EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

32455

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Personen

Onderwerp 2.:

Bijzondere, Bekende Eindhovenaren

Onderwerp 3.:

Gerard L.F. Philips

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Graf Gerard Philips en Johanna v.d.Willigen

Beschrijving

Slechts 4 dagen verschil zit er in de overlijdensdata van Gerard Philips en echtgenote Johanna van der Willigen.


Geplaatst op

06-11-2012

Reacties:

Datum: 06-11-2012
Naam: Tini van Rooij  
img

Als ik goed ben geïnformeerd zou Gerard Philips gecremeerd zijn en is er geen graf. Ik denk ook dat we deze zuil moeten zien als een herinneringsmonument, wat ook op de zuil te lezen is.


Datum: 06-11-2012
Naam: Wim Vlemmix  
img

Waar staat deze steen? Nooit gezien. Ik denk wel dat hij hier begraven is. Als echte kerkhofliefhebber weet ik dat de tekst 'In dankbare herinnering aan' enz. heel gebruikelijk is op een steen.


Datum: 28-01-2017
Naam: Tini van Rooij  
img

Gevonden op www.bekendedodenederlanders.com:
Gerard Leonard Frederik Philips • geboren op zaterdag 9 oktober 1858 te Zaltbommel, overleden op maandag 26 januari 1942 te 's-Gravenhage, 83 jaar oud, gecremeerd op vrijdag 30 januari 1942 te Driehuis, Noord-Holland, Crematorium Velsen • zoon van Benjamin Frederik David Philips en Maria Elizabeth Heijligers; broer van Anton Philips; echtgenoot van Johanna van der Willigen (1896-1942, huwelijk ontbonden door het overlijden van de echtgenote) • werktuigkundig ingenieur - grondlegger van de N.V. Philips' Gloeilampenfabrieken te Eindhoven


Datum: 13-05-2021
Naam: bert van herk  
img

Nu krijgt Gerard Philips toch een welverdiend standbeeld. Hier een artikel waar ik aan de online krant "indebuurt" vroeg waarom Gerard Philips geen standbeeld had of kreeg, in de rubriek Mysteries. Als andwoord kwam "Mysterie opgelost: dit is waarom Gerard Philips geen standbeeld heeft in Eindhoven", geschreven op 12 november 2020, door Merel van Mol. "Van het Philips Museum tot PSV: het bedrijf dat Eindhoven groot heeft gemaakt, is tot vandaag de dag terug te zien in de stad. Niet raar dat de grondleggers van Philips een eigen standbeeld hebben. Toch heeft een van de oprichters, Gerard Philips, geen standbeeld. Terwijl zijn broer, Anton Philips, en neefje, Frits Philips, wel in de stad staan. 'Waarom heeft Gerard geen standbeeld?', vroeg lezer Bert zich af. Wij doken in het mysterie! Gerard Philips richtte samen met zijn vader, Frederik Philips, in 1891 het bedrijf Philips op. In 1895 sloot ook Anton zich aan bij het bedrijf. Vele jaren later, in 1961, werd Frits ook de bestuursvoorzitter van Philips. Frits is nu als standbeeld te bewonderen aan De Markt en Anton waakt over het Stationsplein. Gerard blijft dan nog over. Toch is Gerard niet vergeten. Het is dan misschien geen standbeeld, maar Gerard heeft zijn eigen plaquette op de schoorsteen van het Philips Museum. 'Gerard Philips maakte hier de eerste Philips Gloeilamp', is te lezen onder het kunstwerk. Het standbeeld van Anton en de plaquette van Gerard zijn allebei op 15 mei 1951 onthuld. Petities. Er zijn wel een aantal Eindhovenaren die vinden dat Gerard zijn eigen standbeeld moet hebben. Eindhovenaar Rick Vermulst startte vorig jaar een petitie. 'Enkel de fraaie plaquette op de schoorsteen van het Philips Museum doet hem te kort', lezen we in de beschrijving van de petitie, die al 137 keer ondertekend is. Volgens de gemeente Eindhoven mag iedereen het initiatief nemen om ook voor Gerard een standbeeld te maken. 'De initiatiefnemer dient dan wel zelf voor financiering te zorgen', vertelt een medewerker van gemeente. Dus, wie start de crowdfunding?"
En nu lees ik in het E.D: Eindelijk een beeld voor Gerard Philips; jarig Philips schenkt de stad een eerbetoon aan oprichter. ‘Meneer Frits’ staat op de Markt in Eindhoven, tussen de mensen. Zijn vader Anton waakt over het Stationsplein. Maar Gerard? Dé grondlegger van Philips heeft geen standbeeld, tot onvrede van heel wat Eindhovenaren. Philips gaat Gerard (1858-1942) eren met een nieuw cadeau aan de stad in het kader van het 130-jarig jubileum. Kort samengevat, Gerard krijgt een standbeeld in Eindhoven, gefinancierd door Philips. Waar hij komt te staan weet men nog niet. Eindelijk, ik ben benieuwd.