EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

23797

Bijdrager:

Jaar:

1974

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

521 Kerkdorp Acht

Straat:

Scheldestraat

Onderwerp 1.:

Personen

Onderwerp 2.:

Bijzondere, Bekende Eindhovenaren

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Groenteboeren Kranen

Beschrijving

De Achtse groenteboeren. Links Frans Kranen (overleden in 1996) en rechts Jan Kranen (overleden 1988). Foto's genomen in augustus 1974.


Geplaatst op

06-04-2010

Reacties:

Datum: 06-04-2010
Naam: Peter Vervoort  
img

Hoewel er hier staat Achtse groenteboeren, kwamen ze volgens mij toch eerst uit Woensel, n.l. uit de Pastoriestraat. Toen ze daar weg moesten i.v.m. de sloop van de Pastoriestraat, vertrokken ze samen met hun zuster Toos naar Acht.


Datum: 07-04-2010
Naam: Wim Habraken  

Goei mennekes! Dat waren ze.


Datum: 07-04-2010
Naam: Hennie de Groot  
img

Jan, Frans en Cato Kranen waren de buren van mijn schoonmoeder in de Pastoriestraat 28. Kranen woonde op nr. 26. Ik ben vaak bij Cato in het 'winkeltje', wat eigenlijk een verbouwde voorkamer was, geweest. Met Frans en de andere groenteboer; Mart Roos (Pastoriestraat 22) hebben we vaak 's-avonds zitten jokeren. Leuke tijd gehad, zeker met de lange Frans. Toen de Pastoriestraat afgebroken was en wij naar Vaartbroek verhuisden, kwam Frans nog elke donderdagavond kaarten. Nadat de de gebroeders Kranen uit de Scheldestraat vertrokken waren, hebben ze nog in de buurt van de Pisanostraat gewoond.


Datum: 07-04-2010
Naam: Tini van Rooij  
img

Ja Wim, goei mennekes. Ze kwamen hier ook in Vaartbroek toen er hier in geen velden of wegen een winkel te bekennen was. De eerste bewoners van de wijk waren voor hun aankopen letterlijk op hen aangewezen. Als er een bepaald artikel op de groentekar niet (meer) aanwezig was, was Frans niet te beroerd op de fiets te springen en dat even thuis op te halen.


Datum: 08-04-2010
Naam: Hennie de Groot  
img

Helaas, meneer van Rooij, de gebroeders Kranen, hebben nooit gevent op Vaartbroek. Er was op Vaartbroek wel een groenteboer uit Son. En de groenteboer Roos had zijn knecht met paard en wagen nog 's-maandags op Vaartbroek venten. De gebroeders Kranen ventten vroeger in de buurt van de Broekseweg en 'Pastoor van Ars' en de van Thienenlaan en omgeving. Later toen ze in Acht kwamen wonen, waar ze ook nog tijdelijk een winkeltje hadden, ventten ze alleen nog maar in Acht. Alleen Frans deed bij de 'oude' vaste klanten de bestellingen opnemen en bracht later de groenten naar hun toe. Zelfs tot jaren na hun sanering in Acht ging Frans nog elke week de zogenaamde 'Pof' wekelijks ophalen. "Al is 't mar 'n kwartje, in de week, ik heb 'r ok vur moete werreke' zei Frans dan.


Datum: 08-04-2010
Naam: Ben Brekelmans  
img

Deze twee broers hebben destijds ook bij ons in de Spinnerstraat hun groenten en fruit aan de man gebracht. Wat mij daarvan is bijgebleven is de opgewektheid en het komische talent van Frans, Zijn broer staat me bij als serieuzer, zakelijker. Twee heel karakteristieke plaatjes van twee eenvoudige, hardwerkende mensen. Inderdaad Wim: "goei mennekes"!


Datum: 09-04-2010
Naam: Tini van Rooij  
img

Meneer de Groot, ik heb dit verhaal gehoord van de vrouw van een collega van mij die in de Tomatenstraat woont. Zij kwamen destijds vanuit Den Haag in Eindhoven wonen. Zij had het hier goed naar haar zin maar dat er geen winkels in de buurt waren was wel een probleem voor haar. Gelukkig kwam er wel een groenteboer langs de deur. Maar daarmee had ze het probleem dat ze deze niet kon verstaan. Uit de rest van haar verhaal trok ik meteen de conclusie dat dat de broers Kranen moesten zijn. Later kwamen er de houten noodwinkel van de Etos, een viskraam, een bloemenstalletje en een friettent met Martha Zwerts, allemaal op en rond het parkeerterrein aan de Tarwelaan. Tenslotte het winkelcentrum Vaartbroek.
Maar Hennie, je kunt best gelijk hebben, dan heb ik het allemaal verkeerd begrepen. Het was in ieder geval voordat wij in Vaartbroek kwamen wonen op 1 april 1969.


Datum: 09-04-2010
Naam: Hennie de Groot  
img

Tiny, Zoals ik al zei, de Fam. Kranen waren onze buren. En ze hebben dus nooit op Vaartbroek gevent. Degene die bij die mevrouw aan de deur kwam, moet wel haast de groenteboer uit Son zijn. Die kwam ook bij ons, wij wonen sinds november 1968 op Vaartbroek. Frans is tot aan zijn overlijden bij ons elke donderdag trouw komen kaarten. Een nieuwtje nog over 'onze' oude buurt. Ik ben al weer tijden bezig met verhalen te schrijven, deze keer niet over 'Gessel', maar over de buurt rond de Pastoriestraat; Broekseweg; Brugstraat; Veldstraat; Eckartseweg en omgeving. Dus als iemand nog verhalen, anecdotes heeft hoor ik die graag zodat ik die, net als de verhalen over de gebroeders Kranen in het boek kan verwerken.


Datum: 09-04-2010
Naam: Ben Brekelmans  
img

Wat een geweldig idee, Hennie! Een boek over de buurt waar ook ik ben opgegroeid en vele voetstappen had liggen. Bij deze heb je mijn voor-intekening. En dat er iets in dat boek komt staan over o.a. die swingende ijssalon van Harry Korting, de wandelclubs bij café van den Heuvel en groenteboerJan Hakkert lijkt me logisch. Succes bij het verzamelen en schrijven.


Datum: 09-04-2010
Naam: Hennie de Groot  
img

Ja, Ben het wordt tijd dat over dat over het stukske Pastoriestraat-Broekseweg e.o. ook eens iets geschreven wordt. De mensen die daar gewoond hebben worden ook ouder. Maar verhalen die ik al gehoord heb, geweldig.... Ik ga het boek schrijven in het Nederlands, dialect is voor velen toch te moeilijk om te lezen.


Datum: 09-04-2010
Naam: Jac Van Dijck  
img

Ben wel geinterresseerd in boek omgeving Pastoriestraat Hennie, heb daar tot het laast gewoond, 1969-1970, zie ook mijn reactie op foto 23798 Scheldestraat 8-10.