EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

33107

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Molenstraat

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Bevrijding

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Eindhovense collaborateur.

Beschrijving

Op de foto is te zien hoe twee mannen in de Molenstraat een vrouw meesleuren van wie ze wisten dat ze het liefje was van een Duitse soldaat! Ook is goed te zien dat de omstanders niet echt moeite doen om haar te helpen, dus hieruit kan geconcludeerd worden dat men het met deze actie eens is.
De foto komt van de Chicago Tribune en is een originele persfoto, gedateerd 15 oktober 1944.
<<< foto is overschreven door een ander exemplaar van K. van der Hoeven (red.) >>>


Geplaatst op

31-01-2013

Reacties:

Datum: 31-01-2013
Naam: Ben Brekelmans  
img

Afgrijselijk, in meerdere opzichten.


Datum: 01-02-2013
Naam: Johan Vervest  
img

In het Strijpse werd op het schoolplein v.d. Willbrordusschool, na door een buurman valselijk te zijn beschuldigd, een vrouw kaalgeschoren en met pek en veren besmeurd.
In de Hurk zijn twee vrouwen naar Waalre gevlucht om dit ritueel te ontlopen.


Datum: 01-02-2013
Naam: Johan Vervest  
img

Aan het Gelderlandplein woonde een persoon die drie jaren ten onrechte werd gedetineerd in Amersfoort. Hij heeft daar de vreselijkste handelingen en gebeurtenissen, door Nederlanders gepleegd, ervaren.


Datum: 01-02-2013
Naam: Frans van Beers  
img

Een zwarte bladzijde in de Eindhovense geschiedenis. Het kaalscheren van 'foute' vrouwen gebeurde op grote schaal. Ik heb er een serie foto's van, maar die heb ik niet openbaar gemaakt. Zie foto 25413.


Datum: 01-02-2013
Naam: Anton van Kemenade.  
img

Eens Ben. Voorts denk ik dat het gesleur met deze vrouw met veel geschreeuw is gegaan. De buurt aanschouwt op afstand.


Datum: 25-07-2013
Naam: K. van der Hoeven  
img

Dit is de Molenstraat, zie foto 5625 en 12241. De huizen links zijn Molenstraat 3-5 (hogere pand) en 7-17 (laag rijtje). Dit is een Amerikaanse persfoto van 28 september 1944, waarbij als tekst werd gegeven "twee Nederlandse mannen slepen deze Nederlandse vrouw door een zijsteegje in Eindhoven. Ze hadden haar herkend als de maîtresse van een Duitser". Opgemerkt wordt verder dat "er geen massa mensen komt kijken, Nederlanders werken zoiets nuchter en rechttoe rechtaan af", dat in tegenstelling tot Frankrijk waar zoiets met veel commotie en bombarie gaat.


Datum: 25-07-2013
Naam: Johan Vervest  
img

De schoften die zich schuldig maakten aan dit soort praktijken zijn even erg als de "foute" bezetters.


Datum: 25-07-2013
Naam: Wil van Hout  
img

Niemand moet denken dat ik hier ook maar even achter sta, maar zo werden jonge jongens en mannen en hele gezinnen op auto's geladen en naar kampen gebracht om daarna vergast te worden. In die tijd speelde deze rituelen.


Datum: 24-10-2013
Naam: Pieter Janssen  
img

Ik denk dat de heren Van Hout en Vervest niet goed weten waarover ze praten. In het midden van het rijtje huizen aan de linkerkant woonde toentertijd mijn "tante Mieke".  Haar zoon was ongeveer een maand eerder opgepakt door de Duitsers toen hij met zijn auto bij een controlepost werd gestopt. In die auto zaten ook twee Engelse piloten. Hij is naar het kamp Vught overgebracht en dat is het laatste van wat er van hem bekend is. Ondanks jarenlang onderzoek is er nooit een spoor van hem gevonden. Bij "tante Mieke" is tot haar dood, de deur nooit meer op slot geweest.
=== Pieter, iedereen heeft zo zijn eigen herinneringen aan de oorlog. Hier gaat het om het meisje op de foto en wat zij hier ondergaat. Dit is niet goed te praten. (Red.) ===


Datum: 24-10-2013
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Tante Mieke, de moeder van Piet Haagen, naar wie in Acht een straat is vernoemd.


Datum: 25-10-2013
Naam: Sjef van Eijk  
img

Piet Haagen wordt, volgens de website van het Nationaal Monument Kamp Vught, op 19 aug. 1944 's avonds om half negen daar terechtgesteld, samen Harry Aarts en Rien van Bruggen. Een half uur later wordt Jan Brunnekreef gefusilleerd. Op deze website is overigens ook een beknopte biografie van Petrus J. Haagen te lezen.


Datum: 26-11-2016
Naam: Johan Vervest  
img

Het is heel moeilijk om op dit soort foto's in detail te reageren. Het haalt bij heel veel Nederlandse families onverwerkte ellende en schande naar boven.


Datum: 27-11-2016
Naam: Johan van Proosdij  
img

Het is een grote schande wat er toen met die meisjes gebeurde. Niet alleen insmeren met pek en veren.


Datum: 06-10-2019
Naam: Joop Haagen  
img

De foto is genomen in de Molenstraat enkele dagen na de bevrijding. De man die de vrouw wegsleept is de vader van mijn vader. De man in het midden die komt toelopen is “van Rooij” . Mijn vader woonde in een huis aan de linkerzijde, met de achtertuin grenzend aan de Dommel. Rechts de fabriek van leerlooierij Keunen. Dit pand is later verhuurd aan Philips chemisch. Later is dat onderdeel van Philips naar Maarheeze gegaan.