EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

29610

Bijdrager:

Jaar:

1968

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

412 Hemelrijken

Straat:

Hemelrijken

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Huishoudscholen

Onderwerp 3.:

Huishoudschool, Hemelrijken

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
ULNO Hemelrijken

Beschrijving

Op foto 28519 zie je de buitenkant van deze blokhut. Nu de binnenkant, gevuld met meisjes van de ULNO, vermoedelijk tijdens zgn. bezinningsdagen. Midden op de foto een zeer markante leraar, door iedereen zeer geliefd: de heer Op de Beek, met als koosnaampje "opa". Van hem kreeg ik Nederlands, Frans en geschiedenis. Opa kwam met de trein vanuit, naar ik dacht, Den Bosch, naar Eindhoven, elke dag. Hij droeg steevast een bruin, zeer ouderwets streepjespak en had een boekentas waar geen verf meer op zat en inmiddels heel slap leer was geworden. Hij rookte zijn sigaar (dat mocht toen nog voor de klas!) op, tot de laatste kruimel. In het laatste puntje stak hij een luciferhoutje zodat hij zijn vingers niet verbrandde. Dat ging goed tot het moment dat hij tijdens het praten voor de klas al draaiende met het houtje en daaraan zijn peuk, de sigaar met de verkeerde kant in zijn mond stopte. Ik schoot hard in de lach en werd daarom meteen de klas uitgezet, waarop ik de rest van het lesuur bij bakker van Haandel op de vensterbank heb zitten treuren omdat ik spijt had van mijn leedvermaak. Meer nog deed die straf pijn, omdat ik het eigenlijk zo goed kon vinden met "opa". Het is gelukkig weer goed gekomen en de verhoudingen werden weer hersteld.
De heer Op de Beek is al jaren geleden overleden. Hij was een fijne maar ook een hele goede leraar. Zelf sta ik achterin op de foto, met shawl om en klappend in mijn handen. Waarvoor? ik zou het niet meer weten. Zou wel eens een toneelstukje kunnen zijn van "opa met twee kinderen op schoot".


Geplaatst op

27-10-2011

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 29-09-2013
Naam: Hanny Bazelmans Spijkers  
img

Een geweldige leraar, veel van geleerd. Wat gaat de tijd toch snel. Groetjes.


Datum: 01-10-2013
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Inderdaad een hele fijne leraar. Heb er de beste herinneringen aan. Was een zeer geduldig en wijs man en hij kende zijn pappenheimers die hij in de klas kreeg. De heer Op de Beek had gezag en wist zijn kennis goed over te brengen. Een ouderwetse leraar, met een ouderwetse leermethode maar helemaal niets mis mee en een echt "mensenmens" .


Datum: 29-10-2014
Naam: Els van Griensven - Ibes  

Ik kan me Hr. Op de Beek nog goed herinneren. Ik heb van hem alleen maar Frans gehad. Hij was een fijne leraar. Zelf ben ik het meisje wat links bij hem op de schoot zit. Rechts zit mijn klasgenootje van toen, Ingrid Zwaans.
Ik geloof dat dit was omdat we voor hem een liedje gezongen hadden.
=== Els mail je nog even je e-mailadres? (Red.) ===