EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3038

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

214 Tuindorp

Straat:

Gasthuisstraat

Onderwerp 1.:

Panorama - Stadsoverzichten

Onderwerp 2.:

Stratum

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
De Wilgenhof

Beschrijving

De Wilgenhof eens van grote hoogte bekeken. Vooraan, waar het volkwagenbusje rijdt, is de Gasthuisstraat. Net voor de rij bomen in het midden, van links naar rechts, de Schalmstraat. Achter de rij bomen in het midden het kerkhof. In het midden achteraan de gasketel in Tongelre. Foto afkomstig van Joop Schoot.


Geplaatst op

17-02-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 20-04-2006
Naam: Vic van Lijf  
img

Toen de foto gemaakt is, heette het nog St. Josephgesticht. Rechts vooraan is nog juist mijn kleuterschool te zien (1943-44). En boven het kerkhof onze Burghstraat en de andere straten van Tuindorp.


Datum: 20-04-2006
Naam: Fanny Bovers  
img

Dus Vic heb jij op de Montessorischool gezeten. Aan de andere kant zat de Fröbelschool met zuster Wieberta. Achter het vrij nieuwe gebouw was het gymlokaal van de Mariaschool. De oudjes van het St. Josephgesticht keken uit over de speelplaats van de school.


Datum: 29-10-2006
Naam: Peter Weijtens  
img

Klopt, Fanny. Voor de school staand, in de Gasthuisstraat was links de Montessori-school en rechts de Fröbelschool, met zuster Wyberta (klein en dik) en zuster Vincent (lang en mager als een lat). Waarom ging de een naar de Montessori- en de ander naar de Fröbelschool? Had dit misschien te maken met standsverschil?
Na een jaar gebracht en opgehaald te worden door moeder, deden we het daarna op eigen houtje! Wat een watjes tegenwoordig! Halen en brengen tot op het V.O.! Vooral bij regen; auto's op de stoep van de school. Wat een helden waren wij!


Datum: 29-10-2006
Naam: Fanny Bovers  
img

En wat een plezier hadden we onderweg naar school. Echt hele groepen liepen er. Je kende ook bijna iedereen. Peter, heb jij in de Rozemarijnstraat gewoond?


Datum: 29-10-2006
Naam: Vic van Lijf  
img

Het jaartal is ruwweg te bepalen door het feit dat de gashouder er nog staat. Dus tussen 1945 en ? Is Montessori sjieker dan Fröbel? Dan zat ik verkeerd. Achter de 7e populier van de 2e rij, ons huis tot aan ons trouwen. Mijn vrouw woonde links van de 1e boom, dus een van de vele tuindorphuwelijken.


Datum: 29-10-2006
Naam: Theo van den Dungen  
img

Vic, de gasketel en bijbehorende gebouwen zijn beginjaren '70 ontmanteld.


Datum: 01-11-2006
Naam: Peter Weijtens  
img

Fanny, ja, ik heb in de Rozemarijnstraat gewoond, naast het NSU-huis van M. Prinssen. Woon tegenwoordig er niet ver vandaan, nl. op de Heezerweg. Dan ben jij volgens mij het zusje van Bob, Martien en Frank. Jullie woonden tegenover het NSU-huis. Ben jarenlang bevriend geweest met de jongste zoon van hun kinderrijke gezin, Alouis (Wies).


Datum: 27-12-2006
Naam: Gijs Dijsselbloem  
img

Toen wij in de zesde klas zaten, deden wij onze plechtige communie. Voor deze gebeurtenis kregen wij verdiepingsdagen waarin wij geestelijke voorlichting kregen van pastoor Sicking. Drie dagen lang gingen wij vanuit de Tuinstraat (St Jorisschool) naar de kapel van het bejaardenhuis in de Gasthuisstraat, waar we (jongens rechts en meisjes links) stichtelijk werden toegesproken en ze ons de hemel in probeerden te bidden. Of dat laatste geholpen heeft moeten we maar afwachten. Dit was de enige keer dat wij op de meisjesschool kwamen, want dat was normaal verboden gebied.


Datum: 18-06-2007
Naam: Petri van Gelder  
img

Ook ik heb op de lagere school in de Gasthuisstraat gezeten tot m'n 12e (1944) en herinner me nog goed dat grenzend aan onze speelplaats de twee gescheiden speelplaatsjes waren van de kleuterschooltjes; er was inderdaad standsverschil: het fröbelschooltje was gratis en voor de Montessorischool moest betaald worden. Deze kinderen hadden dan ook duurder speelgoed tot hun beschikking, stepjes met rubber bandjes, poppenwagentjes en ander luxe speelgoed terwijl op het fröbelschooltje alles zeer sobertjes was.
En de oude mannetjes zaten achter de ramen van hun grote zaal de spelende kinderen te bekijken terwijl ze de aardappelen schilden of een pijpje rookten.


Datum: 19-06-2007
Naam: Jan Kneepkens  
img

Peter Weijtens van welk bouwjaar ben jij? Bobby Bovers zat in mijn klas. Ik herinner mij dat hij altijd een wijde corduroybroek aan had. Ik heb hem volgens mij op een van de klassefotos van de St. Jorisschool op de Tuinstraat staan.


Datum: 19-06-2007
Naam: Peter Weijtens  
img

Beste Jan, mijn bouwjaar is 1951. Bobby Bovers is volgens mij een paar jaar ouder dan ik. Kijk ook eens bij www.schoolbank.nl onder Jorisschool.


Datum: 19-06-2007
Naam: Fanny van Ree Bovers  
img

Hallo Jan en Peter, mijn oudste broer werd altijd Bob genoemd, en niet Bobby. Zijn bouwjaar is 1949.


Datum: 01-08-2017
Naam: Miek van Putten  
img

In 1949 begonnen op de kleuterschool en per 1 september precies daarboven m'n nieuwe woning. Prachtig.


Datum: 01-08-2017
Naam: Toon Geevers  
img

Ik heb ook nog bij zuster Vincent op de kleuterschool gezeten in 47-48.