EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2349

Bijdrager:

Jaar:

1961

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

215 Joriskwartier

Straat:

Stratumsedijk

Onderwerp 1.:

Horeca

Onderwerp 2.:

Cafés

Onderwerp 3.:

Stratum, Waterreus

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Cafe Waterreus

Beschrijving

Cafe Waterreus, op de hoek van Stratumse dijk met de Heezerweg. Links van het meest linkse huis lag de steenhouwerij Kluijtmans, tot aan de Joriskerk. Daar werden met kabels grote blokken steen doorgesneden.


Geplaatst op

30-12-2005

Reacties:

Datum: 02-01-2006
Naam: Hans van Melis  
img

In welk van witte huisjes rechts was cafe De Oude Vlek gevestigd?


Datum: 02-01-2006
Naam: Vic van Lijf  
img

Whow, die foto is mooi opgeknapt! Ik ben nog steeds naar de originele negatieven aan 't zoeken. Ik zie nu ook dat stinkende urinoir, waar we 4 keer per dag, op weg naar school langs kwamen, tussen cafe Waterreus en het huis met de puntgevel op de Stratumse Dijk. Dat zou ik Ferry Ector moeten vragen, mijn PL bij de verkenners, die woonde daar ergens.


Datum: 02-01-2006
Naam: Diny Nagel - Grave  
img

Volgens mij was dat tweede pand, het witte huis in zijn geheel café de Oude Vlek. Een heel gezellig oud café met de oude baas bij de kachel en z'n mooie dochters achter het buffet! Wij hebben er jarenlang geweldig fijn carnaval gevierd.


Datum: 04-01-2006
Naam: Vic van Lijf  
img

Er tegenover, eerste huis na parkingang: slijterij De Graauwe Hengst, nu in de 1e flat op de Aalsterweg.


Datum: 15-01-2006
Naam: Hans van den Hurk  
img

Was Ector niet een tabak/sigarettenzaak en jammer dat er dat soort café's niet meer zijn. George Taveerne is ook gesloten inmiddels, dat was het dan zo'n beetje uit die tijd.


Datum: 03-02-2006
Naam: Elly van den Berg Smulders  
img

Ja het was tweede pand. Nou en of we daar carnaval gevierd hebben.


Datum: 30-03-2006
Naam: Jet vd Tillaart Kluijtmans  
img

Hey, een van onze eerste bedrijfspanden op de foto. Ik zal mijn oom eens vragen, opa en oma hebben daar bij de steenhouwerij gewoond.
Hier hangt nog een foto van die lokatie in de toonzaal.


Datum: 30-03-2006
Naam: Vic van Lijf  
img

Ik ben onmiddellijk gaan kijken. Het is een kopie van een foto van de Hr. Jegerings. Echter in de toonzaal hangt de honderdjarige geschiedenis! Even kwam ook de afscheidende beukenhaag ter sprake. En ik dacht ook weer aan de meikevers, die we daar vingen.


Datum: 30-03-2006
Naam: Fanny Bovers  
img

Langs Waterreus zat een sigarenzaak aan de linkerkant en rechts schriften en schrijfgerij, wij noemde dit de kattebak omdat we hier de katachismus kochten, voor een kwartje een bruinboekje waarin de leerstellingen van het katholieke geloof in stond. Je moest dit uit je hoofd kennen voor het vormsel. De man deed de sigaren en zijn vrouw de schriften e.d. Hij was nogal nors zij was wat vriendelijker.


Datum: 08-08-2006
Naam: Kees van de Looy  
img

In de waterreus heb ik nog pijlen gedragen. Er werd achter het cafe met de handboog geschoten en wij moesten dan de pijlen uit de roos trekken en naar de schutters terug brengen. Als er tussendoor flink gedronken werd hadden we de meeste kans op wat fooigeld. Een keer liep een beschonken man voor de roos langs en kreeg een pijl in de zijkant van zijn hoofd, hij trok de pijl er laconiek uit en depte de wond met zijn glaasje jonge jenever. Dat vonden we erg stoer!


Datum: 27-08-2006
Naam: Vic van Lijf  
img

Volgens Eindhoven van dag tot dag: gesloten op 24-3-1969


Datum: 31-08-2006
Naam: Piet Smolders  
img

Achter café de Waterreus was een handboogschietbaan. Groeten van


Datum: 17-11-2006
Naam: Gijs Dijsselbloem  
img

Ik kwam in de tijd dat deze foto gemaakt is altijd over dit kruispunt, onderweg naar de ULO in de Le Sage ten Broeklaan. Voordat cafe Waterreus werd afgebroken is het nog een tijdje opslagplaats geweest van het Eindhovens vacantiecommitee. Toen het afgebroken werd hebben wij met de verkenners van de Christoffelgroep geholpen die spullen op te ruimen.


Datum: 20-02-2007
Naam: Hans van Melis  
img

De handboogschutterij OGIO bestaat nog steeds en heeft een eigen accomodatie aan de Amazonenlaan 4, Eindhoven. Ze was thuis in het cafe van de Wed. Waterreus op de Stratumsedijk 77.


Datum: 20-02-2007
Naam: Petra van den Heuvel  
img

Is dit niet de kruising waar op de plaats van Cafe Waterreus nu het pand staat waar Pipoos in heeft gezeten?
===Nee Petra, Pipoos zat op de hoek Geldropseweg-Tongelresestraat. Frans===


Datum: 27-02-2007
Naam: Jan Kneepkens  
img

Een eindje verder op de Stratumsedijk zat nog slagerij Broekman die z'n eigen hammen rookte. Mijn vader ging daar altijd in de rookkast er een uitzoeken. Ook zat daar nog Penson met z'n hengelsport en andere spullen. Verder weg bij de splitsing Aalsterweg/Leenderweg zat nog een bromfietszaak en daarnaast zat de Boerenleenbank. Het schoolhoofd van de lagere school aan de Tuinstraat(?) heeft destijds aan de Le Sage ten Broecklaan een kantoortje van de Boerenleenbank aan huis gehad want ik moest vroeger altijd met mijn boekje met spaarzegels naar hem toe. In de huizen rechts op de Heezerweg in de bocht woonden vroeger de families van de Ven en Clermonts. Vic van Lijf had het over Ferry Ector. Woonde deze familie niet in de Rosemarijnstraat met een houthandel? De steenhouwerij van Kluijtmans kan ik nog herinneren. Ik heb daar wel eens met stenen staan de gooien en had toen een grafsteen beschadigd en dat was toen meteen dokken.


Datum: 09-03-2007
Naam: Fransje Raap de Wit  
img

Mijn vader Mart de Wit is 25 jaar voorzitter geweest van de biljartclub in Waterreus. Tegenover Waterreus naast de slijterij hadden mijn oom en tante (Cis en Toon Janssen) een dames- en herenkapsalon met meteen bij de ingang een klein sigaren- en sigarettenwinkeltje. Ik kan mij nog goed herinneren dat achter in de tuin een varken stond op de plaats waar nu de schouwburg is. Heeft iemand van deze plaats nog foto's. Het was rond 1950.


Datum: 10-03-2007
Naam: P. Hertogs  
img

In het eerste huis rechts op de Heezerweg op no 2 woonde de familie Driehuis. Hij was melkboer bij Sint Jozef en stond in het weekend dikwijls met zijn ijscokar op de hoek van de Le Sage Ten Broeklaan. Op no 4 woonde de familie
Spaninks, de man was thuiskleermaker. Daarnaast op no 6 Woonden Bart en Kee en een kostganger. Tegenover hen woonde dus de Familie Kluitmans en daarnaast Betje de Pauw(niet op de foto). Dit is de situatie in 1955, later heeft op no 4
inderdaad de Familie van de Ven gewoond (jongste dochter van Spaninks)


Datum: 12-03-2007
Naam: Piet Smolders  
img

Bij kapper Janssen is mijn carriere als ruimtevaartjournalist min of meer begonnen. In de Katholieke Illustratie las ik daar rond 1950 een artikel over een ruimtestation. Zeven jaar voor de eerste spoetnik!


Datum: 20-04-2007
Naam: Frans Bax  
img

Rechts naast het stinkende urinoir was een gesloten huis. Daarnaast de Fam.Peters met religieuze artikelen, kantoorbehoeften en rookwaren. Dan cafe de Oude Vlek, vervolgens een gesloten huis Fam. Verleg en daarnaast de Wed Ector rookwaren.


Datum: 07-06-2007
Naam: Sienie van de Hurk van Dommelen  
img

Meen dat Betje de Pauw (naast Kluijtmans) samenwoonde met een of twee broers, die een schildersbedrijf hadden, dan kreeg je inderdaad een lange beukenhaag en dan weer kleine woningen. Van welk jaar is deze foto, want vroeger stond er midden op het kruispunt een verkeersagent met een STOPbord.


Datum: 03-01-2010
Naam: Lieke Slegers  
img

In de jaren 60 hadden wij een feest bij een student, die een kamer huurde bij de Waterreus. Langs de muren had hij een provisorische bank gemaakt. Met een vriend van ons, een journalist van het ED, had hij hele discussie's over het ED en hoe slecht dat deze krant wel was. Aan het einde van het feest vielen enkele doeken van de bank en wat bleek; de hele "bank" bestond uit jaargangen van het ED.