EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2414

Bijdrager:

Jaar:

1971

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

211 Irisbuurt

Straat:

Korte Havenstraat

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Tabaksindustrie

Onderwerp 3.:

Karel I / van Abbe

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Karel 1: de grote brand.

Beschrijving

Aan de zijde van de Havenstraat en vooral de Korte Havenstraat stonden de tegenoverliggende woningen erg dicht op de fabriek. Zoals op de foto zichtbaar werd in de Korte Havenstraat van achter de woningen gepoogd de in brand staande fabriek te blussen.


Geplaatst op

07-01-2006

Reacties:

Datum: 18-02-2006
Naam: Marijke  
img

Toen de brand woedde in Karel I was dat in die tijd dat Philips Nederland daar een gedeelte van haar kantoor gevestigd had. In welk jaar was die brand? Ik heb daar belangstelling voor omdat ik in die tijd in de Korte Havenstraat werkte voor Philips Nederland.
===Marijke, kijk boven de foto, daar staat het jaartal. Red.===


Datum: 21-11-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Kaaarel 1 is afgefikt....... zongen we toen met carnaval. Ik meen me te herinneren dat het enkele dagen geduurd heeft voor de brand onder controle was.


Datum: 21-11-2006
Naam: Ben Brekelmans  
img

Er staat mij nog een krantenkop bij rond deze brand: Karel I de sigaar!


Datum: 22-02-2007
Naam: Vic van Lijf  
img

Volgens de kalender: 19 februari 1971, in de vroege ochtend.


Datum: 05-03-2007
Naam: Clemens van de Goor  
img

Mijn vader werkte bij Karel 1, eerst als sigarenmaker, later als werkmeester. Hij overleed in 1968, enkele jaren voor de brand. Ik herinner me dat we bij ons thuis tegen mekaar zeiden: goed dat-ie dat niet meer heeft meegemaakt. Hij was verknocht aan z'n werk en een zeer loyaal werknemer.


Datum: 05-03-2007
Naam: Henk Meelen  
img

Hier heeft mijn vader ook hard gewerkt als sigarenmaker, toen Karel I stopte met sigaren maken in Eindhoven is hij daar portier geworden. De brand was jammer genoeg zijn laatste werkdag. Hij was toen 55 jaar.


Datum: 22-12-2008
Naam: Wim Roxs  
img

De naam Van de Goor zegt me nog wel iets. Ik werkte in de jaren 60 administratief bij Karel I. Mijn kantoorbaas was dhr. De Laat en cheffin Personeelszaken was juffr. Prinsen, en assistente juffr. V.d. Wijdeven. Ik werkte op de mechanische administratie, samen met de dames Annie Driessen en Scheepens. Zij verwerkten duizenden ponskaarten, op de stans/ponsmachine. Dit zgn. Hollerith-systeem was de voorloper van de computer.


Datum: 20-01-2009
Naam: Piet Bisschop  
img

Hier een reactie van een van de overburen van Karel I. Of deze waterstralen over ons huis gaan kan ik niet zien (ik denk dat het verder in de straat was) maar ik heb van mijn moeder wel gehoord hoe het ongeveer gegaan moet zijn. Mijn ouders werden wakker van lawaai in de straat  en zagen 's morgens vroeg, ik denk 4/5 uur, uit de raam dat aan het eind van de straat (Korte Havenstraat, Havenstraat) de brandweer bezig was met blussen van een brand, door een of enkele ramen van de benedenverdieping. Ze gingen weer slapen (immers de brandweer was er bij), rond 6 uur half 7 werd de hele buurt geëvacueerd, het was een grote uitslaande brand geworden. Ik vergeet nooit de verbazing en ontzag voor deze brand van mijn moeder, dat in zo'n korte tijd deze brand was ontstaan. Mijn vader had in die tijd een markiezenfabriekje (eenmanszaak) en wij woonden in het 2de huis in de Korte Havenstraat. Gezien vanaf de hefbrug in het eerste huis, woonde mijn grootmoeder, naast het gangetje. Aan haar huis hing een bord als reclame voor mijn vaders bedrijf , ik meen dat er op stond, Bisschop markiezenfabriek met tel. nr. Wij konden door een van onze ramen nog op de Tongelresestraat kijken.
Ik heb nog eens in de krant een artikel gevonden waar een briefhoofd in stond met daarop het huis waarin ik woonde (ik heb dat artikel nog meen ik).


Datum: 19-01-2010
Naam: Peter Grieten  
img

Wie kent Jan (Adrianus Hubertus) Grieten? Heeft naar zeggen 25 jaar bij Karel I gewerkt tot hij in 1952 werkloos werd. Hij was weduwnaar, verloor zijn eerste vrouw in 1949 en trouwde wederom in 1950. Hij was mijn vader, gestorven in een bejaardentehuis in Aalst als 73-jarige in 1981.


Datum: 27-10-2014
Naam: Jan de Groot  
img

In die tijd zat ik op het dak van Jacques v.d. Meulen de brandslang vast te houden.