EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2395

Bijdrager:

Jaar:

1949

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Wal

Onderwerp 1.:

Sport

Onderwerp 2.:

Gymnastiek / Turnen

Onderwerp 3.:

ONA

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Gymnastiekvereniging O.N.A.

Beschrijving

Gymnastiekvereniging O.N.A. verzorgt hier een uitvoering in het gebouw Katholiek Leven in 1949. Op initiatief van de heer J.van Dooren werd op 8 januari 1932 een R.K. meisjesgymnastiekvereniging opgericht. Deze kreeg de naam Ontspanning na arbeid, afgekort O.N.A. De eerste oefeningen werden gehouden in de gymnastiekzaal van de B.L.O. school aan de Don Boscostraat. Twee namen zijn onlosmakelijk verbonden met deze vereniging, namelijk Riek van Tuijl en Tiny van Bussel, respectievelijk jarenlang penningmeester en secretaris. Er bestaat nog wel een zaalvoetbalvereniging met de naam O.N.A., doch of de gymnastiekvereniging nog bestaat is mij onbekend. Wie heeft hieraan nog herinneringen. De jongedames moeten inmiddels rond de 70 jaar zijn.
Ook in foto's van andere (jeugd-) verenigingen zijn we geïnteresseerd.


Geplaatst op

05-01-2006

Reacties:

Datum: 29-04-2006
Naam: Matty van de Zanden  
img

Ik ben nog lang niet zo oud, maar zat wel 'onder' de ONA. Mijn beide zussen ook. Ik was niet zo goed in gymnastiek, maar we gingen met een groep vanuit de lagere school (O.L.Vrouwe van Onbevlekte Ontvangenis. Wat een naam voor een school). Eens per jaar een uitvoering in de schouwburg en met 18 september meelopen in de fakkeloptocht. Met onze ballonbroekjes aan en de witte hemdjes. Was soms akelig koud. Ik heb van beide dames les gehad. Ook van juffrouw Rongen. Ik heb al die jaren (4 of zo) les gehad in de Don Boscostraat.


Datum: 29-04-2006
Naam: An Mudde-Rongen  
img

Beste Matty. Ja mijn zus heette Mien Rongen. Ik ben Annie Rongen en een andere zus bij ONA heette Nel Rongen.
Mien was bevriend met Riek van Tuil en Tiny van Bussel. Alle drie bestuursleden. Ik heb nog een jubileumboek van Ona.


Datum: 15-01-2007
Naam: Pie Jonkers  
img

Grappig, bij het doorbladeren van oude fotoalbums kom ik precies dezelfde foto tegen. Ik herken alleen mijn oudste zus Frenzl (1935), tweede van links.