EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

23860

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

233 Sintenbuurt

Straat:

Heezerweg

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Stratum, St Jozef, Tivolikerk

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Misdienaars Tivoli-kerk

Beschrijving

Een dagje uit naar Volendam met de misdienaars van de Tivoli-kerk met pater Timmermans en pater van Abswoude (1950-1952)


Geplaatst op

13-04-2010

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 13-04-2010
Naam: Ties van den Berge  
img

De beide paters zitten zowat in het midden. Links pater Timmerman en rechts pater van Abswoude. Op de tweede rij derde van links zie ik mijn broer Rien. Achterste rij middenin is volgens mij Thieu de Wit, die bij plechtige missen optrad als ceremoniaris.


Datum: 13-04-2010
Naam: Ties van den Berge  
img

De achterste twee rijen zijn de acolieten, de anderen zijn de "gewone" misdienaars. Ik herinner me dat mijn broer Rien stevig moest oefenen voor hij toegelaten kon worden. Dagenlang liep hij te repeteren. Alles was nog Latijn. Denk maar eens aan het openingsgebed: "Introibo ad altare Dei..." en dan moest de misdienaar de antwoorden geven. Of het "Confiteor..", enz. Pater Timmerman stelde hoge eisen aan de kennis en de kunde van zijn misdienaars. Je moest b.v. ook leren hoe je moest lopen en hoe je moest wegdraaien met dat zware misboek enz. De misdienaars "traden op" in de kerk, maar werden ook gevraagd op het zusterklooster om daar in de huiskapel de mis te dienen, zoals dat heette.


Datum: 14-04-2010
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Hier alleen jongens als misdienaars. Twintig jaren later In de jaren zeventig, en misschien nog wel eerder, waren het niet alleen jongens maar waren ook meisjes misdienaar en de missen niet meer in het latijn dus ook geen repetities meer.


Datum: 14-04-2010
Naam: Ties van den Berge  
img

Na Vaticanum II, eind 1965, lijkt het me denkbaar dat meisjes gingen meedoen als misdienaar. De naam misdienette werd toen al gauw gebruikt. Dat had natuurlijk ook te maken met het feit dat meisjes en vrouwen door dat concilie ruimere mogelijkheden kregen om in de katholieke eredienst te functioneren. Denk b.v. aan het grote aantal kerkelijke dameskoren dat in die jaren ontstond.


Datum: 23-02-2016
Naam: Margret Coenen-van Steen  
img

Is Henk Coenen hier ook bij? Ik denk 3e rij links, of eerste rij, 3e van rechts?


Datum: 23-02-2016
Naam: Rien Verhoeven  
img

Margret, ik moet je het antwoord schuldig blijven want na zoveel jaren, ik ben nu 77 jaar, dan vergeet je vele namen. Een enkele naam kan ik nog wel herinneren. Maar wat ik dus zeker weet is dat op de voorste rij, 3e rechts van Hout heet. Zo ken ik er nog wel een paar met naam maar wat voor jou denk ik misschien niet belangrijk is. Margret, ik zou zeggen veel succes met het zoeken naar Henk. Misschien dat jij later wel iemand tegenkomt die hem wel herkent van die foto, maar dan via een andere persoon die daar opstaat.