EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

284

Bijdrager:

Jaar:

1902

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

722 Blaarthem

Straat:

Hoogstraat

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Villa's

Onderwerp 3.:

Burgemeestersvilla, Gestel

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Een sigarenfabriek in Gestel (4)

Beschrijving

Deze kaart is van dezelfde uitgeverij als die van foto 206. Het burgemeestershuis staat tegenover de fabriek aan de Hoogstraat in Gestel. Hiermee is het hek voor de fabriek zoals dat in het briefhoofd staat verklaard. Op foto 206 daarin zijn ook de bomen uit de tuin van de burgemeester te zien. Nu nog de foto van het RHC-e uit het boek van Bas Bierkens. Te vinden in de openbare bibliotheek onder nr 385.4. Titel: "De sigaar uit de Kempen".


Geplaatst op

17-05-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 03-07-2005
Naam: Hans van Melis  
img

De aangehaalde foto was ook op een andere plaats binnen het RHC-e te vinden.
Het hek op die foto is toch van een ander pand aan de Hoogstraat.


Datum: 18-07-2005
Naam: M. Kerssemakers  
img

Het burgemeestershuis staat tegenover de fabriek aan de Hoogstraat in Gestel. Deze informatie klopt bij mijn weten niet. De fabriek staat verderop en is gelegen aan dezelfde zijde van de straat als waar het burgemeestershuis staat. Zie ook foto 788.


Datum: 19-07-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Ik meende met de tekst 'Het hek op die foto is toch van een ander pand aan de Hoogstraat' voldoende aangegeven te hebben dat het burgemeestershuis elders stond.


Datum: 28-09-2005
Naam: Gerd Jansen  
img

Dat huis staat er toch nog, richting centrum net voorbij Frans Leharplein, links van de weg?


Datum: 07-02-2006
Naam: Wim van Valen  
img

Dit huis is mij wel bekend. In mijn tijd woonde er volgens mij herinner notaris Derksen. De tuin van dit huis liep tot aan de Laagstraat, afgescheiden door een hoge muur. Wij woonden in de Laagstraat en in onze tuin konden we de grote perenbomen zien staan. Een mooi doelwit voor onze windbuks. Het mocht natuurlijk niet, maar het zal nu wel verjaard zijn (hoop ik).


Datum: 22-05-2006
Naam: Gerard van den Elsen  
img

Links van het burgemeesterhuis stond het pand van slagerij Louwers. Maar tussen deze slagerij en het burgemeestershuis stond een pand dat bewoond werd door de familie Van den Nieuwenhof. Het gezinshoofd en zijn broer runden met zijn tweeën een sigarenfabriekje, dat achter in de tuin stond. Dat pand moet dus bijna aan de Laagstraat hebben gegrensd. Ikzelf heb twee jaar lang elke week dit fabriekje bezocht, om van de bewuste broer klarinetles te krijgen. We spreken over de jaren 1948-1950.


Datum: 18-06-2006
Naam: J.C. Jegerings  

Het hierboven afgebeelde burgemeestershuis (van burgemeester Egidius H. van Gennip) in Gestel op de Hoogstraat was gelegen aan de rechterzijde VOOR Bal van Gennip (het huidige Franz Leharplein) gezien vanuit de Lambertuskerk. In het midden staat de burgemeester en rechts een ongehuwde zuster van Van Gennip. Pand staat op de monumentenlijst. (zie pag. 136 van mijn boek over Oud Gestel).
Iets verderop het Leharplein (vroeger Bal van Gennip, genoemd naar burgemeester Van Gennip) lag tegenover de sigarenfabriek Kerssemakers-Rath en Co (aan de linkerzijde) eveneens een soortgelijk herenhuis. Ook dat pand is nog aanwezig en is een monument. Ook daar stond eenzelfde hek voor. (zie pag. 152 van mijn boek). Waarschijnlijk is daar de vergissing door ontstaan. Voor verdere info zie mijn boek Oud Gestel- Tussen Gender en Tongelreep.


Datum: 18-06-2006
Naam: Anne Troost  
img

Dhr Jegerings schrijft: het Leharplein (vroeger Bal van Gennip, genoemd naar burgemeester Van Gennip. Maar is het niet zo dat de burgemeester Egidius als roepnaam had? Terwijl dat Bal van Gennip haar naam te danken had aan Balthasar van Gennip, de oude eigenaar van de Tramhalte en café. Tenminste als ik het bovengenoemde boek op pagina 143 /144/145 goed lees.


Datum: 30-07-2007
Naam: Martin Swinkels  
img

In de jaren 50 was er een huisartsenpraktijk in gevestigd. De naam van de huisarts was dokter Kortenhorst. Zijn vader was toentertijd voorzitter van de Tweede Kamer. Ik weet dit omdat mijn moeder hier hulp in de huishouding is geweest, en ik er regelmatig over de vloer kwam.


Datum: 30-07-2007
Naam: Anne Troost  
img

Klopt het was toen voor mij de controlearts. Hij is later dacht ik naar de Gestelsestraat verhuisd, het stukje tussen de rondweg en Genneperweg.


Datum: 25-05-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Foutje, net voor het Frans Leharplein rechts, dat huis dat jij bedoelt, dat was van de matrassenfabriek.


Datum: 26-05-2008
Naam: Toon Geevers  
img

Hier woonde later dokter Kortenhorst, ik ben er zelf vroeger geweest. Toen hij begon had hij geen auto. Hij had een plaatje met esculaap op het stuur van zijn fiets. Hij verhuisde later inderdaad naar de Gestelsestraat.


Datum: 29-06-2008
Naam: Mathieu Houbraken  
img

Als aanvulling op dhr Jegerings over Bal van Gennip. Balthazar van Gennip (1832-1913) was de broer van Egidius van Gennip (1829-1913).


Datum: 18-05-2010
Naam: Rita van Litsenburg  
img

Dit huis is volgens mij nr 316. Ik woonde er tegenover op 315 naast groentenboer Van Alem, tussen 73/84. Er woonde toen een baron met zijn vrouw in, ernaast was een café en daarnaast een frietzaak en dan slagerij Louwers. Aan de andere kant van Van Alem woonde een notaris.


Datum: 30-04-2013
Naam: Karen Lennards  
img

Wij wonen hier nu iets meer dan twee jaar met veel plezier. We zouden graag wat meer over de geschiedenis van het huis willen weten. Wie kan ons helpen?


Datum: 30-04-2013
Naam: Ad Pluijm  
img

Karen, kijk hierboven bij J.C. Jegerings. In zijn boek staat het uitgebreid beschreven.


Datum: 30-04-2013
Naam: Leo van den Sommen  
img

De naam van de baron die daar in de jaren '70 woonde was volgens mij Koncecova (spelling misschien fout).


Datum: 26-09-2019
Naam: klaassen  
img

Dokter Kortenhorst had geen auto en leende ooit de auto van Toon van der Weijde, die in de Botstraat woonde, een DKW. Dat kon toen nog. Van der Weijde had maar één arm en was verzekeringsagent. Hij was de huisvriend van de familie Van den Wildenberg, de slager op Hoogstraat 388.