EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3036

Bijdrager:

Jaar:

2004

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

222 Gerardusplein

Straat:

St Gerarduslaan

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De Gerarduslaan.

Beschrijving

.


Geplaatst op

17-02-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 19-09-2006
Naam: Lieke Slegers  
img

In de jaren 50 woonde op de hoek (richting Aalsterweg) Kareltje Kuch. Als kind zijnde deden wij hem vaak na (kuchen) waarop hij altijd heel boos werd. Wij waren ook wel een beetje bang van hem.


Datum: 26-09-2006
Naam: Wout Hagens  
img

Kareltje Kuch heb ik ook gekend. Regelmatig wandelde hij al kuchend langs ons huis. Voorzover ik me herinner liep hij een beetje krom (voorover gebogen) Of ik ook bang van hem was weet ik niet meer. Ook liep er regelmatig een man door onze straat die tegen iedere voorbijganger riep: Ik snij je tot riem. Volgens mij woonde die man op de Aalsterweg. Bij hem bleven we wel uit de buurt. Ben er nooit achter gekomen of die man nou echt gevaarlijk was of niet.


Datum: 02-10-2006
Naam: Herman Hueber  
img

Kareltje Kuch woonde bij mij tegenover en was het zorgenkind van de familie Herpers. Hij ging dagelijks op zoek naar brandhout en gebruikte zijn kruiwagen, met daarin zijn hakbijl verpakt in een jute zak, als vervoermiddel.
Kareltje was een ongevaarlijke jongen maar verdedigde wel met hand en bijl zijn gesprokelde hout. Voor onbekenden maakte Karel vaak een gevaarlijke indruk.


Datum: 02-10-2006
Naam: Herman Hueber  
img

De Gerarduslaan was voor mij als leerling van het St. Joriscollege een gevaarlijke straat, want daar woonden 5 leraren van deze school en ik kon er zeker van zijn, dat als ik door deze straat liep ik de dag daarna minstens eenmaal voor het
bord moest komen om te bewijzen dat ik mijn huiswerk goed gemaakt had.
Het werd allemaal nog moeilijker toen ik mijn vriendin (nu mijn vrouw) leerde kennen die in de Cyclamenstraat woonde. Ik denk nog vaak met angst en beven aan deze tijd terug.


Datum: 05-10-2006
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Deze straat is nog net zo als in mijn herinnering zo'n 35 jaren geleden toen ik nog in deze wijk woonde. Hooguit is de bestrating anders. Wij woonden destijds in de Cyclamenstraat en ik kwam regelmatig in Gerarduslaan. Er is in de buurt van de Gerarduskerk niet echt veel veranderd. De scholen waar ik op heb gezeten staan er nog allemaal, (Bewaarschool, Mariaschool en H. Hart Ulo).Alleen het parochiehuis bestaat niet meer. Daar werden voor de jeugd op zondagmiddag films gedraaid. Op oudere leeftjd gingen we er dansen. Later gingen we dansen in 'Het Zoldertje'. Ook het park tussen de Cyclamenstraat en Hortensiastraat is er nog steeds, alleen de rolschaatsbaan die rondom het park lag is er niet meer. Veel straten hebben nu eenrichtingverkeer om reden dat ze erg smal zijn. Vreemd is dat ze in de herinnering helemaal niet zo smal waren, maar dat komt waarschijnlijk omdat er destijds bijna geen auto's waren. Onlangs zijn we nog eens door de buurt gereden en kwamen veel herinneringen boven.


Datum: 31-03-2007
Naam: Wout Hagens  
img

Wellicht is het Thérèse Sauters ook opgevallen dat er, als ik me niet vergis rond 1950/1960, nog schitterende lindebomen stonden. Weet iemand wanneer deze zijn verwijderd en later zijn vervangen door nieuwe aanplant? Ben zelf rond 1958 verhuisd naar elders. Vandaar.


Datum: 06-04-2007
Naam: Tine de Vos Dikland  
img

Wout Hagens, als ik het goed herinner was die man die altijd riep: ik snij je tot riem, een man uit de Goudsbloemstraat. Wij zijn hem een keer achterna gelopen op een grote afstand omdat hij altijd dronken was. Toen hij thuis kwam kreeg hij flink op zijn kop van zijn vrouw. We konden ieder woord verstaan, en sommige woorden had ik nog nooit te voren gehoord.


Datum: 07-04-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Wout, ik kan me wel de mooie grote bomen herinneren, maar dat dit lindebomen waren zegt me eerlijk gezegd niets. Tine, er was inderdaad een man in de Goudsbloemstraat die vaak dronken was. Hij kwam dan bij ons door de straat (Cyclamenstraat) om achterom naar zijn huis te gaan en was altijd erg hard aan het praten (dronkemanspraat). Als hij op de fiets was dan viel hij daar steeds vanaf. Wij als kinderen liepen hem altijd achterna natuurlijk. Soms haalde een van zijn kinderen hem op vanuit het café. Meestal stond zijn vrouw hem op te wachten en je kon dan ook zien dat ze zich schaamde. Maar ik snij je tot riem heb ik hem nooit horen roepen. Waarschijnlijk is dat toch iemand anders geweest.


Datum: 08-04-2008
Naam: Hans Coenen  
img

Ik als bewoner van Gerarduslaan 9 (vanaf 1942 tot1960) herinner me die oude lindebomen nog wel. Prachtige, enorme grote bomen met in het voorjaar veel bloesem, dat we weleens gebruikten als tabak en daar draaiden we dan sigaretten mee. Deze bomen zijn waarschijnlijk gekapt na 1960, ze werden ook wel erg groot. En de bewoners van de Gerarduslaan hadden ook erg veel last van plakzooi van luizen, dat op hun auto's terechtkwam. Maar door deze enorme lindebomen was de Gerarduslaan één van de mooiste lanen van Stratum.


Datum: 08-04-2008
Naam: Wout Hagens  
img

Dat klopt Hans, prachtige bomen en inderdaad sigaretten maken van krantenpapier en lindebloesem. Jaren nadat deze bomen waren verdwenen kwam ik hier terug en herkende mijn eigen jeugdomgeving niet meer. Het leek wel of deze laan was gedegradeerd.


Datum: 08-05-2008
Naam: Vera Borrenbergs-van Hoof  
img

Herman, ik voeg nog een paar dames aan het lerarenbestand toe. Jet van Agt, lerares van de 6e klas en tegelijkertijd hoofd van de St-Josephschool en Wies Thijssen, een collega van haar. Ik heb bij beiden in de klas gezeten.


Datum: 03-03-2011
Naam: Kees vd Hoeven  
img

Wout, de lindenbomen zijn in mei 1961 door de gemeente gerooid, zoals Hans ook al vermoedde