EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

27493

Bijdrager:

Jaar:

1943

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

622 Het Ven

Straat:

St Theresiaplein

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Philips

Onderwerp 3.:

Overig Philips

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Philips Octrooibureau aan de philiprak

Beschrijving

Aan de philiprak op het Theresia-kerkhof:
Onder voorbehoud v.l.n.r.: Marietje den Oever, ir. W. de Haas, Laura Pieck, Bosse, J. Basart, Appelhof, Vervest, van Dongen


Geplaatst op

07-03-2011

Reacties:

Datum: 27-09-2015
Naam: Leendert Smit  
img

In 1943 werd het Philips Octrooibureau verplaatst van de Emmasingel naar een veiliger locatie: het Theresiahuis in Strijp. Weet iemand of er in de nabijheid een uitgiftecentrum van de Philiprak dan wel kantine of iets dergelijks is geweest (waar de mensen van het Octrooibureau de Philiprak konden ophalen cq opeten)? Er zou ook een distributiekantoor in gevestigd zijn geweest. Het gebouwtje zou in 1943 of 1944 door verzetsmensen in brand gestoken zijn. Iedere info (hoe gering ook) is welkom.


Datum: 28-09-2015
Naam: Tiny van Gemert  
img

Er was ook een gaarkeuken vooraan in de Venstraat waar nu de kruising ligt Strijpsestraat / Zeelsterstraat/ Bootenlaan ? Rondweg. Daar ging men met een pannetje Philiprak halen.


Datum: 29-09-2015
Naam: Tini van Rooij  
img

Het kerkhof ligt achter het Theresiahuis. Ik kan me niet voorstellen dat het personeel van het octrooibureau met een bord Philiprak in de hand vanaf de Venstraat of vanaf de Botenlaan hier naar toe kwamen gewandeld. Dus: of de prak werd bereid in de keuken van het Theresiapension of die werd hier aangeleverd in een gamel of zo.


Datum: 29-09-2015
Naam: Leendert Smit  
img

Philips had 2 grote gaarkeukens voor de bereiding van de Philiprak: 1 in Woensel (waar de Philiprak voor Strijp gemaakt werd) en 1 in Stratum ten behoeve van de Emmasingel. Vanaf de gaarkeukens van Philips werd de Philiprak in een vrachtauto die volgestouwd was met gamellen naar de verschilende locaties gebracht, waar de Philipsmensen in de rij stonden met hun bord. Het is niet ondenkbaar - ik ben één verhaal tegen gekomen - dat naar dichtbij gelegen locaties medewerkers één of meer gamellen moesten sjouwen vanaf een centraal punt.