EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

30549

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

611 Eliasterrein, Vonderkwartier

Straat:

Strijps Pad*

Onderwerp 1.:

Water

Onderwerp 2.:

Kanalen / Rivieren / Beken

Onderwerp 3.:

Gender

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Strijps Pad, wateroverlast

Beschrijving

"De Strijpse Pad". De Gender was weer eens overstroomd. Zelfs in de twintigste eeuw stonden delen van deze omgeving nogal eens blank, bijvoorbeeld bij het kruispunt Willemstraat, Antoniusstraat, Lodewijk Napoleonlaan. Rechts staat het huis van stoelenmatter Theo van Esch. Daar was eerder herberg "De Tijgerkat". Dat huis is in 1930 gesloopt. Op de achtergrond is het witte gebouw van de Melkinrichting St. Petrus zichtbaar. De foto is gemaakt vanaf Gestels grondgebied, want de grens tussen Strijp en Gestel was bij de Gender en die stroomde voor die melkinrichting. (Red.)


Geplaatst op

17-02-2012

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 25-05-2015
Naam: Johan Vervest  
img

Het overtollige Genderwater wordt niet op het afwateringskanaal geloosd. De Gender gaat aan de Beemdstraat onder het kanaal door en wordt via riolering naar een overstortvijver in de Engelsbergen geloosd. Vandaar wordt het water via riolering dwars door stad naar de Dommel afgevoerd. Het is enkel de Dommel welke in Gestel middels het afwateringskanaal het overtollige water afvoert.


Datum: 25-05-2015
Naam: Tini van Rooij  
img

Over Waterlopen in Eindhoven heeft Henk van den Brink een tweetal artikelen geschreven, te lezen in "Dingen om te weten", een personeelsblad van de gemeente, dacht ik. En inderdaad Johan, aanvankelijk was er geen aansluiting op het afwateringskanaal. In 1984 is die er wel gekomen. De Gender werd namelijk nogal vervuild door enkele riooloverstorten in Veldhoven, waarvan de bewoners van Genderbeemd vaak last hadden. Door het water op het afwateringskanaal te lozen werd de doorstroming in die wijk bevorderd.
Maar nu ontstond een ander probleem. De door jou genoemde overstortvijver in Engelsbergen is via een stuw aangesloten op het Eindhovense rioolstelsel. Precies zoals jij zegt om het Genderwater af te voeren. Maar deze stuw, gelegen nabij de Sophia van Wurtemberglaan, doet ook dienst als overstort zodat er, bij overbelasting van het Eindhovens riool, vuil water in de vijver terecht komt. En door de geringe aanvoer van vers water door de Gender, veroorzaakt door de afvoer naar het afwateringskanaal, vervuilde de vijver sterk. Een tijdelijk oplossing werd gevonden door "vers" Dommelwater uit het afwateringskanaal naar het afgekoppelde stukje Gender en de vijver te voeren. Zo is de situatie nu en ik denk dat die zal blijven totdat de Gender, vanaf de vijver tot aan de Dommel nabij de Stationsweg, haar eigen weg heeft gekregen. We weten dat hier aan gewerkt wordt. Onlangs is er weer een stuk gereed gekomen ter hoogte van de Vonderweg en de Willemstraat maar ik vraag me af of ik nog mee mag maken dat dit alles is voltooid.


Datum: 26-05-2015
Naam: Johan Vervest  
img

Bij You Tube staat een film "Natuur in de Stad Eindhoven". Henk van den Brink geeft daarin een interessant beeld.


Datum: 26-05-2015
Naam: Redactie EiB  

Dank je Johan voor de tip. Voor wie het filmpje wil zien, Klik hier