EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

27403

Bijdrager:

Jaar:

1972

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

421 Woensel-West

Straat:

Snelliushof

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Snoep / Suikerwaren

Onderwerp 3.:

Overige Snoep / Suikerwaren

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Tonia\'s snoepwinkeltje

Beschrijving

Tonia's snoepwinkeltje, Snelliushof 20
Rond 1962 is mijn moeder Antonia (in de volksmond Tonia of Tonnie) een winkeltje begonnen, eerst met alleen maar ijs maar kort daarna kwamen daar snoepgoed, frisdranken, bier, chips, chocolade etc. bij. 25 jaar lang was het winkeltje bekend om zijn ruim gehanteerde openingstijden (de allereerste nachtwinkel van Eindhoven).
De verkoop ging via het raam en voor de kleine kinderen stond er altijd een kratje tegen de gevel geplaatst zodat zij ook onbeperkt zicht hadden op het grote assortiment snoepgoed. In de iets jongere jaren van Tonia en Piet was de winkel altijd open tot 2 uur in de nacht, Na 15 jaar werd dat tot 1 uur en weer wat later tot middernacht. Toen mijn moeder ziek werd, bleef het toch nog tot 10 uur 's avonds open, maar rond 1987 waren ze genoodzaakt de zaak op te doeken. De gezondheid van Tonnie verslechterde in die mate dat het niet meer ging.


Geplaatst op

27-02-2011

Reacties:

Datum: 01-03-2011
Naam: Ad Thijssen  
img

Echt leuk, zo'n plaatje uit die tijd.
De mensen probeerden op alle manieren een extra centje bij te verdienen. Het begon met een koeling in de voorkamer met ijs van Campina. Daarna werd er wat snoepgoed toegevoegd en kon men er ook bier en sigaretten kopen. Helaas is dit in deze tijd niet meer nogelijk. Op de eerste plaats past dit niet meer in het straatbeeld van deze tijd. En de buurten zijn niet meer van dien aard dat men op straat elkaar aanspreekt. Ik zelf woon al 40 jaar in dezelfde straat en als je mij vraagt wie woont daar op nr. zoveel kan ik er geen antwoord op geven. Ze zeggen wel eens het is net een duiventil en inderdaad is het ook zo. Buren komen en buren gaan zonder dat ze elkaar een blik gegund hebben.
Het plaatje spreekt mij aan omdat mijn buren in de Laagstraat ook zo'n winkeltje hadden. Het straalt ook zo het gemoedelijke naar buiten uit. Zo'n schoffie voor de deur en moeder met schort en sigaret.


Datum: 26-04-2011
Naam: Theo Gruijters  

De naam V.d.Heijde op Snelliushof 20 is bij mij bekend, Lientje v.d..Heijde. Ik heb daar een foto van; samen met haar als bruidsjonkertje en bruidsmeisje bij de opa en oma van de familie Dielissen. Het gaat over ong. 1952.


Datum: 13-12-2011
Naam: Peter Brusselers  
img

Inderdaad, dit is het snoepwinkeltje van Tonia. Ik heb er vaak gestaan op dat kratje (een houten kratje) en maar tikken tegen het raam tot dat open ging en dan kopen hè en twijfelen wat je wilde, alles bij elkaar misschien voor een kwartje? Later, toen we tieners waren, gingen we bij Tonia 's avonds of in het weekend, 's zondagsmiddags bier halen. Echt een geweldige tijd. gr. Peer Brusselers, destijds uit de Newtonstraat 57.


Datum: 19-05-2018
Naam: Sandra Hommes-van Dooren  
img

Ik heb daarnaast gewoond op nr 21. Het winkeltje heeft daar gezeten totdat ik ongeveer een jaar of 11/12 was denk ik, ben nu 45.
Iedere zaterdag kwamen mijn oma en opa op bezoek en kregen mijn broer en ik een gulden en die gulden ging dan meestal ook direct naar de buren en inderdaad op het kratje staan en aankloppen. Zij hadden ook een grote kersenboom in de tuin en van de takken die over onze plaats hingen mochten wij altijd kersen plukken. Hele emmers vol hebben we geplukt! Heb trouwens ook nooit meer zulke lekkere kersen gegeten als die kersen,
De hele buurt daar is anders nu, en het hele Snelliushof is nu gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouwwoningen. Mensen die daar bekend zijn en er lang niet meer zijn geweest zullen het niet terug kennen, Toch wel jammer, ook dat de mensen zo anders zijn tegenwoordig, je kunt niet meer spreken van een echte volksbuurt, helaas en dat was het toch wel.