EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

279

Bijdrager:

Jaar:

1966

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

622 Het Ven

Straat:

Noord-Brabantlaan

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Overige Gebouwen

Onderwerp 3.:

Evoluon

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Het Evoluon (4)

Beschrijving

Het was geen tentoonstelling van Philipsproducten, maar een museum met een boodschap. Er werd getoond hoe mechanisering en automatisering de productie hadden verhoogd en het leven makkelijker hadden gemaakt. Je kon zien hoe de moderne maatschappij zo zijn problemen had, van milieuvervuiling en uitputting van natuurlijke energiebronnen tot overbevolking, maar ook hoe de techniek hiervoor oplossingen aandroeg. Heel bijzonder was dat de bezoekers overal aan mochten zitten en draaien om zelf te kunnen ondervinden hoe iets werkte.


Geplaatst op

16-05-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 31-07-2006
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Helaas is deze publiekstrekker van Eindhoven aan het volk ontnomen. Menig kind heeft er zijn ogen uitgekeken en ook menig volwassene heeft er nog kennis opgedaan.
Eindhoven, geef het Evoluon weer terug aan het volk, dat zet de naam van Eindhoven alleen maar kracht bij.


Datum: 01-08-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Marijke, ik sluit me helemaal bij jouw woorden aan. Ik vond het als kind geweldig om naar het Evoluon te gaan.


Datum: 01-08-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Ik herinner mij nog dat er een perpetuum mobile stond met kogels van centimeter of 3. De kogels waren van alle kanten in beweging. Ik weet niet of het ooit opgehouden is. Waar is het gebleven?

===Wil, bedoel je misschien het object op foto 5214 ? Red.===


Datum: 03-12-2006
Naam: Piet Snijder  
img

Wie herinnert zich nog de kelder van het Evoluon, waar roeibootjes met daarin peddelende poppen zelfsturend in een vijver hun weg vonden en waar je een rijbewijs kon halen met bestuurbare modellen van vorkheftrucks.
+++dat kan niet waar zijn Piet. Dat verzin je.+++


Datum: 03-12-2006
Naam: Ap ten Hartog  
img

Piet, waar in de kelder was dit dan? Andere ruimtes waren niet voor publiek te betreden, waren werkruimte of opslagruimte. Ik heb er als bewaking heel wat rondes gelopen, als je er niet goed de weg wist kon je er verdwalen. Ik trek jouw verhaal niet in twijfel, maar ik weet niet waar deze zich bevonden.


Datum: 03-12-2006
Naam: Anne Troost  
img

Ook in het boek "40 jaar boegbeeld van een ambitieuze regio EVOLUON" wordt over deze roeibootjes met roeiende robotjes geschreven.


Datum: 03-12-2006
Naam: Anne Troost  
img

Volgens het boek waren deze bootjes niet in de kelder maar op de benedenverdieping.


Datum: 03-12-2006
Naam: Mari Kieneker  
img

De mogelijkheid om vorkheftrucks op afstand te bedienen was onder in kelder van het Evoluon. Als je het parcours goed had afgelegd dan kreeg je een soort van bewijs, laten we dat dan een rijbewijs noemen. Het was in die tijd, een hele ervaring om op afstand zo'n ding te kunnen besturen.


Datum: 03-12-2006
Naam: Piet Snijder  
img

Helemaal goed Mari, het waren een soort grote biljart tafels met aan de smalle zijde een stuurwiel en andere bedieningsorganen. De vorkheftrucks reden over het tafelblad en kregen hun energie via een magnetisch veld (ja jongens, het wordt nu even technisch). Zo ook bij de roeibootjes in de vijver waar je een elektrische kabel over de bodem zag lopen. De bootjes hadden aan weerzijden elk een ferrietstaaf met spoel die het magnetische veld van de kabel oppikten. Als in een bocht de buitenste staaf buiten de kabel kwam, ging het poppetje aan die kant minder hard roeien en de andere juist harder zodat de boot op spoor bleef.
De kelder kon je via de hal op de begane grond bereiken, ik dacht toen al met een roltrap. De maker van al dat moois was volgens mij Hr. van Oort waarvan de zoon Flip bij mij in de klas op het GLE zat  (is inmiddels ook al 59 denk ik).


Datum: 03-12-2006
Naam: Piet Snijder  
img

Poppetje aan de buitenbocht ging natuurlijk harder roeien, die aan de binnenbocht natuurlijk langzamer. Anders gaat het precies de verkeerde kant op.


Datum: 03-12-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Nu krijg je weer een lager punt voor inzicht Piet, en het ging zo goed. Waar haalt die buitenste roeier de extra energie vandaan als hij verder van de kabel is?
Als er maar aan een kant geroeid wordt waar gaat de boot dan naar toe?
Hetzelfde idee hebt je bij een plant die groeit naar het licht toe, dat het licht de groei verhindert. Ow nee dat is net anderom. Nou ja altijd pech.


Datum: 03-12-2006
Naam: Piet Snijder  
img

Hans, ik kaats deze opmerking terug naar jou: de besturing voor beide poppetjes is gewoon kruislings aangesloten, zo simpel is dat.


Datum: 03-12-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Verdorie Piet, nu krijg ik een lager punt.


Datum: 03-12-2006
Naam: Piet Snijder  
img

Leuk dat je er over nagedacht hebt, Hans, dat doen de meeste mensen niet. Jammer dat de jeugd zo weinig belangstelling heeft voor techniek. Dat was in de hoogtijdagen van het Evoluon wel anders. Vreemd dat het Evoluon van vroeger niet meer terugkomt terwijl juist nu het hele bedrijfsleven schreeuwt om technisch geinteresseerde mensen. Ik heb de afgelopen 15 jaar bij mijn eigen kinderen gezien hoe weinig belangstelling scholen (basis en voortgezet onderwijs) besteden aan techniek. Wordt geassocieerd met blauwe overalls, om te huilen.
Ik hoop dat ik hiermee geen discussie ontketen die hier niet thuishoort.


Datum: 03-12-2006
Naam: Mari Kieneker  
img

In de dezelfde kelder stonden ook opengewerkte modellen van verbrandingsmotoren die je kon laten bewegen, zodat je het principe van de werking van bv een viertaktmotor kon zien. De sterlingmotor stond er volgens mij ook bij.


Datum: 03-12-2006
Naam: Piet Snijder  
img

Aan de sterlingmotor werd dacht ik destijds nog aan gewerkt op het Philips Natlab. Ik ben er niet zeker van, maar stond in de kelder ook geen opengewerkt model van de wankelmotor? Ook heel aktueel in die tijd.


Datum: 03-12-2006
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Om kinderen meer interesse bij te brengen voor techniek worden op vele basisscholen op dit moment gastlessen techniek gegeven door zeer gedreven en enthousiaste mensen die werkzaam zijn geweest in of met techniek. Deze gastlessen worden zelfs gegeven op de PABO's in Nederland. Mocht hier iemand meer over willen weten, dan kan Arend de Groot (mijn man) hier alles over vertellen. Die lessen zijn op de diverse scholen een groot sukses. Er wordt dus echt wel aan de weg getimmerd om het imago van de blauwe overall op te vijzelen.


Datum: 03-12-2006
Naam: Piet Snijder  
img

Prachtig om dit van je te horen, Marijke. Het probleem ligt (lag) niet alleen bij de leraren: ik heb eerder meegemaakt dat enthousiaste leraren op VMBO techniek binnen het bereik van kinderen proberen te brengen. Het was soms het onbegrip van de ouders die er een rem op zetten. Een leraar die probeerde de eigenschappen van verschillende overbrengingsprincipes uit te leggen (van riem, tandriem, ketting, tandwiel, wormwiel) kon bogen op belangstelling van de kinderen maar ook boze reacties van ouders die vonden dat hun kinderen opgeleid moesten worden voor een baan met stropdas achter een bureau. Kortom: het onbegrip is helaas wijd verspreid.


Datum: 04-12-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Piet, dat is volgens mij helaas altijd al zo geweest! Toen mijn oudste zoon een technische opleiding ging volgen werd daar meewarig over gedaan, en dat terwijl hij een prima vakman geworden is, en, nog veel belangrijker! een zeer tevreden mens! Vakmensen zijn altijd nodig en niemand is meer als een ander.


Datum: 23-04-2008
Naam: HansF  
img

Wat ik me altijd kan herinneren is het zendstation dat in het Evoluon gestationeerd was. Ik ben de call vergeten, maar dat zal iets van PA1EVL zijn geweest. De apparatuur was van Drake en later heb ik zelf ook een soortgelijk apparaat gehad, maar dan voor ontvangst. Mooie herinneringen aan het Evoluon, jammer dat het er niet meer is.


Datum: 30-12-2009
Naam: Jan Alemans  
img

Het Callsign van het Evoluon was PE2EVO / PE9EVO
Je kan op de site van www.dse.nl/~evoluon/radio.html nog foto's van de zender installatie zien.