EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

3442

Bijdrager:

Jaar:

1892

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Processies / Bedevaarten

Onderwerp 3.:

Kevelaer Bedevaart

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Bedevaart naar Kevelaer

Beschrijving

Jan Jegerings trof in de Grote Kerk in Kevelaer dit koperen schild aan. Ook van andere Brabantse plaatsen waren schilden aanwezig, o.a. van Oirschot uit 1891. De tekst op dit schild geeft aan dat de processies al in 1742 (!) startten. Op internet vonden we nog wat informatie: - In verschillende plaatsen waren Broederschappen van de processie naar Kevelaer - Soms fungeerde Oostrum als tussenstation voor bedevaarten naar Kevelaer. Voetprocessies uit Eindhoven, Helmond en andere Brabantse plaatsen trokken door de Peel naar Venray, waar werd overnacht. De volgende dag brachten de processiegangers een bezoek aan de kapel van Oostrum om vervolgens naar Kevelaer door te trekken. E zijn vast nog veel bijzonderheden over de bedevaarten/processies naar Kevelaer ...
Op het schild staat de gravering van St. Catharina (met wiel). Het schild zou dus van het Catharinagilde uit Eindhoven zijn geweest.
Onderaan een gegraveerd wapen van Eindhoven.


Geplaatst op

10-03-2006

Reacties:

Datum: 21-04-2007
Naam: Will van der Linden  
img

Op 16 mei 1993 zijn we met ons St Catharinagilde een dag naar Kevelaer geweest om de plaat te poetsen. Onze toenmalige kapitein Karel Vermeeren had een jaar eerder de zwart geblakerde plaat in deze kerk ontdekt. In Kevelaer hebben we dit schild laten opknappen en op 16 mei opnieuw onthuld. De broederschap die op dit schild wordt vermeld heeft niets met het gilde te maken. In de St Catharinaparochie was deze broederschap opgericht voor de jaarlijkse processie naar Kevelaer speciaal voor de Eindhovense gemeenschap. Woensel had ook een Broederschap in de St Petrusparochie.


Datum: 12-07-2013
Naam: Theo Verschueren  

De oprichting van de O.L.Vr. Broederschap der processie van Eindhoven - Kevelaer geschiedde in 1742. Deze eerste georganiseerde bedevaartprocessie ging toen vanuit Eindhoven (St. Catharinaparochie) naar het genadebeeld van de "Troosteres der Bedroefden ' in Kevelaer. Vele jaarlijkse bedevaarten naar dit Maria-oord zouden nog volgen. Bij de 150e bedevaart in 1892 schonken de Eindhovenaren een gedachtenisschild in koper waarop dit gebeuren is vastgelegd.
Vele tientallen andere Bedevaarten, die konden bogen op een lange traditie, deden hetzelfde, zodat honderden schilden in alle kleuren en maten links en rechts aan de wand van de "Kerzenkapelle ' zijn opgehangen. Het Eindhovense schild gerestaureerd in 1993 kreeg een plaatsje aan de linkerwand tussen de preekstoel en het hoofdaltaar.
In 1888 splitste Woensel zich af van de Eindhovense broederschap en richtte eenzelfde broederschap op in de St. Petrusparochie.


Datum: 13-07-2013
Naam: Theo Verschueren  

De O.L.Vr. Broederschap der Processie van Eindhoven - Kevelaer en onderhorige plaatsen werd tot een Canoniek Broederschap verheven op 2 juni 1894 door bisschop W. van de Ven - 's-Hertogenbosch