam: Frans van Beers  
img

Op nr 1174 staat mijn vader als agent op de straat met witte pet,
maar ik dacht niet dat hij bij de verkeerspolitie is geweest Lieke..


Datum: 08-12-2009
Naam: Nico Rombouts  
img

Het lijkt wel iets officieels, want als ik op de grote versie kijk zie ik halverwege de trap iemand met een soort van ambtsketen en mensen met hoge hoeden, ook staat er een persfotograaf of iets dergelijks op de trap.


Datum: 05-09-2013
Naam: Tinie Heller  
img

De loopbrug heeft denk ik tot begin jaren 50 bestaan toen kwam 't hoogspoor maar sorry als ik me vergis........
<<< Zie commentaar van Hans van Melis d.d. 7 december 2009. (Red.) >>>


Datum: 27-03-2015
Naam: Paul van der Cingel  
img

Het hoogspoor werd officieel in gebruik genomen in november 1953, de afbraak van de voetbrug zal niet lang daarna hebben plaatsgevonden. Ik heb verschillende keren een gratis stoombad gekregen van een stoomtrein die onder de brug doorreed en ik was lang niet de enige kwajongen die daar lol in had.


Datum: 27-03-2015
Naam: Tini van Rooij  
img

Het hoogspoor werd weliswaar in 1953 in gebruik genomen maar dat wil niet zeggen dat het laagspoor buiten bedrijf werd gesteld. Deze ingebruikname betrof het personenvervoer, het vrachtvervoer werd pas later over het hoogspoor geleid, dat ging in fases. Bovendien reed er nog steeds 4x per dag een trein over het Belze lijntje. Op 1 juni 1955 werd dit aangesloten op het hoogspoor, reed de laatste trein over de Woenselse overweg en konden de bomen definitief omhoog. Ik kan me voorstellen dat de loopbrug eerder werd gesloopt daar die door het steeds kleiner wordende aantal treinen overbodig werd.


Datum: 28-03-2015
Naam: Paul van der Cingel  
img

Er zijn nog verschillende foto's in het EiB archief waarop te zien is dat de Boschdijktunnel al in gebruik is voor het wegverkeer, maar aan Woenselse kant, achter De Gruyter langs, naar links moest afbuigen om de nog bestaande overweg te kruisen. Ik kwam daar destijds dagelijks langs en elke dag zowat was de situatie weer een beetje anders. Ik kon als fietser nog een tijdje door het zand ploegen totdat dat onmogelijk werd door spoordijk en ik ook via die tunnel en achter de City bioscoop langs naar de Kruisstraat kon fietsen.


Datum: 28-03-2015
Naam: Anton van Kemenade.  
img

Het lijkt mij dat er een of andere officiële geweest of nog gaande is. In het midden van de trap is duidelijk een mijnheer met een ambsketting te zien. Rechts van hem ( op foto links) loopt kennelijk een hoge functionaris in uniform met om de hals een witte shawl. Ik zou me zo voor kunnen stellen dat het hier de burgemeester en een commissaris van politie betreft. De muzikanten op de foto zullen daarom van het politie muziekkorps zijn.


Datum: 28-03-2015
Naam: Paul van der Cingel  
img

Zou best kunnen Anton, veel van de heren in hun zondagse pak die er achter lopen wekken ook niet de indruk vaak gebruik gemaakt te hebben van deze brug.


Datum: 31-03-2015
Naam: Wil Deckers  
img

Een herinnering ophalen..Zondag, een dag voor bezoek aan ons opoe. Zij woonde op de Broekseweg. Wij woonden in Tongelre. Als 8-jarig jongetje met pa en broertjes gingen we over de Woenselse Overweg. Maar wij bleven staan tot de spoorbomen dicht gingen .Wij naar boven, om onder de rook van de stoomlocomotief te staan .


Datum: 31-03-2015
Naam: Paul van der Cingel  
img

Wil, dan zal je meestal niet lang hebben moeten wachten. Overigens zie ik ineens een fotograaf staan, hij staat met zijn rug naar ons toe, in dat driehoekje tussen trap en de eigenlijke brug en de paal waar de waarschuwing " Het aanraken der draden is levensgevaarlijk' aan opgehangen was. Dat zou kunnen bevestigen dat het om een bijzondere gelegenheid ging.


Datum: 02-08-2015
Naam: Hennie van Tuijl  

Van 1952 tot 1956 werkte ik op de Demer bij Juwelier de Jong-Smits en moest uit Woensel elke dag "4x"met de fiets op mijn schouder over deze voetbrug. De Demer was in die tijd pas voor de helft vol met winkels.
=== Hennie, wil je a.u.b. je e-mailadres doorgeven? Alvast bedankt. Red. ===