EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coƶrdinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

2832

Bijdrager:

Jaar:

2005

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Rijwielfabrieken

Onderwerp 3.:

De Driekleur

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De Driekleur Rijwielen.

Beschrijving

Rijwielfabriek de Driekleur van Frans Jansen aan de Boschdijk. Zijn fietsen werden gebiesd in drie verschillende kleuren: rood, blauw of goud. Goud was voor de duurste fietsen.


Geplaatst op

06-02-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 03-05-2006
Naam: Frans Gommers  

De Eindhovense fietsenmaker Frans Jansen was gevestigd aan de Boschdijk 258 en bouwde het eigen merk de Driekleur. Deze zaak is later overgenomen door zijn zoon Theo Jansen (geboren 1916). Er waren in die tijd (1928) in Eindhoven maar drie fietsenmakers die zelf complete fietsen bouwden, dat waren Frans Jansen (De Driekleur), Cornelissen (Tongo) en Frans van Rooij. Verder kwamen we (elders op deze site) in 1946 ook Panter tegen.


Datum: 03-05-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Frans toen ik bovenstaande tekst aan Herbert doorgaf kende ik nog maar net 3 fietsenfabrieken uit Eindhoven Theo had nog nooit van Tongo gehoord. Inmiddels zijn er meer namen naar boven gekomen bvb Pennings die ook eigen balhoofdplaatje had. Antoon Donders. Toon Vroege. Witvoet.


Datum: 04-05-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Over kleuren gesproken. Er is een hele periode geweest, voor en in de oorlog, dat een ieder zijn fiets lakte. Omdat dat natuurlijk nergens op leek, ging men over tot de behandeling van de nog natte verf met de vlam ( lees walm) van een kaars. Op die manier kreeg men een prachtig gevlamde kleur en verdoezelde zo de borstelstreek. Dus iedereen met een gevlamd frame!


Datum: 05-10-2006
Naam: Jos van de Meulengraaf  
img

Mijn Oom Theo Jansen leeft nog en weet nu nog veel te verhalen over deze tijd.
Wist je dat je in Leende ook een fietsen museumpje had, erg leuk om eens een bezoekje te brengen.


Datum: 06-10-2006
Naam: Marianne Jansen  
img

Van mijn vader kreeg ik in 1959 'n fiets, die werd toen ergens in de Hoogstraat gemaakt, daar stond VIC of VIK op en dat stond voor Viktor C(K)ouwenberg. Misschien dus nog 'n Eindhovense fietsenfabriek?


Datum: 06-10-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Helemaal goed Marianne, jammer dat je geen foto hebt van het balhoofdschildje. Ik heb met Theo Jansen de lijst met Eindhovense fietsfabrieken doorgenomen. Hij vertelde me: Victor Couwenbergh is wielrenner geweest in Belgiƫ, hij bouwde voornamelijk renfietsen.
Uit het beroemde adresboek van 1934:
Victor Couwenbergh Rijwielfabriek De Gouden Leeuw Hoogstraat 121 Tel 3592.


Datum: 07-10-2006
Naam: Jan Wolfs  
img

Hans je hebt gelijk. Mijn eerste nieuwe racefiets in 1951 was een Gouden Leeuw. In 1952 in de ronde van Oisterwijk in een val partij was het frame helemaal in elkaar. 's Maandags sloopte ik mijn fiets en ging er mee naar Mr Couwenberg, de volgende donderdag had ik weer een nieuw frame. Kosten: helemaal voor niks kreeg ik een nieuw frame. Dat was nog eens een supporter.


Datum: 25-02-2008
Naam: Franz Cremers  
img

Het merk Gouden Leeuw bestaat nog steeds, Louis Verwimp heeft hier als kleine jongen gewerkt, nu heeft hij een groothandel in Valkenswaard en bedient hij met 35 medewerkers vele rijwielzaken in Nederland en Belgie met fietsen, onderdelen en accesoires.