EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

258

Bijdrager:

Jaar:

1942

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Wal

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Bombardementen / Catastrofen

Onderwerp 3.:

1942 - 6 december

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De Wal in 1942.

Beschrijving

Een beeld op de bomschade op de Wal in 1942. Gelukkig is het gebouw Katholiek Leven (linksboven) gespaard gebleven. Juist rechts daarvan staat een kleiner gebouw met een trapgevel. Naar ik meen is dit het thans nog bestaande Waaggebouw in de Paradijslaan. De foto werd genomen vanaf de toren van de St. Catharinakerk.


Geplaatst op

13-05-2005

Reacties:

Datum: 26-05-2005
Naam: Hans van Melis  
img

De foto is gemaakt door Frans Hezemans van Handelsbank Eindhoven, die in december 1942 een groot aantal foto's maakte van de schade na het Sinterklaasbombardement. Waarbij Philips het doel was, en de Demer het slachtoffer. Met afzwaaiers zoals hier op de Wal. Het hoge gebouw in het midden was de sigarenfabriek van Firma J.W. Hoefnagels & Zonen. Sigarenfabrikanten. Firmanten: P. Hoppenbrouwers en W. Huijsmans.


Datum: 19-10-2005
Naam: A Koopman van Winkel  
img

In het huis tegenover de Waagstraat ben ik geboren. Er stond ook nog een fabriekje achter het huis. Mijn vader is daar in dat pand een kapsalon begonnen: dames- en herenkapsalon Van Winkel.


Datum: 25-06-2007
Naam: Jan van der Meulen  

Op deze plek werd o.a. Pierre Bergstein, ongeveer 6 jaar oud, gedood en zijn moeder zeer zwaar gewond. Links op de foto nog zichtbaar garage Janus van der Meulen met rechts daarvan achter Van Winkel de sigarenfabriek waar Janssen (Mextal) zijn maquettes bouwde.


Datum: 07-09-2007
Naam: Jan van der Meulen sr.  

In de sigarenfabriek in het gangetje naast Van Winkel is na de oorlog MEXTAL gevestigd die maquettes maakte voor bedrijven en architecten (eigenaar was Jansen, vader van de huidige secretaris Jos Jansen van het St. Catharina Gilde Eindhoven stad. Vraag: maakte vader Jansen ook de maquette voor Philips van de stad Eindhoven anno 1891, oprichtingsdatum Philips-fabrieken?


Datum: 21-05-2008
Naam: Hans van Melis  
img

1891 Jan. Het fabriekje van mextal is nog net te zien middenlinks achter het huis met het witte vlak. Ik heb overigens vanmiddag (=gisteren) een foto gemaakt van de maquette met je woonhuis op de Vestdijk. Zie verder foto 12901.


Datum: 25-12-2010
Naam: Hans van Melis  
img

In het huis met het witte vlak Wal 17 woonden in 1920 twee families Teurlinckx. Barbier en sigarenfabrikant Ludovicus Teurlinckx-Slegers van Molenstraat 76 en zoon sigarenfabrikant C.H.L. Teurlincks-Marechal. Achter het huis hadden ze hun fabriek waar dus later Mextal zat. De firma werd gevormd door sigarenfabrikant Driek de Groot (de broer van Herman) van Voorterweg 21 en sigarenfabrikant A.J.C. Teurlinkx-Verhoeven die tot zijn huwelijk in 1922 ook op Wal 17 woonde


Datum: 03-12-2016
Naam: Paul van der Cingel  
img

Rechts, achter de torenspits, aan de overkant van de Wal, is dat niet het gebouw van Oost Brabant, een dagblad dat verweten werd nogal goede maatjes te zijn geweest met de bezetter?