EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2378

Bijdrager:

Jaar:

1904

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

225 Eikenburg

Straat:

Aalsterweg

Onderwerp 1.:

Plattegronden / Topografie

Onderwerp 2.:

Stratum

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Eikenburg

Beschrijving

Net boven Beekhoven de Engelse tuin. Kijk voor de geschiedenis naar Eikenburg


Geplaatst op

03-01-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 03-01-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Door de i van Heihoef loopt de Roostenlaan, hij eindigd in de bocht van de van der Beken Pasteellaan.


Datum: 03-01-2006
Naam: Rini Talens  
img

Het woordje hoef, van Heihoef, ligt op de plaats waar tegenwoordig het gelijknamige sportpark; 'De Heihoef' ligt! Ingang schuin tegenover wijlen het vogelpark: Animali. Het geel-rose gedeelte rechtsonder is het begin van de Stratumse Heide. Wij noemden dat vroeger trouwens de Leenderheide! Rini.


Datum: 03-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Heel goed! Als je onderaan begint op de Aalsterweg is het eerste rood gemerkte huis rechts van de weg, het huis van v.d.Boomen. Op de volgende 3 sprong is de A2 gekomen. De eeste straat rechts is de A2. De tweede weg rechts gaat achter Eikenburg langs, op genoemde weg is de vierde straat links de Roostenlaan en rechts de paardenmanege. In het verlengde hiervan naar het zuiden onder de A2 in het zwart gemarkeerde vierkant is de Engelse tuin. En de grillig gevormde paden in een loofbos wijzen op een Engelse tuin.


Datum: 03-01-2006
Naam: Anne Troost  
img

Het karakter van een Engelse tuin van deze omvang is vaak de openheid van de aanplant. Als je goed in het vierkant wat Wil benoemd kijkt zie de groene punten (Bomen meestal loofbomen en minder vaak coniferen) groepsgewijs staan maar altijd zodanig dat hoe je ook kijkt er een open structuur in het landschap is. De paden hoeven niet altijd grillig te zijn het is zelfs zo dat er eigenlijk helemaal geen paden aangelegd hoeven te worden( zie maar bij Kasteel Ter Haar bij Utrecht en een groot gedeelte van ons Stadwandelpark). Soms kunnen deze tuinen een afwisseling hebben doordat er kleurige borders zijn aangelegd maar dan gaan we meer naar de Cottagetuin.


Datum: 04-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Ik heb even in de dikke gekeken, maar dan moet hij toch herschreven worden, Ik citeer: Engelse tuin, tuin in landschapsstijl met gebogen, niet symetrisch verlopende paden. Het is voor mij een bewijs dat mijn geheugen nog in orde is. Als de gelegenheid er was gingen we er beukennoten en kastanjes zoeken. Uiteraard, de jachtopziener was dan vertrokken.


Datum: 04-01-2006
Naam: Rini Talens  
img

Op een militaire kaart van 1838 was die Engelse tuin er niet (het begrip bestond alleen nog in Engeland) en lagen er op de plaats van 'Sportpark De Heihoef' nog enkele vennetjes, die samen met de diepte van de huidige sloten aldaar aangeven dat Brabant vroeger toch echt veel natter was. Op bovenstaande kaart lijkt die Engelse tuin meer een onderdeel van De Heihoef te zijn geweest, want er liep een pad recht vanuit de Heihoef zo de Engelse tuin in. Ook lijkt die Engelse tuin heel wat, dus ik denk dat die in mijn jeugd al tamelijk verwilderd moet zijn geweest. Het was toen meer een stuk bos, dan een Engelse tuin van een, zeg maar: 'Capabillity Brown' allure, met doorkijkjes en verrassende open plekken, enz. Ook een Engelse tuin moet je kennelijk bijhouden.


Datum: 04-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Ter aanvulling en missien wel tot slot, wil ik nog vertellen dat er in dat witte vlak in de nabijheid van de tuin een stel vacantiehuisjes stonden. Op een ervan is nog een vliegtuig gevallen. Een huisje werd bewoond door Mevr. Spoorenberg, van de bekende Eindhovense fam. (haar man der naam ben ik vergeten) en een ander door Tom Jacobs hij was een slager op de Hoogstraat. En tevens een bekende Eindhovenaar. Ik heb mij laten vertellen dat deze huisjes op de monumenten lijst zijn geplaatst.


Datum: 04-01-2006
Naam: Rini Talens  
img

Hans, Het is een mooie kaart waarvan dit een uitsnede is. Zou je voor mij en wellicht ook voor anderen, een stukje van deze kaart uit 1904 willen afbeelden, met Riel in het centrum en met de omgeving in een straal tot en met, pak hem beet... Hoog Geldrop? Kun je ook iets vertellen over deze kaart?
Alvast bedankt, Rini.


Datum: 20-05-2006
Naam: Rini Talens  
img

Klein herstel, het is niet 'Baron Smits Van Oijen' maar Jonkheer Smits van Oyen'. Oijen is/was nl. een heerlijkheid!
J.T. Smits vestigde zich 1779 in Eindhoven. Zijn 4e kind: 'J. Smits', kocht in 1836 Oijen en mocht zich daarna 'Heer van Oijen noemen'.
Het 2e kind daarvan: ''J.T. Smits' veranderde zijn familienaam in: 'J.T. Smits van Oyen', met gevolgen voor zijn kinderen. Waarom hij nou daarbij Oijen in Oyen heeft veranderd....?


Datum: 20-08-2006
Naam: Ad van Best, Scouting Stratum  
img

Het landgoed van Smits-van Ooijen omvatte een huis aan de Aalsterweg, waar nu het kantoor van Van Den Boomen is gevestigd. Achter de woning lag een tuin waar men rond 1900 een engelse landschapstuin heeft laten aanleggen met slootjes, solitaire bomen e.d.. Op de kaarten is dat nog te zien. In de jaren dertig kocht de familie Loudon (shell -directie) dit stuk grond en buitenhuis. De N.V. Philips kocht het begin jaren vijftig. Depadvinderij zat er vervolgens vanaf 1952 tot 1965. Een groep zelfs tot in de jaren negentig met een blokhut achter de B.B., tegenwoordig Regionaal Opleidingscentrum van de Brandweer. In 1963 verplaatsten de meeste padvindersgroepen hun blokhutten vanwege de aanleg van de snelweg en de hoogspanningsleiding.