Fotonr.: 269
Bijdrager Peter Vermeulen
Jaar: 1935
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Geldropseweg
Locatie 2.: Centrum |111 Binnenstad |Vestdijk/Bleekstraat*
Onderwerp.: Horeca |Hotels |Hertog Hendrik / Hotel Royal / Mei Ling

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Hotel Hertog Hendrik.

Beschrijving Velen kunnen zich dit hotel nog herinneren als Hotel Royal, waar carnavalsvereniging De Bolhoedjes jarenlang resideerde. Daarvoor echter was het Hotel Hertog Hendrik en eigendom van de familie Van den Dries. Na Hotel Royal werd het (na een grondige verbouwing en uitbreiding) Mei Ling en thans heet het Mandarin Park Plaza. En de locatie? Hoek Geldropseweg - Vestdijk.
Geplaatst op 15-05-2005

Reacties

Datum: 23-05-2005
Naam: M. Gosgerbo img

In Hotel Royal werden Sint & Pieten en toen ook nog Spaanse schonen, klaargestoomd voor het Eindhovens gebeuren. Van daaruit werden de lijntjes naar de belangrijkste geldschieters uitgezet. We gingen dan bij hun aankloppen met een lijst voor sponsoring. De meisjes waren welkom, maar mochten geen Pieten zijn. Samen in het zwembad na de intocht, dat kon echt niet. Het was een fijne tijd. Leuk om deze foto te zien. Misschien roept het meerdere herinneringen op.
Ik weet dat rechts aan de Vestdijk-kant tandarts Vaessen zat.
--Inmiddels is een foto die op deze Zwarte Pieten slaat geplaatst als foto 328 red. --


Datum: 18-06-2005
Naam: Herman Tecklenburg img

Was dit vroeger niet Hotel Beatrix? Wij gingen daar dansen op zaterdagavond in de jaren '40 - '50 - '52.


Datum: 08-03-2006
Naam: Theo Van Gestel img

ik ging in 1952 en 53 altijd op zondag dansen in hotel Beatrix, samen met mijn toenmalige vriend., nu nog steeds mijn man. De laatste platen werden gedraaid door de heer Frederiks uit de Violierstraat. Het was altijd bijzonder gezellig.


Datum: 17-03-2006
Naam: Peter Koelewijn img

Of IK ben volledig in de war of degene die onder deze foto Hotel Hertog Hendrik heeft gezet. In 1962 leerde ik mijn huidige vrouw kennen. Dat was in Hotel Royal (zie foto) en zij is de dochter van de toenmalige eigenaar Fons van den Dries. De heer Van den Dries verhuisde rond 1952 van hotel Westend in Helmond naar Hotel Royal in Eindhoven. Mijn vrouw, Mieke van den Dries, weet ook niet beter of zij heeft vanaf 1952 in Hotel Royal gewoond. Wél stond aan de overkant, op de hoek van de Hertogstraat, een ANDER hotel: Hotel Hertog Hendrik. Daarom waarschijnlijk die vergissing op de foto én de discussie rond de naam van Hotel Royal. Trouwens, niet alleen de Bolhoedjes vierden in Hotel Royal hun carnaval, ook het Eindhovense Cultureel Contact (één van de voormannen was de heer Kuhr, een oom van Lenny Kuhr). Ik was toentertijd leerling-journalist bij het Eindhovens Dagblad en moest een verslagje maken van de avond van het Cultureel Contact. Zo heb ik mijn vrouw in het hotel van haar vader ontmoet.
Peter Koelewijn, 16-3-2006


Datum: 17-03-2006
Naam: Peter Vermeulen

Dan moet J. Cohen ook al in de war geweest zijn. Kijk maar op foto 1590.


Datum: 17-03-2006
Naam: Hans van Melis img

En ook de afdeling bevolking van de gemeente Eindhoven zat er helemaal naast in 1934 toen ze in het adresboek opnam: "Hertog Hendrik Hotel Café Restaurant, Geldropseweg 17, Tel. 2346". (Linkse kant laag oneven nummer, de beeldhouwerij aan de overkant had nr 20a.)


Datum: 17-03-2006
Naam: Vic van Lijf img

Ook ik heb altijd gedacht dat Hotel Hertog Hendrik op de tegenoverliggende hoek lag, dus hoek Geldropseweg-Hertogstraat. Waarschijnlijk is het hotel dus vernoemd naar de Hertogstraat. Nu Peter K. hetzelfde beweert, weet ik het bijna zeker.


Datum: 17-03-2006
Naam: Hans van Melis img

In 1998 Mei-Ling Chinees-Indisch restaurant, Geldropseweg 17 5611SC. Tussendoor even van 1952 tot zeker 1970 Hotel Royal, Geldropseweg 17. Volgens Herman Tecklenburg van 1940-1952 Hotel Beatrix (in de oorlog Herman?). In 1934 Hotel Hertog Hendrik, Geldropseweg 17. Dus Vic en Peter, jullie zijn niet volledig in de war, hooguit niet volledig op de hoogte. Vooral de naam van een café of een hotel heeft de eigenschap met een nieuwe eigenaar te veranderen. P.K. spreekt over 1962. Waarschijnlijk heeft Den Dries in 1952 het hotel een andere naam gegeven, zoals dat later ook gebeurde.


Datum: 17-03-2006
Naam: Herman Tecklenburg img

Eigenaardig zo weinig mensen kennen het hotel onder de naam "Hotel Beatrix". Ertegenover was een kapper. Is er iemand die mij de naam van die kapper kan geven? Bij voorbaat dank.


Datum: 23-03-2006
Naam: Annemieke Taphorn img

Voor dat de Bolhoedjes er carnaval vierden zat er een andere club. Ben de naam even kwijt maar heb nog wel foto's van die tijd. Kan het zijn dat het de Knipvliegers waren?


Datum: 24-03-2006
Naam: M. Gosgerbo img

Volgens mij waren de Kletsmeiers als carnavalsvereniging hier in huis zo rond 1968.


Datum: 23-09-2006
Naam: Jos van Baarle img

Volgens mij is Hotel Beatrix of later Royal NOOIT Hotel Hertog Hendrik geweest, want dat lag aan de overkant naast de automaterialen van Louis Verheggen aan de Gelderopscheweg (zoals vroeger geschreven) en naast Burgers verwarming aan de Hertogstraat.


Datum: 11-01-2007
Naam: Ben Brekelmans img

Hier heb ik tijdens Carnaval 1969 (ja, toen er zo'n pak sneeuw lag) met The Jerseys muziek gemaakt voor De Bolhoedjes. Dat was niet de allereerste carnaval die ze daar vierden. Tophit van die carnaval: "Het hele zakie loopt in zijn nakie", compositie van Peer Koelewijn. Het handelde over de nudistenstranden in Zuid Frankrijk. Da's wel wat anders dan lempkes op fabriek!


Datum: 11-01-2007
Naam: Fanny Bovers img

Wij zongen toen in 1969 vogeltje wat zing je vroeg van Toon Hermans, nota bene de B-kant van het singeltje. Nog kriebelt het als ik dit nummer hoor. We liepen luid zingend van de stad door de Elzent naar huis. In de sneeuw met gymschoenen aan die toen hip waren. Natte voeten maar dat deerde niet.


Datum: 11-01-2007
Naam: Ben Brekelmans img

Klopt Fanny, ook wij zongen over het vroege vogeltje. Het was de B-kant van Kiele, kiele, kiele, een van de weinige carnavalssingle's van Toon die niet zo aansloeg. En van het Lowland Trio een nummer dat ging over een kikker van de kant afduwen. En natuurlijk de carnavalsklassieker Oh, Antoinette. Man, man, toen werden er nog carnavalshits geschreven en verkocht. Nu staan de foepkapellen met carnaval Queen's "We will rock you" te molesteren. Tijden veranderen, ook in de muziek. Geef mij maar tijdloze muziek, haha, of Back to the Sixties.


Datum: 12-01-2007
Naam: Marijke de Groot-Thiijssen img

Was de achterkant van het vogeltje niet: "heb je nog een bloemetje voor mijn knoopsgat, schat"? Of "Mien waar is mijn feestneus"? Ook wij gingen tot aan ons kruis door de sneeuw carnaval vieren dat jaar, in de Bowling met de Bowlingers, Boerenkapel, Dutch Swing College Band en Disco-kelder. Bovenstaand hotel herinner ik me alleen nog als Royal en zoals het nu is, Chinees waar je in ieder geval met carnaval ook lekker kunt eten.


Datum: 12-01-2007
Naam: Fanny Bovers img

Marijke, het vroege vogeltje was de B-kant van Kiele Kiele, zoals Ben ook al zei.


Datum: 12-01-2007
Naam: Theo van den Dungen img

In het tijdschrift "Pennewip" van de leerlingenvereniging van de Nutskweekschool staat de volgende advertentie; "Hotel Royal" Rotisserie "La Cigogne d'Alsace" Phons v.d. Dries, Eindhoven, Geldropseweg 17, telefoon 04900.14000 en 10314 Postgiro 65.38.21 en als bankier: Nederlandse Handels Maatschappij N.V. Gespecialiseerd in het verzorgen van diners en recepties.


Datum: 13-01-2007
Naam: Theo van den Dungen img

Ja Frans, het tijdschrift dateert uit 1961. Het was gewijd aan het eerste lustrum van de Nutskweekschool te Eindhoven. Eén van de festiviteiten in dat kader was een reünie in Hotel Royal op zaterdag 3 februari 1962, aanvang 15.00. Het lustrumbal werd dezelfde dag gehouden in zaal Cintha aan de Biesterdwarsweg.


Datum: 13-01-2007
Naam: Herman Tecklenburg img

Nog steeds is men niet eens, wat de eigenlijke naam betreft, van het hotel. Ik heb in ieder geval leuke herrineringen aan de zondag dansavonden daar, 40er en 50er jaren. Is er nog iemand die daar ook ging dansen ? Groeten van uit New Zealand Herman


Datum: 03-02-2007
Naam: Arnold Gruijthuijsen img

In mijn herinnering, circa 1952, is dit Hotel Beatrix (Geldropseweg 17). Ik heb dit ook met Louis Verheggen besproken. Aan de overkant, hoek Hertogstraat - Korte Geldropseweg, stond hotel Hertog Hendrik; de uitbater was Wim Jansen. Aan de Geldropseweg was naast het hotel de kapperszaak van Frans de Rooij en later de firma Denkers (o.a. kachels). Op de Hertogstraat woonde naast het hotel het gezin Van der Waerden. Naast hotel Beatrix waren aan de Bleekstraat het kantoor van Kappers en de winkels van Croonen (drogist-opticien) en Dekkers (banden). Boven de winkels waren woningen; fam. Van den Dries woonde later in het pand van Dekkers. In het archief (RHCE) vond ik in het Eindhovens Dagblad van 15 april 1930 de opening van hotel Hertog Hendrik op adres Geldropseweg 17. Op 16 oktober 1939 heropent hotel Beatrix. De naam "Hertog Hendrik" was daarmee "vrij". Een foto van direct na de bevrijding (zie RHCe, let ook op de spiegeling in de ruit) doet vermoeden dat het in de oorlog hotel Terminus heette (Beatrix was misschien minder populair bij de toenmalige overheid) en daarna weer Beatrix. In circa 1954 werd het hotel Royal met de komst van familie Van den Dries en vanaf ongeveer 1971 Mei Ling.


Datum: 04-02-2007
Naam: Herman Tecklenburg img

Hi Arnold, bedankt voor de info van hotel Beatrix. Dat was toch wel een leuke tijd. Ook kapper De Rooy ertegenover ken ik wel, ik kende hun dochter goed, haar naam was Nel de Rooy. We waren lid van zwemvereniging Aegir. Als je soms van de dochter van De Rooy weet, laat het eens weten. Houdoe.


Datum: 07-02-2007
Naam: Vic van Lijf img

Op 3 februari 1973 staat in 't E.D. dat hotel Royal verbouwd wordt tot Oosters restaurant, met het eerste Oosterse snelbuffet van Nederland.


Datum: 26-02-2007
Naam: Joop van Kampen img

Mijn zwager heeft bij Royal als kok in de keuken gestaan en dat was op de hoek Korte Geldropseweg-Bleekstraat, later Vestdijk geheten. Ook zat daar nog een drogist in die blok, Croonen. Daarboven had je allemaal woningen. Aan de overkant van Royal was Hotel Hertog Hendrik, de eigenaar heette Wim Jansen. Die had volgens mij iets aan zijn nek want die was altijd zo dik. Later is dit verbouwd tot een Indiaas restaurant Bangladesch.


Datum: 27-02-2007
Naam: Herman Tecklenburg img

Ik zie dat het Hotel Beatrix wel wat van naam is veranderd door de jaren heen, maar het staat er nog steeds. Mag ik ook vragen, of de St. Catharinaschool er nog staat? Don Boscostraat dacht ik. Ik heb er een aantal jaren op school gezeten.


Datum: 01-10-2007
Naam: Fred Looijmans img

Bij mijn oom Tonny Croonen, de drogist/opticien die in hetzelfde rijtje als hotel Royal zat, ben ik vroeger regelmatig op bezoek geweest. Hij woonde boven de winkel. In mijn herinnering was het een heel donker pand. Later is hij verhuisd naar de Geldropseweg, naast de huidige rijwielzaak van Van Gestel. Croonen's schoonmoeder, mijn oma Looijmans, woonde iets verderop op de Bleekstraat op nummer 33. Dat is nu het laatste pand dat nog bij de huidige Bleekstraat hoort.


Datum: 11-06-2008
Naam: Jan van der Meulen

Het hotel zgn Hertog Henderik is niet het hier afgebeelde Hotel. Hertog Hendrik lag er juist tegenover op de hoek Hertogstraat - Geldropseweg. De exploitant was omstreeks 1939 Janssen met 1 of 2 essen. Het afgebeelde hotel was hotel Royal en op een ander tijdstip Beatrix (onder beide namen naar ik denk van Fons van de Dries, die eerder in Helmond Hotel St. Lambert op de Markt en later hotel West-Ende exploiteerde.
== Wie gaat een foto maken van het pand Geldropseweg 22 (hoek Geldropseweg/Hertogstraat)? Dit is vrijwel nog in originele staat en biedt goed vergelijkingsmateriaal. Red.==


Datum: 11-06-2008
Naam: Marjo Spierings img

Toch staat er op dit adres in de adres(tel.)boeken in 1934 Hotel café rest. Hertog Hendrik, ook in 1934 Biljardclub Wilhelmina, 1942 Hotel Royat (Terminus) in 1950 Hotel Beatrix.


Datum: 20-06-2008
Naam: Marjo Spierings img

Aan de overkant op nr. 20a waar verschillende mensen denken dat daar ong. Hotel Hertog Hendrik was, zat tot 1947 kapper P. Kröner (later Frans de Rooy) en zíjn zaak heette wél Hertog Hendrik. Ligt dáár misschien de vergissing?


Datum: 08-07-2008
Naam: Jan van der Meulen

Het is mogelijk en waarschijnlijk dat tijdens de bezettingsjaren 1949-1944 het hotel Hertog Hendrik in opdracht van de bezetter een andere naam heeft moeten aannemen, evenals sommige straten zoals het Wilhelminaplein, Welke naam weet ik helaas niet meer. Het lage, vreemde doorgangetje in de Bleekstraat, waarvan gewag gemaakt werd, was een doorgang onder het pand van den heer Pennings die Heemaf electromotoren enz. van de fabrieken Heemaf in Hengelo vertegenwoordigde én service werkzaamheden verichtte voor deze motoren.


Datum: 10-07-2008
Naam: Marjo Spierings img

Jan, het Wilhelminaplein werd in de oorlog omgedoopt tot Willemsplein.


Datum: 21-12-2008
Naam: Wim Roxs img

Beste Peter, Ik geloof nu, dat je toch gelijk moet krijgen, want op de gevel van de foto uit 1935 zie ik inderdaad de letters Hertog Hendrik staan. Conclusie: vroeger heette het hotel Hertog Hendrik, weer later Royal. Maar zeker is ook, dat het Hotel aan de overzijde op de hoek Hertogstraat Hotel Hertog Hendrik heette. Later werd dit een zaak in haarden en kachels. Waarschijnlijk is ten tijde van de naam Hotel Royal aan de ene zijde hotel Hertog Hendrik aan de overzijde gekomen. De naam Hertog Hendrik als naam voor een nieuw hotel kwam immers vrij. Zal het zo geweest zijn?


Datum: 22-12-2008
Naam: Wil van Hout img

Wat mij opvalt is het terras. Op dit moment is het een uithoek ( echter op stand) waar het terras geen enkel nut heeft. Of gaat de eigenaar het weer in ere herstellen, gezien het rookverbod is dat de volgende fase in de horeca .Een terras met café in plaats van Café met terras.


Datum: 20-10-2010
Naam: Marcel Spaninks img

Het terras zal helaas niet in ere worden hersteld. Wel zal er een rokersruimte in dit mooie hotel worden gecreëerd.


Datum: 10-01-2013
Naam: Sjef Claassen img

Arnold, volgens mij woonden jullie vroeger ook boven Croonen in het pand van zeg maar Mei Ling?


Datum: 10-01-2013
Naam: Eric Kemperman img

De benamingsdiscussie is door Kees vd Hoeven beslecht met zijn opmerking bij foto 24367. In het rijtje namen moet echter wel Beatrix worden toegevoegd; zie foto 27662, waar Beatrix en Hendrik familiair tegenover elkaar staan.


Datum: 16-03-2015
Naam: Steph Leenhouwers img

Volgens mijn oom Leo die in de Bleekstraat woonde zaten hier in de oorlog de Moffen met een van hun hoofdkwartieren...