EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3367

Bijdrager:

Jaar:

1930

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Hoogstraat

Onderwerp 1.:

Personen

Onderwerp 2.:

Overige Personen

Onderwerp 3.:

Gestel

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Gaslantaarnpaalaansteker.

Beschrijving

Deze heer Van Berlo was gaslantaarnpaalaansteker in Gestel. Hier gefotografeerd in de Hoogstraat met zijn bamboestok in de hand. Om het einde van die stok was een 'pollingvelleke' gedraaid. Hij tikte met die stok tegen het gaskraantje, waarna de lamp automatisch ging branden. Aldus Hennie de Groot, die de foto weer kreeg van Tom van Grootel uit Australië.


Geplaatst op

06-03-2006

Reacties:

Datum: 26-03-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Voor de deur van Lena Deeben (kruidenierswaren) op de Hoogstraat poseert Hendrik van Berlo voor de fotograaf. Met een lange stok, waarop een soort open lantaarntje met brandende olie zat, ontstak hij de gaslantaarns en doofde deze weer. Later hoefde hij met de stok tegen een hendeltje onder de glazen kap van de lantaarn te tikken om het gas te ontsteken. De hendel regelde de toevoer van het gas. Er bleef altijd een waakvlammetje branden. Vroeger om 22.00 uur en later om 23.00 uur was het de tijd om te doven. Met de kermis werd het licht om 24.00 uur gedoofd. Zonder van zijn fiets te stappen heeft hij jaren in Gestel dit karwei geklaard. Toen hij stopte, was hij de allerlaatste lantaarnopsteker van Eindhoven en had dit werk 30 jaar lang gedaan. Om meer grip op de stok te hebben, overtrok Van Berlo het uiteinde van de stok met een palingvel. Op 27 juni 1939 ging hij met pensioen op 65-jarige leeftijd. Hij woonde op Hoogstraat 278.


Datum: 30-01-2007
Naam: Marij Berlo  
img

Geweldig mooie herinnering aan ons opa.
<<< Marij, heb je nog andere foto's van je opa? (Peter) >>>


Datum: 02-12-2007
Naam: Corry Vlemmix Rombouts  
img

Driek van Berlo was een oom van mijn moeder. Ome Driek praatte altijd heel schor, dat kan ik mij nog wel herinneren. Zij woonden tegenover Lena Deben. Mijn opoe was Neel Smulders en woonde op 262. Zij was een zus van Driek zijn vrouw Marie.


Datum: 18-11-2010
Naam: Wilma van de Gevel  
img

Mijn overgrootvader, Petrus van Diessen, was ook lantaarnaansteker. De naam Van Berlo komt ook op de DTB's voor ... Hij woonde aan de Grote Berg. Ik ben de stamboom aan het uitzoeken en sta open voor vragen.


Datum: 18-11-2010
Naam: Lies van Berlo  
img

Wilma, wat betekent DTB ?


Datum: 19-11-2010
Naam: Wilma van de Gevel  
img

DTB's zijn de Doop-, Trouw- en Begrafenisregisters in een bepaalde plaats. Die bevatten bij stamboomonderzoek vaak heel veel informatie. Waar eenieder allemaal heeft gewoond vind je in de bevolkingsregisters. Bij het EHIC zijn deze vaak ingescand en digitaal in te zien en uit te printen. Echter nog niet alles zit er in ..... Gestel wel.


Datum: 19-02-2017
Naam: Gerard de Beurs  
img

Hendricus Cornelus Berlo geboren op 27 juni 1874 en getrouwd met Maria Josephina Heijnen op 24 april 1899. Hendricus (Driek) Berlo is overleden op 11 april 1957. Hij was toen 82.
In een familiealbum kwam ik het volgende bericht van hem tegen:
Wat heeft Driek allemaal gedaan:
- Sinterklaas,
- Paardeslager,
- IJscoman op de markt,
- Speelgoedverkoper in de sinterklaastijd,
- Fruit- en groentehandelaar,
- Antiekhandelaar,
- Koek en zopietent in de winter,
- Lijkendrager,
- lampenaansteker,
- nummers afroepen bij Kienen.
Niets was hem te gek om zijn vrouw en kinderen goed te kunnen onderhouden. En dat is hem altijd goed gelukt.