EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2901

Bijdrager:

Jaar:

1914

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

113 De Witte Dame

Straat:

Philips Complex Emmasingel*

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Philips

Onderwerp 3.:

Complex Emmasingel

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Philips Emmasingel/Parallelweg

Beschrijving

Deze foto is genomen een heel eind de Parallelweg op, nog voorbij Abonne. Het eerder als "watertorentje" bestempelde hoogtepunt zien we hier wel heel duidelijk. Wie weet de functie van deze toren? En wat doen de twee kiosken linksonder?


Geplaatst op

11-02-2006

Reacties:

Datum: 11-02-2006
Naam: Anne Troost  
img

Deze toren is de watertoren van Philips, dat zeker tot midden jaren twintig zelf water oppompte, dat in deze toren werd opgeslagen. Door de hoogte van de toren kon men ook druk op het leidingnet van Philips opbouwen. Philips en een woningcomplex zijn ongeveer de jaren 1915 -1920 op het waterleidingnet aangesloten. Het is volgens het boekje 1892-1967, dat uitgegeven is bij het 75e jubileum van het gasbedrijf van Eindhoven, ook nog zo geweest dat Philips in de piekuren het waterleidingbedrijf van Eindhoven bijsprong omdat dat bedrijf onvoldoende capaciteit had.


Datum: 02-02-2007
Naam: Peter Vermeulen  

We zien hier het terrein van de voormalige MULO aan de Willemstraat. Van 9 tot 21 mei 1914 werd hier een tentoonstelling gehouden ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de vereniging De Bouwkundige Vakken. Links op de foto is men bezig een kiosk te bouwen en daarachter een stoomcarrousel.


Datum: 02-02-2007
Naam: Redactie EiB  

Het boek(je) 'De Geschiedenis van het Gemeentelijk Lyceum te Eindhoven van 1910 tot heden' (heden=1945) geeft wat bijzonderheden over deze Mulo.
Kort na 1900 was er een groep die een HBS een overbodige luxe achtte, mede gezien de aanwezigheid van het Gymnasium Augustinianum. Zij wilden wel hun medewerking geven aan een Mulo. Er waren twee kampen, dat van het HBS-comité en dat der Muloscholers. De 'Mulomenschen' behaalden in 1905 een kleine meerderheid en er werd ras besloten tot het bouwen van deze Mulo op het tegenwoordige Philipsterrein, ongeveer tegenover het Wilhelminaplein. Ze heeft echter nooit voor Mulo-onderwijs gediend, maar (speling van het lot) enige tijd onderdak verschaft aan de eerste HBS-leerlingen. Namelijk vanaf 1911 gedurende 1,5 jaar, nadat de HBS-leerlingen vanaf 1910 de eerste 1,5 jaar in de Ambachtsschool aan de Catharinastraat waren ondergebracht. Over het bovenstaande gebouw wordt niet verder gerept in dit boek. Het is denkbaar dat het kortere tijd later door Philips werd gekocht. Maar daarover vernemen wij graag meer bijzonderheden.


Datum: 03-03-2007
Naam: Huub de Mul  
img

Wat ik er van weet is niet zoveel maar misschien toch van belang. Op foto 4632 staat het gebouw in de maquette. Dat betekent dat het dan een Philipsgebouw is. In die tijd, 1923, zijn er de Electrotechnische Werkplaatsen in gevestigd. Rond 1930 is het gebouw al gesloopt en wat later, ik wil het jaartal nog achterhalen, is op die plek gebouw EGG neergezet.


Datum: 12-06-2016
Naam: Redactie EiB  

Gerard van de Vorle stuurde nog enige stukken over de schoolstrijd HBS of MULO. De tekst hiervan spreekt voor zich. Om deze te lezen klik hier.