EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3358

Bijdrager:

Jaar:

1952

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Vrijstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Vrijstraat met verkeersagent 1952

Beschrijving

Deze foto toon ik op verzoek! Blijkbaar was het in die tijd al nodig om het verkeer op dit kruispunt Vrijstraat/Emmasingel/Keizersgracht/Kleine Berg te regelen. Op de drukke momenten plaatste de agent de paal met stopbord in het daarvoor bestemde putje in het wegdek. Het stopbord kon door de agent met de hand worden weggeklapt zodat een rijrichting op "rood" of "groen" werd gezet. Was de drukte voorbij dan nam de agent de paal weer onder z'n arm mee. Op de foto zien we verder dat er destijds op de hoek met de Emmasingel een restaurant zat. Daarnaast zien we de zaak van Wielink-Vonk.


Geplaatst op

05-03-2006

Reacties:

Datum: 19-03-2006
Naam: John van Iersel  
img

Rond 1960 was meen ik in het gebouw links een bar Het Spinnewiel. In het gebouw rechts op de hoek was de telefooncentrale van de toenmalige PTT gevestigd.


Datum: 20-03-2006
Naam: Kees van Wielink  
img

In 1957 is het hoekpand afgebroken. Er heeft altijd sinds 1945 een bar ingezeten. Na de afbraak is alleen het naastliggende pand van Wielink-Vonk in 1958 opnieuw gebouwd.


Datum: 23-03-2006
Naam: John van Iersel  
img

Ik meende ook dat daar een bar zat Kees. Het vreemde is dat als je goed kijkt boven het passerende manneke op het raam 'RESTAURANT' staat. Mmm, misschien had Het Spinnewiel ook wel een restaurant, dat weet ik niet meer.


Datum: 10-01-2007
Naam: René Teunissen  
img

Best mogelijk dat er ooit ook een restaurant in gezeten heeft. Ik heb van maart 1944 tot voorjaar 1953 in de Vrijstraat gewoond (nr. 18) en ken het hoekpand alleen maar als het café van de familie Renders.


Datum: 06-12-2007
Naam: Johan Boogers  
img

Ik meen mij te herinneren dat in dat hoekpand later ook nog een Chinees restaurant heeft gezeten. Kota Radja?


Datum: 18-06-2008
Naam: Bert Hof  
img

Op de 1e verdieping boven de schoenenzaak zat van eind jaren 60 tot in de jaren 70 inderdaad restaurant Kota Radja met de ingang aan de Emmasingel. Op die plek bevond zich vroeger ook een poortje waarachter het fameuze klapbord van de destijds wit-gepette Eindhovense agenten stond gestald. Wat het Spinnewiel betreft: in ongeveer dezelfde periode zat op de Grote Berg tegenover de Bergstraat een bar van die naam - misverstand?


Datum: 02-11-2017
Naam: Paul van der Cingel  
img

Dit kruispunt was twee keer per dag het drukste van Eindhoven. Forensend Philips-personeel dat in de Kempen woonde, NL en B, kwam 's ochtends met de bus naar het werk en vertrok aan het eind van de dag weer naar huis. Het was een lange bonte stoet van bussen van allerlei bouwjaren en gespoten in alle kleuren van de regenboog. Ze kwamen zowel uit de Willemstraat als de Emmasingel. Ik heb er meer dan eens naar gekeken, staande voor het pand van drukkerij Hermes.