EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

312

Bijdrager:

Jaar:

1945

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Krabbendampad

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

MAVO / (M)ULO / VMBO

Onderwerp 3.:

De Krabbedam

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
MULO leerlingen

Beschrijving

Dit stelletje "schoffies"zat in 1945 op de MULO school 'De Krabbedam'. Hoofdonderwijzer Vriends zal aan hen best zijn handen vol gehad hebben. Wie weet waar deze school lag en/of welke klas dit was ?


Geplaatst op

23-05-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 21-07-2005
Naam: Ine van der Linden  
img

De Krabbedam (gemeentelijke openbare MULO): tot 1963 in dit gebouw aan de Keizersgracht, daarna nog enkele jaren in Woensel aan de Robbenstraat. Als je de poort binnenkwam zag je aan de overkant van het schoolplein de achterkant van het oude stadhuis aan de Rechtestraat; links de achterkant van het oude telefoonkantoor op de hoek van de Vrijstraat (nu Stadspoort).
Het laatste jaar aan de Keizersgracht heb ik meegemaakt als eersteklasser. Net als op de foto, waren ook toen de meisjes in de minderheid. Dhr Vriends is nog lang na zijn pensionering aangebleven als leraar.


Datum: 22-07-2005
Naam: Ine van der Linden  
img

Naast de poort hing een bord met drie dansende krabben. Hoewel ik zelf ook meestal Krabbedam zeg, vraag ik me af of het eigenlijk niet Krabbedans moet zijn. In een deel van het gebouw wat niet (meer) door de school gebruikt werd heb ik schilderijen gezien. Mogelijk vindt De Krabbedans (expositie/kunstuitleen in De Witte Dame) hier zijn oorsprong. ???


Datum: 07-02-2006
Naam: Peter Suurs  
img

Ik zat op de Krabbedans in 1952, hoofd was Hr.Vriends, Franse les Juffrouw Niks, stiekem ook 'de kip' genoemd. Duitse leraar was Hr.Nies. Ook was er nog leraar van Eupen. Voor Hr.Vriends moest ik altijd sigaretten halen in de Hooghuisstraat, in de kleine winkeltjes. Hij rookte Capstan en nog een ander merk.


Datum: 19-10-2006
Naam: Jacqueline Vriens  
img

Volgens is de hoofdonderwijzer, mijn opa, Jan Vriens (zonder d.)


Datum: 23-06-2007
Naam: Jan Oostrijck  
img

Periode 1951-1955 op Krabbendam gezeten. Vriens gaf ook wiskundeles en extra les als je na deze school verder ging. Verder muziekles; samen zingen. Van Rooij gaf geschiedenis en was wat verward. Hr. de Groene gaf Engels en maakte prachtige gedichten; Pukkie Pips de zoon van de slager luste geen vet, alleen mager mager. De Nies wasbokser geweest en had achilles pees gescheurd, woonde in Weert. De Eup zei jongen, als je niet werkt ga dan op de achterste bank niks zitten doen.


Datum: 15-07-2007
Naam: Frans Pieper  
img

Fijne foto, mijn klas. Ik ben dat brave manneke 3e linksboven in wit shirt en slipover. In het midden het hoofd meneer Vriens, links gehurkt meester van Rooy, werd vaak gepest, kon een beetje warrig zijn, gaf geschiedenis, kon prachtig vertellen en voorlezen uit de Witte. Schuin voor mij, witte krullebol is Daan Baljet, geemigreerd naar Canada en succesvol eigen bedrijf opgebouwd. Reeds overleden. Ik herken verder nog Wimke Tempelman, Piet van de Wiel, Peter Akse, Nettie Steinvoorte, Theo Langermans, Jan Boer, Romijnse uit Eersel (kwam op de fiets). Als je de poort van de school inging was er rechts een woning. Daar woonde de leraar Duits, hr. Teuns. Nies gaf bij ons geen Duits. Was ex-bokser, als je daar een tik van kreeg voelde je het goed. In de oorlog zat er een Duits hoofdkwartier in het huis van Teuns. Van Eupen gaf bij ons Engels en tekenen, de Groene, waarvoor ik vaak sigaretten moest halen, gaf volgens mij aardrijkskunde. Was een fijne school.


Datum: 23-07-2007
Naam: Harry Verstappen  
img

De Eup bekend om zijn strafwerk: 2 hoofdstukken geschiedenis uit het hoofd leren en LETTERLIJK woord voor woord opdreunen. Een vroege vorm van hersengymnastiek. Dat Nies iets aan zijn achillespees zal hebben gehad geloof ik niet. Moest namelijk regelmatig van hem naar de Grote Berg om daar zijn tennisrackets heen te brengen om ze opnieuw te laten bespannen. De Kip ik dacht aanvankelijk dat ze echt zo heette, maar haar naar achteren stekend achterwerk had duidelijker moeten zijn. Zat van 1961 t/m 1964 hier op school en heb dus het laatste jaar Robbenstraat nog meegemaakt.


Datum: 29-07-2007
Naam: Joop Heldoorn  
img

Ik heb net van Frans Pieper gehoord. Nu ondek ik mijzelf op de Krabbendansfoto van 1945. Ik sta tweede rij, uiterst rechts, met een te nauw jasje. Verder herken ik de volgende meisjes: Poppie de Haan, Mollie Stellingsma. De Kip mocht mij niet, altijd kreeg ik voor Frans 1/4 over. Vriends mocht mij ook niet, gooide me altijd uit de klas vanwege vals zingen.


Datum: 29-07-2007
Naam: Ap ten Hartog  
img

Joop lag dit niet aan je zelf? Of aan de leerkrachten.


Datum: 29-07-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Met het jasje daar is niets mis mee. Ik denk dat de manier waarop je staat boekdelen spreekt. Zo van die Kip en Vriends kunnen mij wat. Dus de inhoud van het jasje zal wel een stuk rustiger geworden zijn neem ik aan.


Datum: 29-07-2007
Naam: Frans Pieper  
img

Hoe komt het dat je wel de meisjes herkent en kennelijk niet de jongens? Ik zie Popje en Mollie nu ook. Naast jou staat Piet v.d. Wiel. Zittend 3e van rechts is Noud van Veghel, achter hem Jan van Nunen of van Unen. Achter Jan staat Theo Langermans. Zittend links naast van Rooij is Jan Boer. Achter hem een jongen met de bijnaam hertje, omdat hij zulke grote bruine ogen had. Woonde op het St. Trudoplein boven een kledingzaak. Achter hem staat Peter Akse. Als ik langer denk komen er nog wel meer namen naar boven.


Datum: 25-11-2007
Naam: Jan de Weeger  
img

Mijn periode op de Krabbendans was omstreeks 1950. Ik herinner mij nog jufr.Niks (inderdaad Frans), de Hr. Nies, kwam iedere dag vanuit Weert. Een fijne leraar Duits. Het hoofd, Hr. Vriens, een moeilijke man maar wij waren dat natuurlijk ook. Hr. Groene voor Engels. Klasgenoten uit mijn klas waren o.a. Wil Jacobs, Winnie Severs, Reinier v.d Tuuk en ik meen Sjef Krebolder. Na school ben ik vrij snel in militaire dienst gegaan (marine). Mochten er nog meer oudgedienden van mijn klas van destijds, nog verdere herinneringen hebben, dan lees ik dat graag.


Datum: 12-02-2008
Naam: Bill/Wim Wielheesen  
img

Dit schoffie staat op de eerste rij 2e van links naast Jackie Bremen. Ik zie hier ook Jan Kluitmans, Frans Rovers en Peter Moezik(?). In 1957 ben ik voorgoed naar Canada gegaan met mijn Krabbedam diploma en 40 dollar. Het Engels van Hr de Groene is mijn voertaal geworden, Frans van Mej. Niks gebruikte ik veel op mijn werk en Nederlands houd ik bij via het NOS Journaal op het Internet. Hr.Vriens dirigeerde elke Zaterdagmorgen al de schoffies met het zingen van de Gospel Go Down Moses en Aupres de ma blonde


Datum: 15-11-2012
Naam: Hans van Melis  
img

Hoofd der openbare lagere school was Meester Cornelis Adrianus Krabbedam uit Stratum (voor 1920).


Datum: 15-11-2012
Naam: Frans Pieper  
img

2e van links op bovenste rij was volgens mij Tiny Kuyten (schrijfwijze correct?) Woonde volgens mij in de buurt van de Bredalaan. Wim Wielheesen, 2e li. onderaan weet ik ook nog wel.
Meester Krabbedam is vermoedelijk hele verre familie van mij. Zoek ik verder uit.