EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

24211

Bijdrager:

Jaar:

1953

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

516 Vlokhoven

Straat:

Woenselsestraat*

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Wasserijen

Onderwerp 3.:

Morgenlicht

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Wasserij Morgenlicht (1)

Beschrijving

Links de oorspronkelijke woning van het echtpaar Cornelius van den Akker en Johanna van Roy (gehuwd in 1923) aan de Woenselsestraat 128 te Vlokhoven. Zij dreven een klompen- en houthandel. Na een poging een kousenfabriek op te zetten werd uiteindelijk gekozen voor een wasserij onder de naam "Waterlelie", al spoedig veranderd in "Wasserij Morgenlicht". Inmiddels had het echtpaar 15 kinderen. Vandaar dat begin jaren 50 werd besloten tot de bouw van een nieuwe woning. Dit werd Woenselsestraat 126. Tussen de twee woningen in bevindt zich de inrit naar de wasserij op nr 124.


Geplaatst op

17-05-2010

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 17-05-2010
Naam: Jan van Rooij  
img

Deze familie had ook paarden. Ik heb hier voor het eerst op een paard (pony) gereden, ik denk dat het in 1963 was. Daarna nooit meer gedurfd.


Datum: 19-05-2010
Naam: Wim Roxs  
img

Wat een mooie foto van het jongere pand nr. 126 van de familie V.d. Akker, jarenlang onze buurman. Rechts is nog duidelijk het groen te zien dat de Heiweg omzoomde, waar links inderdaad het boerderijtje stond van de Klomp. Over klompen gesproken, ik heb nooit geweten, dat Cees v.d. Akker vóór de wasserijperiode nog klompenfabrikant was! De fraaie woning, in de jaren 50 gebouwd, is ooit eens door mij gefotografeerd en ook terechtgekomen bij "Eindhoven in beeld", onder nummer 19852. Opzij van dit pand lag een fraaie tuin met plantenstruiken tussen witte kiezelstenen.


Datum: 19-05-2010
Naam: Wim Roxs  
img

Ongelooflijk, dat zo´n pracht alleenstaand huis, wat toch nog maar zo´n 20 jaar oud was, weer moest wijken, voor de nieuwe situatie. In jullie zijtuin, beste Ad (Adrie, noemden wij je toen), hebben mijn zus en ik nog eens geposeerd voor het maken van een foto, verkleed als Koningin Juliana en Prins Bernhard, ter gelegenheid van de bevrijding!


Datum: 16-03-2013
Naam: Cees van den Akker  
img

Nadat we op 126 hadden gewoond ruilden we de woning met opa en oma en gingen wij op 124 wonen.


Datum: 16-03-2013
Naam: Wim Roxs  
img

Hallo Cees, een ding is me nu niet duidelijk. Ad berichtte in de aanhef, dat de foto het later nieuwgebouwde huis toont met nummer 126. Het oorspronkelijke, ouderlijk huis links daarvan droeg nummer 128. En de feitelijke wasserij had als huisnummer 124. Nu schrijf je, dat je van de woning 126 later naar 124 verhuisde. Dat zou dus betekenen, dat jullie toen in de wasserij, met huisnummer 124 woonden?


Datum: 16-03-2013
Naam: Cees van den Akker  
img

Links was een blokje van twee, no 128 en naar rechts 126 en het alleenstaande huis rechts is 124! Dus mijn ome Ad heeft het echt mis.


Datum: 18-03-2013
Naam: Wim Roxs  
img

Dat kan ook beter kloppen wat de huisnummering betreft, want wij als buurlui woonden toen op 120, en de nummering 122 zal hebben geslagen op het boerderijtje van Klomp, op de heiweg links, dat in feite ook tot de Woenselsestraat toebehoorde. En inderdaad was het ouderlijke huis een dubbelwoning, dat kan ik me ook herinneren.


Datum: 23-08-2013
Naam: Corrie van Dommelen  
img

Het was een mooie tijd bij Morgenlicht. Ik reed op die wagen met het paard Hassans. En Toto.


Datum: 23-08-2013
Naam: Wim Roxs  
img

Kan me uiteraard nog goed het paardentransport herinneren, voor ophalen van was en bezorgen van schone was, maar de namen van de paarden kende ik, als buurjongen van de wasserij, niet. Wel de naam van een van de mannen op de bok en veel later als chauffeur op de bestelauto, namelijk: Pietje.


Datum: 24-08-2013
Naam: Corrie van Dommelen  
img

Pietje is getrouwd met Riek van Haren en woonde in Nuenen, maar toen ik op de bok kwam was Pietje ook op bok. Ik had route Woensel, Stratum, Tongelre, Batadorp en Best.


Datum: 24-08-2013
Naam: Wim Roxs  
img

Heb je enig idee of Pietje nog leeft, Corrie? Hij had een vrij hoge stem, dacht ik.


Datum: 24-08-2013
Naam: Corrie van Dommelen  
img

Dat weet ik niet, dan zou je in de gids moeten kijken Piet Aarts.


Datum: 24-08-2013
Naam: Hans Vervoort  
img

Dat de was opgehaald werd bij mijn opoe in Best weet ik nog wel. Er moest een stuklijst ingevuld worden en de was werd verzameld in een grote doos. Deze dozen werden opgehaald en gebracht met paard en wagen. Iedere klant had twee dozen die rouleerden. De fam. Van den Akker had een stuk grond langs de Boschdijk in Best. Mijn opa huurde dat stuk van de fam. Van de Akker en hij verbouwde er zijn groenten op.


Datum: 24-08-2013
Naam: Wim Roxs  
img

Die grote grijze kartonnen dozen heb ik veel gezien. Ze hadden ook kartonnen deksels met diepe overslag en waren stevig. Dat moest ook wel want ze moesten tenslotte gestapeld worden voor het transport. Echte containerdozen dus.


Datum: 12-08-2015
Naam: Ben Simmelink  
img

@Wim Roxs: Ik ken een Piet Aarts, hij woonde vroeger in de Kronehoefstraat of daar in de buurt, hij heeft bij Morgenlicht in het transport gewerkt, en hij woont al lang in Nuenen. Hij leeft dus inderdaad nog.


Datum: 13-08-2015
Naam: Wim Roxs  
img

Dank je, Ben, ik zal eens proberen om met hem contact op te nemen. Een adres heb je waarschijnlijk niet?
=== Wim en Ben, jullie kunnen de correspondentie per e-mail voortzetten, klik op de naam (in blauw) = Red. ===


Datum: 25-09-2017
Naam: Stien van Namen--- Verschuren  
img

Zolang ik Piet Aarts ken woonde Piet in Nuenen en dat was in 1963, toen ik bij Morgenlicht ging werken. Ad van den Akker woonde op de Kronehoefstaat en toen Ad is verhuisd heeft er nog een tijdje de FNV Bond in gezeten.