EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

22716

Bijdrager:

Jaar:

1897

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Markt

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Markt met 'Groote Lindeboom'

Beschrijving

Foto uit Katholieke Illustratie nr. 44, 1896-1897. Verdere omschrijving zie grote versie.


Geplaatst op

21-12-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 21-12-2009
Naam: Gerard de Beurs  
img

We kijken hier rechts langs het waaggebouw naar de Marktstraat / Vrijstraat. Deze linde heeft ongeveer voor het huidige Hotel Bijenkorf gestaan.


Datum: 22-12-2009
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Waren ze er nog maar, mooie grote, sfeervolle bomen in de binnenstad. Op het Catharinaplein b.v. onder de kerk of het 18 Septemberplein, met voor de zomermaanden een lekkere bank er onder en voor de winter, rond Kerst, gezellige kramen met warme lekkernijen. Mijmeren en verlangen naar een sfeer van warmte, herkenning en je "thuis" voelen in de stad waar je geboren en getogen bent. Ik ken eigenlijk geen stad die in het centrum zo veel veranderingen heeft ondergaan in de afgelopen 40 jaar. Dat wil niet zeggen dat ik alle vernieuwingen verafschuw, oh nee zeker niet , er gebeuren werelds grote dingen die Eindhoven op de kaart zetten maar in dagen als deze, koud en Kerst voor de deur, denk ik veel bij mezelf: Christmas in the sixties was fine ..........


Datum: 23-12-2009
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Nou Marijke, op de Markt staat weer nu een flinke boom, ongeveer op dezelfde plaats als de Oude Linde. Bomen hebben helaas niet het eeuwige leven en de linde zou niet nog 100 jaar na 1896 te handhaven zijn geweest. Ook op het 18 Septemberplein is er toch weer ruimte voor mooie bomen ingeruimd? Eindhoven doet het best goed op bomengebied, mede dankzij de oplettende Stichting Stadsbomen.


Datum: 24-12-2009
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Ja, is ook zo. het was niet zozeer kritiek als wel een nostalgische overpeinzing. Ik weet heel goed dat Eindhoven tot een van de groenste steden van Nederland behoort. Ik ben daar ook heel trots op en heel blij mee, Ik mijmerde alleen even in de sfeer waar ik op dat moment in zat, buiten koud, Kerst voor de deur, Back to the Sixties Eindhoven net achter de rug, herinneringen aan Eindhoven zoals dat vroeger was met grote bomen voor de Catharinakerk en het gelukzalige gevoel wat ik kende als ik daar op een zomermiddag even voor die kerk onder de bomen stond. Een heerlijk plekje onder bomen vind je trouwens nog wel als je de binnentuin in loopt achter de Effenaar, tussen Effenaar en WZI, en ook rondom Ravensdonck. En wil je echt goed zien dat Eindhoven prachtig groen is, DOE DE DOMMEL op de 1e zondag van juli 2010.