EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

32216

Bijdrager:

Jaar:

1942

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

421 Woensel-West

Straat:

Wattstraat

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Bombardementen / Catastrofen

Onderwerp 3.:

1942 - 6 december

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Bom in de Wattstraat

Beschrijving

Het eind van de Wattstraat werd bij het Sinterklaasbombardement geraakt. Links zien we het oude Baptistenkerkje. Op deze plaats staat nu het gemeenschapshuis (foto 29923). Later kwam er een nieuwe Baptistenkerk (foto 30289) aan de Marconilaan. De huizen Wattstraat 66-68 liggen in puin. Tegenwoordig staat hier een naoorlogse tweekapper. De panden op de hoek van de Morsestraat, Wattstraat 62-64 rechts op de foto, zijn beschadigd maar konden worden hersteld. (Foto RHCE 250543)


Geplaatst op

02-10-2012

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 12-11-2012
Naam: Simon Zijp  
img

Dit is helemaal nieuw voor mij. Ik heb hier heel veel voetstappen staan, alleen niet uit die tijd. Wel ben ik van vlak na de oorlog. Herken rechts het "fietsenhok" en een deel van het schoolplein van mijn lagere school. Die staat er nog en heeft adres aan de Galileistraat. we kijken hier dus noordwaarts, naar de velden waar later de bebouwing zou komen van de Groenewoudseweg, met wat ik me herinner duplexwoningen. Het kerkje herinner ik me vaag maar is niet lang nadat ik hier voor het eerst kwam, 2e helft 50er jaren, afgebroken. Ik heb nog kerstvieringen meegemaakt van de lagere school in de oude (1956), later in de nieuwe Baptistenkerk (57 en 58).
Op de plek waar nu deze beschadigde huizen staan is in die jaren weer nieuwbouw neergezet. Er woonden kennissen van mijn ouders, fam. Hartogs?


Datum: 08-05-2014
Naam: Puck Smits  
img

Hier herken ik de Wattstraat helemaal niet.
Volgens mij hadden de bommenwerpers 4 bommen bij zich:
1) viel op het Jodenkerkhof
2) plaats waar nu de Baptistenkerk staat
3) in de Daguerrestraat in een huis (niet ontploft)
4) precies op het kruispunt Edisonstraat/Wattstraat
Het winkeltje daar op de hoek heette Tooke, kon je wat kopen voor een cent
Het kan goed zijn dat het vliegtuig geraakt was, hij vloog rakelings over de hoogspanningsdraden die toen nog door Wattstraat liepen. Als je dan het bommenspoor doortrekt kom je uit bij de toenmalige Nieuwe Dijk waar een vliegtuig crashte, het KAN zijn dat het dat vliegtuig is geweest.


Datum: 08-05-2014
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Puck, deze foto laat dus zien dat er ook veel schade was aan het eind van de Wattstraat. Op de voorgrond het achterterrein van de school Galileistraat (speelplaats?). Het vooroorlogse Baptistenkerkje is onmiskenbaar en dat lag vroeger waar nu het gemeenschapshuis staat. Misschien is dit de bom die ook een deel van het kerkhof vernielde? Het ligt direct in het verlengde.


Datum: 11-05-2014
Naam: Simon Zijp  
img

Ook ik kan het spoor van de aangegeven bommen niet volgen of de aangegeven uitwijkmanoeuvre voor de PNEM-leidingen dwars over de Wattstraat. En al helemaal niet als je de kaart er even bij haalt die over de aanvliegroute van dit sinterklaasbombardement bestaat. De RAF kwam vanuit richting Waalre, na over deels noord België naar het westen te zijn gevlogen. Laag vliegend hadden ze, na het centrum de Philipsgebouwen op Strijp voor het uitkiezen. Het centrum kreeg een deel van de volle laag.
Toch veel schade zover bij Philips vandaan en, zo dicht bij Philips al, in een richting vliegend die niet klopt met die vanuit Waalre. Zit ik fout of heeft iemand een idee wat hier in meer detail is gebeurd?


Datum: 11-05-2014
Naam: Puck Smits  
img

Hallo Sijp. Ik stond op zolder en zag een vliegtuig laag door de Wattstraat vliegen. Ik zag dat de rugkoepel op iets schoot richting Philips. Verder schreef ik het KAN zijn dat dit een gecrashte kist is op de Nieuwendijk maar zeker kan ik dat natuurlijk niet weten, vandaar het woord KAN. Verder is toch een vliegtuig het Veem in gevlogen vanuit het zuidwesten. Hoe dat dus te rijmen valt met de vliegroutes snap ik dan niet, ook de bestaande film laat zien waar ze vandaan kwamen.


Datum: 26-09-2014
Naam: Simon Zijp  
img

Om misverstanden te voorkomen, even mijn gedachtegang bij deze foto.
Schade is veroorzaakt door het sinterklaasbombardement. Die aanval kwam, voor zover ik weet, vanuit het zuiden. De vliegrichting was vanuit België, over Valkenswaard, stadscentrum en daarna hadden ze de fabrieken voor het uitkiezen. Kijk bijv. naar foto 12716. De doelen liggen op één rij. Men is te vroeg gestart met bommen, dus kreeg de Demer de volle laag. Er werd laag gevlogen, getuige de filmbeelden. Ter hoogte van de Philips klokkentoren staan de schades aan Daguerre- en 3x Wattstraat. (Het kerkhof, deze woningen, die in de Daguerrestraat en een op de hoek Edison- en Wattstraat) ten eerste vlakbij de vlieglijn en ten tweede iets meer dan HAAKS op die vliegroute.
Aan Puck's observatievermogen twijfel ik echt niet, maar het probleem zit 'm in de wel heel scherpe bocht die dat vliegtuig heeft gemaakt.
De Duitsers hebben zich duchtig verdedigd, waarschijnlijk is het toestel geraakt en wilde zijn bommenlast (lees onnodig gewicht) kwijt om een overlevingskans te hebben. Vandaar deze schades, neem ik aan! Blijft het verschil in vliegrichting, dat snap ik niet!
Over deze aanval bestaat een boek met veel details. Weet iemand of dat boek over deze schades opheldering kan bieden?


Datum: 21-05-2018
Naam: Paul van der Cingel  
img

De Britten beoogden met hun bombardementen industriële complexen waar voor de Duitse oorlogsinspanning werd geproduceerd te treffen. Dat ging wel eens mis, het ging er ook nogal primitief aan toe. Vanuit het bommenluik werden de bommen op goed geluk naar beneden gegooid, dat er daarbij wel eens iets te vroeg of iets te laat werd gegooid bleek wel bij het sinterklaasbombardement, waarbij de bommenlast niet op Philips terechtkwam maar iets verder, nl. op Demer en omgeving. Dit bombardement was onderdeel van het zoveel mogelijk uitschakelen van de Duitse oorlogsmachine in het Roergebied en door Duitsland bezet Nederlands gebied. Na hun missie vlogen de toestellen in formatie terug naar Engeland, door de Duitsers neergehaalde toestellen ontbraken dan in die formatie. Ik heb die toestellen ook bij ons over zien vliegen al was ik nog te klein om te weten over de formaties en ontbrekende toestellen.