EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

29029

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

237 Kruidenbuurt

Straat:

Madeliefstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Madeliefstraat

Beschrijving

Let op de oude vuilnisbakken. Zelf woonde ik op nr. 50 (Van den Berg) van 1949 tot 1969, dat is het 7de huis links. Naast ons woonde Piet Nagelkerke (wijkagent), later verhuisd naar de Edelweisstraat. In het huis op de hoek Floralaan woonde gezin Panke, schoolhoofd jongensschool Rector Bapstistlaan. Schuin tegenover was er een groenteman met paard en wagen, Theunissen. Achter ons woonde in de Korenbloemstraat Deroge, fotograaf. Het was na de oorlog heel gebruikelijk om een winkel te beginnen in een woonhuis.


Geplaatst op

17-08-2011

Reacties:

Datum: 18-08-2011
Naam: Sjan Kostermans  
img

De eerste foto van de Madeliefstraat op EIB, superleuk. Ik heb zelf op 35 gewoond van 1955 tot en met 1974. Bij de groenteman, achter in de straat, heb ik vaak boodschappen gedaan. Weet jij nog hoe de kinderen van dit echtpaar heetten Ine? Ik weet dat niet meer. In dat stukje woonde wel Eddie van Ham, wat een mooie knul was dat. En de vriend van mijn broer woonde daar ook, Peter van de Brand. Dit is dus het einde van de Madeliefstraat, naar de Floralaan toe. Het gezin Panke kende iedereen, mijn moeder had het er vaak over. En wat zie ik rechts op de foto vooraan staan? Het lijkt wel een rolstoel. Van wie zou die zijn? En toen inderdaad maar één auto in de straat. Dat was toen heel gewoon.


Datum: 18-08-2011
Naam: Ine Nobrega  
img

Hoi Sjan, leuk dat je reageert! De kinderen van de groenteman waren Peter en Tuur. Er woonde ook lange tijd een oma in huis.


Datum: 18-08-2011
Naam: Truus van Rooij-Sanders.  
img

De groenteman heette Jan Teunis. Zijn zoon Peter is getrouwd met mijn zusje Gerrie.


Datum: 18-08-2011
Naam: Sjan Kostermans  
img

Toch kan ik me die kinderen niet voor de geest halen. Ze zijn waarschijnlijk wel wat ouder dan ik. De straat is nog hetzelfde, wat de bouw van de huizen betreft tenminste, toen ik twee jaar terug nog eens door de straat fietste. Ik woon niet meer in Eindhoven, maar telkens als ik daar kom, lijkt het of ik weer even thuis ben. Zou Peter zich de Madeliefstraat nog herinneren Truus? Ik vraag me nu af wanneer de groenteboer gestopt is met zijn winkel. Ik ben benieuwd of hier nog meer oud-bewoners van de Madeliefstraat reageren.


Datum: 20-08-2011
Naam: Peter van den Brand  
img

Ik heb nooit geweten dat Nagelkerke in de Madeliefstraat heeft gewoond. Ik weet nog precies waar hij woonde in de Edelweisstraat, want daar liep ik altijd met een boogje omheen. Wij woonden vanaf ca. 1949/1950 op 19, daarna zijn we verhuisd naar 26 waar voorheen de familie Van Bokhoven woonde. Groenteman Jan Theunis herinner ik me nog heel goed, aardige man en hij had lekkere appels op de kar liggen waarvan wij dachten dat hij er soms wel een paar kon missen. Zijn vrouw kan ik me ook nog herinneren, zij heette Toos en had een enorme boezem. In de winkel (voorkamer) stond ook een vat met verse zuurkool. Als ik zuurkool moest halen voor mijn moeder, was er al een deel van op als ik thuis kwam. De familie Panken woonde op de hoek en hij was de hoofdmeester van de St. Janschool. Hij had de niet al te vriendelijke bijnaam ´de zultnek´. Ik heb nog Franse les van hem gehad na schooltijd. In die tijd waren er veel mensen met een winkel in het woonhuis. In de Madeliefstraat woonde ook Piet Jansen en hij had een fietsenwinkel op nummer 23.


Datum: 21-08-2011
Naam: Sjan Kostermans  
img

Nou, zo hoor je nog eens nieuwe dingen over de Madeliefstraat. Ik heb nooit geweten dat er een fietsenmaker in de Madeliefstraat zat. En nog wel dichtbij ook. Wij gingen volgens mij altijd naar de fietsenmaker op de Leenderweg. Hoe heette die nu ook weer? Wie weet dat nog? In die tijd kwamen de melkboer, de schillenboer en de man met de krukels ook aan huis. Lekker met een naald peuteren in de schelpjes. En todden werden er in die tijd ook gespaard. Een man kwam die ophalen, woog de todden met een haak en we kregen dan een gulden of zo. Op nummer 33 woonde toen de familie De Bruin. Wie woonde er op 31, was dat de familie Heerings? Weet jij dat nog Peter?


Datum: 21-08-2011
Naam: Peter van den Brand  
img

Hoi Sjan, die fietsenmaker op de Leenderweg, om de hoek van de Edelweisstraat, was Jan de Kuster, een klein, kaal en vriendelijk ventje. Het was altijd gezellig met de straatventers. De Kampert was de melkboer, heb ik nog ooit meegeholpen, maar dat was in de winter en de flessen melk waren te koud voor mij, dus dat helpen heeft niet lang geduurd. Groenteboer Grevenbroek ventte met paard en kar nadat Jan Theunis was gestopt. Later toen de mensen overstapten op oliestook kwam petroleumboer Van Gool van de Heezerweg. De man met de krukels heette (óf wij noemden hem zo) Pietje Bel. Hij had een witte bakfiets. En vergeet niet de ijscoboer Bartels van Jamin, die was modern, want die had een motorbakfiets. Een blok ijs kostte 10 ct. en met chocola 15 ct, dat was luxe. Die toddenboer was ook een oplichter met zijn weeghaak, de veer van die haak had allang de juiste rek verloren. Bakker Piet Holten kwam na een drukke zaterdag ooit nog om 10 uur 's avonds brood brengen en een bakje koffie drinken. Na de Kerst kwam ook altijd een man de konijnenvellen ophalen, hij had die over zijn fietsstuur hangen. Hij riep dan luid "hazen- en konijnenvellen!". De familie Heerings woonde volgens mij op 29, op 31 weet ik niet meer.


Datum: 21-08-2011
Naam: Sjan Kostermans  
img

Woonde op 31 dan misschien het echtpaar Van de Velden? De man was ziek en zag vrij geel op het laatst. De petroleumboer kwam bij ons niet langs, want bij ons kwam de kolenboer. Een mud of drie kolen werd er bij ons in het kolenhok gegooid. Als de ijscokar langskwam en belde, dan was dat altijd een klein feestje. En als er slagroom bij mocht, dan was het helemaal af. Het was ook een beetje een gezellige ontmoeting bij die ijscokar.


Datum: 23-08-2011
Naam: Gerrie Teunis-Sanders  
img

Jan Teunis, de groenteman, is eind 1964 met zijn vrouw Toos en de zoons verhuisd naar de Tongelresestraat 154, waar hij de groentezaak van Willy Lamers heeft overgenomen. In 1981 zijn ze daar gestopt met de zaak. Toos is in 1989 overleden. Jan heeft nog lang in de Tongelresestraat gewoond en de laatste jaren van zijn leven heeft hij in zorgcentrum "de Molijn" in Tongelre doorgebracht. Hij is in 2006 op 89-jarige leeftijd overleden. Peter en Tuur herinneren zich nog onderstaande namen uit de Madeliefstraat: vanaf de hoek Floralaan/Madeliefstraat: Panke, Houtman, Helvoort, Gerritsen, De Groot, Huijnen, Van Zanten (naderhand Nagelkerke), Van den Berg. Overkant van de straat: hoek Floralaan/Madeliefstraat: Van de Wal, Van Ham, Teunis, Van Gelder (naderhand Willebrands), Daverveld, Smits, Markerink, Coppens, Dumoulin, Heijnen, Van der Linden, Leenders, Van de Velden, De Bruin, Heerings, Gruijters en Van Bokhoven. Peter en Tuur menen zich te herinneren dat Van Bokhoven een kroeg had of als ober werkte bij Palermo in de Vrijstraat en hij maakte ook muziek.


Datum: 24-08-2011
Naam: Peter van den Brand  
img

Hallo Gerrie. Nu weet ik weer dat de familie Teunis een andere zaak overnam. De groentewinkel kan ik me heel goed herinneren, wij kwamen er als kind zowat dagelijks. Jan en Toos waren ook hele aardige mensen. Zo´n winkel bracht kleur en leven in de straat. Ik woon in Spanje en hier vind je nog wel winkeltjes zoals uit die tijd. Vader Van Bokhoven was een trompettist en werkte wel in de horeca maar had geen eigen café, dacht ik. Met zoon Rinie heb ik muziek gemaakt bij muziekkorps ´De Tambourijnen´. Rinie is ca.10 jaar geleden overleden. Bij het lezen van de namen komen de herinneringen weer naar boven. We praten dan ook over zo´n 50 tot 55 jaar geleden. Om de rij namen nog wat aan te vullen, Vonk nr. 1, Heijmans 4, Spitters 20, Van Gennip 16, Van de Berk 15, Reijers daarna Thijs 17, Van den Brand (wij) 19 later naar 26, Trommar 22, Schel daarna Eding 21, Reniers daarna Nieuwenhuizen(?) 25, Van Dongen daarna Van den Heuvel 25, Van Bokhoven 26, Van der Weide 28, Jansen (een heel groot gezin) 30, Kostermans 35, Vermelvoort of Helvoort(?), Wernarts, Bracke, Indekeu(?). Ook een familie (naam?) die naar Australië ging.


Datum: 24-08-2011
Naam: Sjan Kostermans  
img

Leuk dat er toch zoveel reacties komen. Ik zie de familie Meijs nog niet in het rijtje staan. Ik was bevriend met hun dochter Sjanneke. Zij woonde tegenover ons, dat zal dan nr. 36 zijn. Ze zijn later verhuisd naar Middelburg. Ik weet niet of zij nog een zus of broer had. Weet iemand dit nog? Haar vader reed met een grote Coca-Cola-wagen. Indekeu, was dat niet de naam van een persoon die op de bus reed? En er schijnt nog iemand in de straat te wonen die er ook woonde toen wij er woonden. Ik ben de naam kwijt, maar die woonde op 29 of 27. De naam Dumoulin zegt me niets. Op welk nummer zou die dan gewoond hebben?


Datum: 24-08-2011
Naam: Ine Nobrega  
img

Grappig dat Peter en Sjan meer weten over het deel voor het gangetje en Peter, Tuur en ik meer over na het gangetje. Ik wist ook de meeste namen nog, maar was er ook een aantal kwijt. Bij het huis van Van der Wal gingen we altijd "naamplaatje gooien", met een bal tegen het bordje met de straatnaam, ik kan me nog herinneren dat zij dat niet grappig vonden. Ook speelden we heel veel "stand en de bal", je moest dan zo snel mogelijk een letter zoeken die werd genoemd, anders werd je afgetikt. Misschien dat we daardoor ook nog zo veel namen weten. Op nummer 52 woonde eerst Nagelkerke, daarna van Zanten, hij was van de Coca Cola en daarna Kluytmans. De heer Gerritsen was buschauffeur bij Pelikaan, zijn dochter Ineke was mijn vriendin. Ik kan me herinneren dat we een keer met hem in de bus met veel kinderen uit de straat de lichtjesroute hebben gereden. Markerink had een winkel in de Winkelstraat met gordijnen en zo. Naast ons op nr. 48 woonde Wernaarts. Een broer ervan had een winkel op de hoek van de Edelweisstraat en de Floralaan. Daarnaast woonde Van Vugt (Hennie en Wilma), daarnaast Waterreus (timmerman), dan Bracke. In het 2e huis vanaf het gangetje woonde Van Cromvoirt. Bij de familie Van der Linden gingen we op woensdagmiddag vaak kinderuurtje kijken, want zij hadden al vroeg een TV en we mochten altijd binnen op de grond zitten kijken naar de Verrekijker en Dappere Dodo. Naast Teunis heeft ook lang de familie Van Dijke gewoond, die later is verhuisd naar Gestel. Het kruispunt van het gangetje werd ook gebruikt om te "knellen" en "mesje pik" (landje veroveren) te spelen. Naast Gerritsen heeft ook nog Van Amerongen gewoond. Met de familie Houtman fietsten wij 's zomers altijd naar de IJzeren Man. Ik zat in de klas bij Hans van Bokhoven, die later naar de politieschool is gegaan. De fietsenwinkel kan ik me ook herinneren. Mijn vader ging rond Sinterklaastijd 's avonds een fietslampje kopen, tegelijkertijd werd er bij ons in huis gestrooid door "Zwarte Piet". Om de hoek in de Edelweisstraat waren nog meer winkeltjes: Kruizenga, Verspaget, een bloemist, een hoedenwinkeltje en later sigarenzaak van Jos van Dun. Schuin tegenover ons verkocht iemand schilderijen. Was dat Dumoulin?


Datum: 25-08-2011
Naam: Peter van den Brand  
img

Sjan, op 29 woonde volgens mij de familie Heerings en op 27 de familie Van de Velden. Kinderuurtje kijken deden wij bij de familie Van Bokhoven, Dappere Dodo en Pipo de clown en Hanny Lips, die zwaaide als het afgelopen was. De huiskamer zat vol met kinderen op woensdagmiddag. ¨Knellen¨ was een belangrijke bezigheid, je had de zogenaamde appelpunt en perenpunt maar de beste was de ¨ijsknel¨, een groter formaat. Inderdaad Ine, door het gangetje naast familie Kostermans op dat veldje ¨knellen¨ en ¨landjepik¨. Wij deden ook putjesvoetbal, er kwamen bijna geen auto´s door de straat dus voetballen ging ook goed. Later gingen we voetballen op het veldje aan de Floralaan. In de Edelweisstraat was kruidenier Wernarts, hij was een voetballer bij EVV dacht ik, tegenover kapper Manders. Hij had van die grote scheermessen en meester Panke kwam daar ook altijd zijn nek laten scheren. Kruidenier Kruizenga waren Groningers, aardige mensen en ze hadden een dochter. 's Zondags was de winkel dicht, maar dan was het achterom wel open. Hoedenwinkel Van Gemert, bloemenwinkel Megens, snoepwinkel Verspaget, Van Dun sigarettenwinkel, Prijden sigarenzaak, later ook autorijschool, melkboer Kampert, een elektrowinkel (Aarts?) op de hoek van de Margrietstraat. Markerink had eerst een winkel aan huis en is toen naar het Gerardusplein gegaan, maar misschien eerst in de Winkelstraat.


Datum: 25-08-2011
Naam: Lieke Slegers  
img

De familie Markerink kun je zien op foto 18364.


Datum: 25-08-2011
Naam: Cor de Bruijn  
img

Hallo luitjes, ik ben Cor de Bruijn en heb van 1939 t.m. 1957 in de Madeliefstraat gewoond. Ik ben toen getrouwd en naar Tongelre vertrokken, waar mijn vrouw vandaan kwam. Veel namen kan ik me nog wel voor de geest halen, maar in mijn tijd hebben er nog veel meer bekenden gewoond die jullie niet hebben meegemaakt. Mijn eerste dochter is in de Madeliefstraat geboren in de voorkamer omdat, waar we toen woonden, niet zo veel plaats was (zit-slaapkamer). Jan Teunisse was de enige die een telefoon had en bij hem mocht ik dan de verloskundige bellen. Ik heb er een geweldige jeugd gehad. Sjan Kosterman woonde naast ons op 35. Zij zal ons Coby en ons Ria ook nog wel kennen. De familie Van den Brand heb ik ook heel goed gekend. Nel, de moeder van Peter, kwam dikwijls bij ons en wij mochten daar altijd Bonanza kijken. Woonden eerst op nr. 19 en daarna op nr. 24. Ik heb in die tijd ook heel de oorlog meegemaakt en na de oorlog werden de buurtverenigingen opgericht waar we veel plezier hebben gehad. De familie Panken heb ik ook goed gekend. Ik heb zeven jaar op de St. Janschool gezeten, waar de heer Panken hoofd was. Geen gemakkelijk heerschap. Ik hoop dat ik een beetje heb bijgedragen aan jullie verhaal en mochten jullie nog namen willen weten, reageer dan maar even. Ik kan nog wel twee pagina's volschrijven.


Datum: 25-08-2011
Naam: Peter van den Brand  
img

Hallo Cor, van jou een geweldige bijdrage! Wij hebben elkaar nog ontmoet met de blaaskapel, jij met de grote trom bij Pias en wij bij Blusswerruk of de Hurkers. Met jullie familie hadden we een hele goede band. Jullie kwamen bij ons sjoelen en het ging er fanatiek aan toe, Ria is nog ooit oppas geweest bij ons. Na nr. 19 gingen wij naar nr. 26, want dat was een groter huis. En natuurlijk kun jij nog heel veel schrijven over vroeger.


Datum: 25-08-2011
Naam: Sjan Kostermans  
img

Hallo Cor, wat leuk eens een reactie van onze buren. Ik ken jou niet persoonlijk. Dat kan ook haast niet want ik ben van 1955. Mijn zus Ria kent jullie Ria beter dan ik. Ze zijn van dezelfde leeftijd volgens mij, (ze komen elkaar wel eens in Geldrop tegen, altijd even kletsen, ik zit er in ieder geval niet ver langs). Is Coby ouder dan Ria? Volgens mij zijn jullie allemaal wat ouder, dus ik heb volgens mij met niemand gespeeld. Bonanza, ik ken de melodie nog van die serie. Zelf was ik helemaal weg van Swiebertje. Naderhand is die serie opnieuw uitgebracht en natuurlijk nog eens bekeken. Toen dacht ik nog "Vond ik dat nu zo leuk?", maar door kinderogen bekeek je alles anders. Of het leven vroeger beter was, kan ik niet echt zeggen, voor mijn gevoel wel simpeler. Jij hebt de oorlog meegemaakt, dat is nogal wat geweest. Ons moeder had het er vaak over. Ik vind het echt super dat je reageert.


Datum: 26-08-2011
Naam: Peter van den Brand  
img

Ine, als jij op 50 woonde, dan woonde de familie Huinen twee deuren verder of naast jou. De moeder noemden wij altijd "Vrouwke Huinen", een klein vrouwke met een bril met hele dikke glazen. Zoon Leo leek op zijn moeder, dus had ook een bril met hele dikke glazen. De andere zoon was Jos Versantvoort en dat was een kameraad van mij, die woont nu in Uden. Cor, ik ben heel benieuwd naar jouw broers en zussen. Jos ben ik nog weleens tegengekomen en Ria ook nog eens in het uitgaansleven. Jan kwam ook vaak bij ons. Hij heeft nog ooit zijn hand verwond tijdens het sjoelen. Hij was zo blij dat hij gewonnen had, zijn hand ging omhoog en sloeg tegen de lamp. Jouw vader gooide eens een sigarenpeuk weg in het gangetje en die heb ik verder opgerookt. Daarna ben ik ziek naar huis gegaan. Ik was toch nog te klein voor sigaren. Ik weet nog wel dat jullie dochter werd geboren.


Datum: 28-08-2011
Naam: Sjan Kostermans  
img

Bedankt Lieke, nu ik de man op de foto zie komt er een lichte herkenning terug. Wilma Markerink schreef eens in mijn poeziealbum: dat ik een echt gezicht voor een nonneke heb (heb het versje iets ingekort) nu, het leven is net iets anders gelopen. Maar het versje gaat verder en als ik tussen al mijn boeken, mijn poeziealbum zit te zoeken, moest ik ook eens aan haar denken. Bij dezen heb ik dat dus gedaan. Misschien zien we haar ook eens op EIB, wie weet. Wilma was volgens mij van mijn leeftijd. Nu we het toch over de poeziealbum hebben, ook Jos van Zandvoort schreef in mijn poeziealbum. Dat was een vriend van mijn broer, net zoals Peter van den Brand. Ik heb van Peter nog eens een foto toegestuurd gekregen waar ook mijn broer opstond, die gemaakt was bij ons in de tuin. Die had ik nog nooit gezien, super was dat. Nogmaals bedankt Peter. Toen ook Peter bij ons kwam en samen met mijn broer muziekliefhebbers waren, vond ik dat supergezellig al die jongens over de vloer. Elvis Presley werd nog al eens gedraaid en na jaren vind ik dit nog steeds mooie muziek en ik denk vele mensen met mij. Dus let's twist again.


Datum: 04-09-2011
Naam: Els van de Wildenberg  
img

Wij, gezin Van de Wildenberg, hebben van 1953 tot 1957 op nummer 49 gewoond, naast de familie Markerink. Ik was 7 jaar toen wij naar het Burghplan verhuisden, maar ik herinner me het spelen in de Madeliefstraat en in het gangetje nog goed. Ik speelde het meest met de jongste van de Markerinkzusjes. Was dat Wilma? Heette de oudere zus misschien Mariska? Of was het net andersom? Of heb ik die laatste naam helemaal verkeerd? En dan was er volgens mij ook nog een broertje dat Dicky heette. Heel leuk om zoveel belevenissen uit de straat te lezen omdat ze zo'n goed sfeerbeeld schetsen uit de vijftiger jaren. Ik ben in de afgelopen twintig jaar een aantal keren terug geweest, onder andere om foto's te maken, maar met zoveel geparkeerde auto's krijg je nooit de sfeer van toen terug. Met bovenstaande foto lukt dat echter helemaal.


Datum: 04-09-2011
Naam: Ine Nobrega  
img

Hoi Els, klopt inderdaad, de jongste dochter was Wilma. De oudste dochter heet Marijke en Dik klopt ook, dat was de middelste.


Datum: 07-09-2011
Naam: Willem van den Brand  
img

Ik hoorde van ons Peter (van den Brand) dat er een Eindhoven site in de lucht was waarop de Madeliefstraat in beeld was. Wat herken ik veel van toen. Ik ben uit 1953. Ik speelde voor mijn lagere school veel met Mario van Bokhoven. Die hadden ook nog een Martine, Anja en Toos. Deze zijn toen naar Woensel verhuisd. Hans is politieman geweest in Bergeijk (daar woon ik nu). Rinie blijkt inderdaad te zijn overleden. Sjaantje Kostermans ken ik ook. Naast ons woonde ook een groot gezin van Van den Heuvel op nummer 24. Ook een groot gezin was familie Jansen op nummer 30, deze zijn naar Riethoven verhuisd. Ik ben nog steeds bevriend met enkele jongens uit de Korenbloemstraat, t.w. Cees Horsten, Chris van den Elzen. Dit al vanaf mijn 16 jaar (ik ben nu 57). Naast ons woonde de familie Van de Weijden. Aan de moeder van Cor de Bruin heb ik goede herinneringen. Lenie kwam altijd bij ons moeder. Ik moest altijd boodschappen doen als ik mijn gezicht liet zien thuis, bij Kruizinga of de Edah en niet te vergeten de Koeiekop, slager Karel Voorkamp. Bij deze slager kreeg je altijd een stuk worst. Dan moest ik voor Lenie ook wat meenemen. Ik kreeg er altijd een paar dubbeltjes voor. Ook Ria zie ik nog steeds voor me. Leo Huinen loopt nog steeds in Stratum rond. De jongens van Van Ham wonen er volgens mij ook nog steeds, idem een zoon van Willebrands.


Datum: 17-09-2011
Naam: Peter van den Brand  
img

De familie Heijmans, Madeliefstraat 4, was actief met de organisatie van wandelclub ´Beatrix´. Op foto 5186 de wandelclub omstreeks 1955/1956. Op de foto staan Broer en moeder Heijmans, ik en nog een aantal kinderen. Misschien staan er ook kinderen bij uit de Madeliefstraat van die tijd.


Datum: 17-09-2011
Naam: Sjan Kostermans  
img

Wonen de jongens van Van Ham nog steeds in de Madeliefstraat Willem? Interessant. Is deze Willem de Willem die vroeger als Willie door het leven ging? Dan ken ik deze ook nog goed, jij bent van de leeftijd van mijn zus. Toen ik geboren werd, kreeg ik inderdaad van mijn ouders de naam Sjaantje, ik was er niet zo blij mee, dus toen ik 8 jaar werd is mijn naam al veranderd in Sjan. Ik ga dus al al zo'n 48 jaar met de naam Sjan door het leven. De naam Van Bokhoven zegt me ook wel iets maar eigenlijk alleen Toos van Bokhoven, ik kan er alleen geen gezicht bij plaatsen. Wat leuk Willem, dat jij nog bevriend bent met enkele jongens uit de Korenbloemstraat. Ik trok ook veel op met een meisje uit de Korenbloemstraat, Corrie Knabben. Haar zus Herma is al eens op EiB geweest maar Corrie nog niet. Niet iedereen van onze leeftijd kan en wil natuurlijk met de computer omgaan. Jos Huinen woonde eerst in Uden maar is nu verhuisd naar Duitsland, heb ik van iemand vernomen. De naam Willebrands zegt me ook wel iets, maar ik kan daar geen kinderen bij plaatsen.


Datum: 18-09-2011
Naam: Peter van den Brand  
img

Sjan, het is Leo Huinen en Jos Verzantvoort.


Datum: 18-09-2011
Naam: Sjan Kostermans  
img

Sorry Peter voor het door elkaar halen van de namen. Dagje ouder, daar zit het hem denk ik in.


Datum: 18-09-2011
Naam: Peter van den Brand  
img

Sjan, als het door elkaar halen van namen door de leeftijd komt, dan vergeef ik het je.


Datum: 22-10-2012
Naam: Jos van Zantvoort  
img

Hallo lieve mensen van de Madeliefstraat, wat leuk om deze oude herinneringen te lezen. Ik  woon dus in Duitsland maar zou graag willen weten of er iemand is die oude foto's heeft van de lagere school of van mijn familie. Jullie kunnen me mailen.


Datum: 28-10-2012
Naam: Peter van den Brand  
img

Hoi Jos, heel mooi dat jij ook deze site hebt gevonden en natuurlijk de Madeliefstraat. Wij hebben nog heel wat te vertellen over die tijd, o.a. onze zeemansavonturen. Jij woont in Duitsland, ik woon in Spanje, dus ver weg allemaal.


Datum: 05-11-2012
Naam: Cees Horsten  
img

Hallo allemaal. Zit ik te googlen en kom ik deze pagina tegen. Hartstikke leuk om het een en ander mee te krijgen. Ik woonde tot 1972 in de Korenbloemstraat en was bevriend met o.a. Ben Derogee en nog steeds met Willem van den Brand en Christ van de Elzen. Ik kan me de Madeliefstraat nog steeds goed voor de geest halen. Ik moest van mijn moeder geregeld naar de groenteboer. Uiteraard hebben we allemaal op de St. Jansschool op de jongensschool gezeten. Wat mij vooral bijgebleven is in de buurt is de speeltuin van Akkerman en de bossen met de diverse vennen. 's Zomers op de bank zitten op de Floralaan en fietsen op de holle bolle gijs.


Datum: 18-04-2013
Naam: Bas Nijssen  
img

Wat grappig om zo over de geschiedenis van de straat te lezen. Ik ben in februari net verhuisd naar de Madeliefstraat 49, dus erg vers in de straat. De straat ziet er nu wel anders uit dan op de foto, veel meer auto's en dakramen.


Datum: 17-06-2013
Naam: Antoinette van Bokhoven  
img

Hallo allemaal, oud bewoners van de Madeliefstraat. Ik ben Antoinette van Bokhoven, vroeger heette ik Toos en woonde met de hele familie in de Madeliefstraat 26 waar ik mijn jeugd heb doorgebracht samen met Hans en Riny en Marie-jo en Anja en Martine, die was de jongste van het stel. Mijn moeder Annie leeft nog en wordt 87 jaar, vader is in 1987 overleden en de middelste zoon Riny is 11 jaar overleden, maar de rest van de bende leeft nog. Hans wordt 67 jaar en Antoinette 64 jaar en Anja 56 jaar en Martine wordt 53 jaar. Ze zijn allemaal op hun pootjes terechtgekomen. Alle namen die ik tegenkom uit de vorige berichten kan ik mij nog goed herinneren. Alle families ken ik nog van naam en kan er ook gezichten bij vinden. Wij wonen nu al 26 jaar in de Achtse Barrier, maar komen nog regelmatig een keer door de Madeliefstraat rijden. Het lijkt allemaal veel kleiner dan vroeger, veel smaller voor mijn gevoel. Dat we daar vroeger allemaal gespeeld hebben en geravot is moeilijk voor te stellen toch? Maar ja we waren toen natuurlijk ook kleiner. Ik zou graag weten of Yvonne Heerings, waar ik vriendin mee was, er ook nog is. En met Ria de Bruyn gingen we stappen. We moesten om 10.30 uur weer thuis zijn en keigezellig was het toen. Ik ben met 14 jaar weggegaan uit de straat naar Woensel, dus verder heb ik het allemaal niet meer meegemaakt. Maar Harrie en Peter van de Brand ken ik nog heel goed en Tadje, zo noemden we hem, van de Berg. Erg leuke tijden beleefd daar in de Madeliefstraat 26. Hopelijk krijg ik een reactie van iemand uit de straat. Toedeloe van voorheen Toos van Bokhoven.


Datum: 17-06-2013
Naam: Peter van den Brand  
img

Hoi Antoinette. Leuk dat je deze site hebt gevonden, schitterend al die verhalen uit die tijd. Ons gezin was goed bevriend met jullie. We kwamen vaak bij elkaar over de vloer.Ik weet nog dat jullie naar Woensel verhuisden. In die tijd leek dat heel ver weg. Rini en ik waren goede vrienden. Samen bij de muziek (Tambourijnen). Hij is nog ooit (12 of 13 jaar geleden) bij ons op bezoek geweest met zijn vrouw. Ik woon in Spanje en ben een paar jaar geleden hier Yvonne Heerings met haar man tegengekomen. Ria de Bruin woont volgens mij in Geldrop. De familie De Bruin waren ook hele fijne mensen en ze kwamen ook veel bij ons. Mijn moeder is vorig jaar overleden. Zij was goed bevriend met jouw moeder.


Datum: 18-06-2013
Naam: Antoinette van Bokhoven  
img

Hoi Peter, wij wisten niet dat je moeder Nel is overleden en hoe gaat het met Piet Baars, leeft hij nog? Heel veel groeten van onze familie en waar woon je, in Spanje, ben je getrouwd en kinderen? Groetjes, Antoinette van Bokhoven.
<<< Antoinette, jullie kunnen persoonlijke verhalen misschien beter via de persoonlijke e-mail met elkaar delen. Klik daarvoor op de blauwe naam. (Red.) >>>


Datum: 20-06-2013
Naam: Olga Gerritsen  
img

Hallo Sjan. Helaas kan ik je niet meer herinneren, maar ik ben Olga Gerritsen, de dochter van de buschauffeur Rinus Gerritsen. Wij woonden op no. 56. Ik ben in 1955 geboren en ik werd altijd gewogen bij de groenteboer! Wij waren (en zijn nog steeds) met 5 kinderen, Ineke, Andre, Henk, Olga en Martin. Sjanneke Meijs was ook mijn vriendinnetje en ik ben nog wel bij haar geweest toen ze in Middelburg woonde. Ze zijn daarna naar Vlissingen verhuisd en toen heb ik het contact verder verloren. Leuk om zoveel bekende namen terug te zien in alle reacties.


Datum: 20-06-2013
Naam: Sjan Kostermans  
img

Hallo Olga. Ik kan me je inderdaad ook niet herinneren, hoewel ik ook van 1955 ben. Heb jij ook op de St. Josephschool gezeten? Jij woonde dan wel vlak bij Eddy van Ham.


Datum: 20-06-2013
Naam: Antoinette van Bokhoven  
img

Peter, in het verslag van 17 juni 2013 ben ik in het verhaal Marie-Jo vergeten te vermelden. Zij is 57 jaar en heeft 2 dochters en een partner. Inmiddels 1 kleinkind en wonen in Barendrecht. Ze attendeerde ons erop dat ze in het verhaal niet was vernoemd, ze is gelukkig in goede gezondheid. Ze is inmiddels ook in het verleden gedoken en ze is er nu erg druk mee. Je komt ook van alles tegen wat toen erg leuk was.


Datum: 21-06-2013
Naam: Olga Gerritsen  
img

Nee, ik heb op de openbare school gezeten. Sjan had trouwens twee jongere broers, Hein en Peter.


Datum: 21-06-2013
Naam: Ineke Gerritsen  
img

Hallo oude buurtgenootjes. Onze Henk heeft deze site gevonden en wat leuk om te lezen over onze jeugd in de Madeliefstraat. Veel herinner ik me nog wel. Ik ben van 1947 en vertrok volgens mij op m'n 15de naar Woensel. Ik heb heel veel buiten gespeeld, m`n ouders noemde me straatmadelief. We hebben veel zandkuilen en hutten gemaakt op de velden langs de Floralaan, waar later de houten bungalows zijn gebouwd. En inderdaad, zoals ik eerder las fietsen en sleeën op de Holle Bolle Gijs. Ik was volgens mij bevriend met Ineke en Els van de Berg en meisjes van Daverveld. Ine Nobrega kan ik me helaas niet meer herinneren, maar met de bus van m'n vader met de hele straat de lichtjesroute rijden nog wel, met daar achter een hele sliert auto's in de straat omdat ze allemaal achter de bus aangereden waren.


Datum: 21-06-2013
Naam: Sjan Kostermans  
img

Ik zal binnenkort eens aan mijn broer Toon en zussen Ria en Nel vragen of ze zich jullie herinneren. Omdat je op de openbare school gezeten hebt (waar zat die trouwens?) kan je me waarschijnlijk niet herinneren. Wel wordt nu duidelijk dat er toch heel veel kinderen in onze straat woonden. Mijn broer is ook van 1947. We speelden inderdaad heel veel buiten, britsen, pintollen, verstoppertje. De meisjes Daverveld kan ik me ook nog herinneren. Sjanneke Meijs hebben wij ook nog eens opgezocht in Middelburg, maar of zij nog broers of zussen had weet ik niet meer.


Datum: 08-08-2013
Naam: Jos van Zantvoort  
img

Ik wil graag nog even kwijt aan de oude bewoners van de Madeliefstraat dat mijn moeder "vrouwke Huijnen" was. Ik heb mijn moeders naam meegekregen bij geboorte, Huijnen was mijn stiefvader.


Datum: 08-08-2013
Naam: Peter van den Brand  
img

Ja Jos, zo noemden wij jouw moeder ook altijd.


Datum: 09-08-2013
Naam: Cor de Bruijn  
img

Hallo Jos. Jouw moeder was een zuster van mijn schoonvader, jullie ome Sjef van Zandvoort uit de Poeijerstraat 51. Ikzelf ben Cor de Bruijn, die vroeger ook in de Madeliefstraat 33 woonde en ik ben getrouwd met jouw nichtje Marietje van Zantvoort (is helaas 6 jaar geleden overleden). Jouw stiefbroer Leo Schuurman is nog een jaar of 5/6 bij ons in de kost geweest in de Kempensebaan 4. We werkten toen samen bij Brabantia in Aalst. Jouw moeder heeft ook nog op de Aalsterweg gewoond. Wij kwamen er wel eens toen we nog verkering hadden en dat is heel lang geleden.


Datum: 11-08-2013
Naam: Sjan Kostermans  
img

Hallo Ineke. Waar zat de openbare school eigenlijk? Mijn zussen en broer weten het ook niet meer. Leuk om iets van mijn buurman uit de Madeliefstraat (Cor de Bruin) te horen. Ik kan er geen gezicht bij plaatsen, maar waarschijnlijk ben je (ietsje) ouder.


Datum: 12-08-2013
Naam: Ineke Gerritsen.  

Hallo Sjan, wij hebben op de Jan Ligthartschool gezeten. Die was op het Kerstroosplein.


Datum: 08-11-2013
Naam: Manuel van Amerongen  
img

Op nummer 25 woonde inderdaad de familie Nieuwenhuisen, vader An(ton) of Toon, moeder Nel, de zonen Ad en Toon en de dochter, mijn moeder, Kitty. Ik heb begrepen dat de familie Heerings in auto's handelde. Kan iemand dat bevestigen? Mijn opa heeft nog eens flink ruzie met hem gehad omdat hij met zijn handelswaar de straat "in beslag" nam.


Datum: 08-11-2013
Naam: Sjan Kostermans  
img

De familie Heerings handelde inderdaad in auto's.


Datum: 09-11-2013
Naam: Peter van den Brand  
img

De familie Heerings had wel prachtige auto's in die tijd. Bij de familie Nieuwenhuisen ben ik vaak geweest, zij kwamen ook vaak bij ons op bezoek. Ik ben met Toon nog eens naar hun vroegere woning gelopen, de Columbusstraat in Woensel. In die tijd al een hele reis.


Datum: 04-03-2014
Naam: Ine Nobrega-van den Berg  
img

Hoi Ineke Gerritsen, ik ben "Ineke van den Berg" en wij waren lang bevriend. Ik kan me nog goed herinneren dat jouw moeder in verwachting was van Olga. Voor zover ik me kan herinneren, zaten jullie op de Jan Lighthartschool net achter de Leenderweg. Ik had een tijdje niet op de site gekeken, maar het is leuk te zien dat een simpele foto van een straat zo veel reacties oplevert. Ik ben dan ook blij dat ik hem geplaatst heb.


Datum: 27-03-2015
Naam: Ria van Mill  
img

Hallo allemaal. Ik heb in de Edelweisstraat 23 gewoond. Samen met Regien de Vocht en Henny Thijssen, nu Gerlach, zijn we op zoek naar onze vrienden en vriendinnen uit de Edelweisstraat, Distelstraat en Floralaan. Op Facebook heb ik een site aangemaakt. Buurtgenoten van vroeger uit de Distelstraat, de Edelweisstraat en de Floralaan, wij zouden het leuk vinden om iets van jullie te horen.


Datum: 27-03-2015
Naam: Regien de Vocht (Vermeer)  
img

Wat leuk om al deze reacties te zien, wij woonden niet in de Madeliefstraat maar in de Distelstraat 16, dat was schuin achter de familie Van den Brand, die zoals jullie allemaal weten in de Madeliefstraat woonde. Ook is het helemaal geweldig om al die bekende namen hier weer tegen te komen en wat er vroeger allemaal was, zoals de kruidenier Kruizinga, de snoepwinkel Verspaget en niet te vergeten de melkboer Kampert waar ik vaak voor mijn moeder met een melkkannetje melk moest gaan halen. Dit zat dan tot de rand toe gevuld, waar ik niet zo blij mee was. Onderweg naar huis was ik er al veel van verloren, maar bij de kruidenier, de snoepwinkel en de melkboer kon iedereen altijd terecht. Zelfs in de avonduren en het weekend. Wat was het een mooie en gezellige tijd in onze straat en alle andere straten van onze buurt. Inmiddels heb ik via Facebook al wat buurtgenoten teruggevonden, maar heel veel ook niet meer wat wel jammer is. Hier staan ook namen bij uit de Madeliefstraat die ik niet ken maar dat komt misschien ook omdat ze jonger of ouder zijn, ik ben van 1947. De familie Daverveld ken ik ook en natuurlijk Peter van den Brand.


Datum: 04-07-2015
Naam: Rinie Thijs  
img

Ik heb er gewoond tussen 1959 en ongeveer 1974. Wie uit die tijd mij of mijn broer en zussen niet kent die heeft een heel slecht geheugen. Ik weet nog heel goed dat de DAF-bussen iedere dag op dezelfde tijd over de Floralaan denderden. Dat was naar moderne maatstaven gezien eigenlijk levensgevaarlijk. En toch kan ik me niet herinneren dat er ooit ongelukken geweest zijn. Op die keer na dat die oudste van Van Ham mijn net nieuwe leren bal onder een bus trapte en pang zei ie. Zijn zus Karin woont nu nog al weer tig jaren een aantal deuren naast me. En zijn er onder jullie nog die de famlie Van de Boomen kennen? Peter, Johan, Alfred. Of de man met die papegaai die de hele dag aan het Lorre roepen was in de boom achter in de tuin. En uiteraard ben ik vaak naar de melkman geweest totdat die met een SRV-wagen ging rijden. En dat mis ik een beetje in bovenstaande berichten of ben ik nog te jong voor deze rubriek :-)


Datum: 19-04-2016
Naam: Harry Heerings  
img

Hai Antoinette van Bokhoven, ja met m'n zuster, Yvonne Heerings gaat het prima. Ze wonen in Son en Breugel en hebben 'n motorzaak gehad. Ze hebben goed geboerd. Ik zal ze de groeten doen. Trouwens, wat de meesten niet weten is dat m'n broer, Bernard d'Hauwer, op de Leenderweg een autobedrijf en kamerverhuur heeft.


Datum: 21-07-2017
Naam: Mieke van Baalen-van der Linden  

Ik heb jarenlang niet meer op deze site gekeken. Nu kom ik daar opeens de naam van Ine Nobrega-van den Berg tegen. Ik was vroeger vriendin van de zus van Ine, Els. Ik woonde in de Madeliefstraat nr. 39. Els en ik zijn even oud. Els zat op de basisschool op de hoek van de Jaguarstraat. ik meen dat dat een Nutsschool was. ikzelf zat op de katholieke basisschool op de hoek van de Tivolilaan/Heezerweg. Waar is Els gebleven?


Datum: 17-08-2017
Naam: Jeroen Heerings  
img

Mijn naam is Jeroen Heerings. Mijn vader is Harry Heerings. Mijn opa en oma hebben in de Madeliefstraat gewoond. Wie kent mij of mijn vader?


Datum: 17-10-2017
Naam: .Hans Strootman  
img

Dag Mieke. Ik ben Hans Strootman, afkomstig uit de Edelweisstraat en al bijna een halve eeuw getrouwd met Els (we zijn vanuit de Madeliefstraat getrouwd). Uiteraard dus zwager van Ine, de plaatsster van deze foto. Wij wonen in Veldhoven en hebben twee zonen die resp. in Eindhoven en Veldhoven wonen.


Datum: 05-02-2023
Naam: Jan van den Bogaert  
img

Beste Ine, ik woonde bij mijn ouders in de Korenbloemstraat 53 van 1942 tot 1960. Onze directe achterbuurman was jouw buurman, agent Nagelkerke. Mijn ouders waren ook klant bij jouw overbuurman Jan Theunis. Die heb ik later nog ontmoet in het SVT, Service Verzorgingscentrum Tongelre. Jan Derogee woonde aanvankelijk schuin aan de overkant richting Edelweisstraat maar is later verhuisd naar huisnummer 49, twee deuren naast ons. Een paar namen die ik nog weet uit jouw straat: Droste de horlogemaker, Heerings de autohandelaar (er stond in 1955 al een hele rij auto's van hem in de straat), Wubben op nummer 2 en een fietsenzaak die later naar de Frederiklaan is verhuisd.