EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2517

Bijdrager:

Jaar:

1976

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

712 Oude Spoorbaan

Straat:

Hoogstraat

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Groente / Fruit

Onderwerp 3.:

Van Hout

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Hoek Hoogstraat-Palingstraat

Beschrijving

Allereerst de groente- annex viswinkel van de familie Van Hout. Vader Frans en moeder woonden daar samen met hun zonen Jan en Piet. Vader Frans ging elke dag met zijn zonen de groenten venten met een paar platte handkarren, met van die grote wielen. Daarnaast, hoe kan het anders, café de Gouden Bal. Atlantisnummer 0010787


Geplaatst op

16-01-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 30-08-2006
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Dit pand, café en groentewinkel, was vroeger een boerderij en dateert van 1580. In 1740 werd het deels een café. Dit blijkt uit de archieven, waarin melding wordt gemaakt van haardbelasting voor twee haarden op dit adres: een haard in de boerdrij en een in de gelagkamer. Vroeger lag dit café op de handelsroute naar België en achter het café was er ruimte voor de paarden. Toen na rond 1900 hier de tram naar Reusel passeerde en de paarden meer en meer uit het straatbeeld verdwenen, heeft men achter het café ook de rustplaats voor de paarden opgeruimd. Er kwam toen een beugelbaan, het spel met de schep en bal. Vandaar de naam 'De Gouwen Bal'.


Datum: 30-08-2006
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Café 'De Gouwen Bal' is niet alleen het oudste café van Eindhoven, maar hier werkt ook de oudste kasteleinsvrouw van Eindhoven. Ellie staat hier al 46 jaar achter de tap.


Datum: 31-08-2006
Naam: Wim Rooijakkers  
img

Rechts op de foto kun je goed zien dat daar stutten tegen de muur staan. De gemeente was toen van plan om het pand te slopen. Klanten van het café en buurtbewoners waren daar op tegen en hebben toen op de muur de tekst geschreven: 3 eeuwen sta ik hier nu in weer en wind moet ik nu bezwijken door dit gemeentebewind.


Datum: 14-11-2018
Naam: Peter van Ierlant  
img

Wie door de Hoogstraat komt, loopt de kans dit café over het hoofd te zien. Het keurig lichtgrijs geschilderde pand met zijn lage gevel en pannendak vertoont weinig uiterlijke kenmerken van een horecagelegenheid. Een bescheiden uithangbord zonder verlichting, slechts onopvallende verwijzing naar het binnen verkrijgbare biermerk. Toch is dit het oudste café van Eindhoven. Uit oude geschriften blijkt dat hier al in 1730 een herberg gevestigd was. Gunstig gelegen tussen de stad Eindhoven en het dorp Gestel, was het een prima uitspanning waar voerlui aanlegden en de paarden op de binnenplaats rust gunden. Zelf konden ze intussen ook weer wat op krachten komen met de nodige drank. Bij het café werd later ook een beugelbaan aangelegd. Daaraan dankt de zaak waarschijnlijk de naam "De Bal", die al in 1827 in gebruik was. Pas in 1881 gebruikt de kastelein de naam "De Gouden Bal", waarschijnlijk om zijn zaak van andere beugelherbergen (die meestal ook een naam met "Bal" hadden) te onderscheiden.