EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

346

Bijdrager:

Jaar:

1973

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Grote Berg

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De Hoek Kleine Berg / Grote Berg. (3)

Beschrijving

Op twee andere foto's zagen we de situatie's in 1917 en 88 jaar later in 2005. We kwamen deze foto uit 1973 tegen en vonden dat een mooie aanvulling. Temeer omdat veel oudere Eindhovenaren de Textilia-zaak op de foto nog zullen herkennen.


Geplaatst op

29-05-2005

Reacties:

Datum: 07-01-2006
Naam: Eugène Mudde  
img

Op de Grote Berg naast Textilia zat de fotograaf Max Koot. Daarnaast het Westlands Bloemenhuis en daarnaast zat volgens mij een vogelzaadwinkel die Senders heette. Daarnaast was een woning waar een familie van Bakel woonde. Daarnaast zat de groenteboer van Bakel. Geen familie van Van Bakel die naast de groenteboer woonde. Naast de Groenteboer was een z.g. achterompoort en daarnaast zat Heuvelmans, een meubelwinkel. Daarnaast de Fam. Crijns. Daarnaast de Fam. v. Mil (bedden) daarnaast weer een Fam. Crijns. Dan de Fam. v. Hest en daarnaast de Firma Rongen Loodgietersbedrijf. (Mijn Familie.) Ik heet A. Mudde-Rongen.


Datum: 07-01-2006
Naam: Anne Troost  
img

Zat er ook niet een viswinkel? Van Teckelenburg of zoiets.


Datum: 07-01-2006
Naam: Eugène Mudde  
img

Nadat de Fa. W. Rongen daar is vertrokken heeft daar een korte tijd Tecklenburg viswinkel gezeten. Dat klopt ja.


Datum: 29-01-2006
Naam: Jannie v. Zutphen  
img

Is v. Mil (bedden) later niet verhuisd naar de Hoogstraat?


Datum: 05-03-2006
Naam: Fred van der Ven  
img

In het pand, met de witte gevel, aan de Grote Berg (hoek Deken van Somerenstraat, naast het voormalige politiebureau) dat net boven het VW-busje uitsteekt, zat herenkapper van (der?) Laak.
Diens broer had een kapperszaak aan de Hoogstraat (ongeveer op de hoogte van Galvano).


Datum: 22-03-2006
Naam: Eugène Mudde  
img

Ja, v.d. Laak zat op de hoek van de Grote Berg.Hij heette Ciper v.d. Laak, Hij heeft twee dochters, Els en Ans.
Naast v.d. Laak maar dan op de Grote Berg, zat Beckenuite, Grossier in snoepwaren. Daarnaast zat Marie Coppelmans, kruidenier.


Datum: 16-12-2006
Naam: Jan Toirkens  
img

Na Westlands Bloemhuis, op de Grote Berg links op de foto, ofwel de man met zijn gigantisch uitgebreide kinderschaar plus reclames in de dagbladen van destijds die vaak de nodige hilariteit veroorzaakten, zat Zaadhandel Heuvelmans, of vergis ik mij ernstig? Ze stonden ook op de markt met zaden. En waar de dame aan de linkerkant fietst, zat resp. Jonkers Boekhandel (plus bibliotheek) en daarnaast Drogisterij Lachniet, waar mijn zus nog een blauwe Maandag heeft gewerkt.


Datum: 16-12-2006
Naam: Anne Troost  
img

Ja Jan ik denk dat je een beetje vergist. De enorme kinderschaar was thuis bij het Westlands Bloemenhuis. De Heuvelmans hadden bij mijn weten een meubelzaak.


Datum: 12-04-2007
Naam: Lies van Berlo - Kosterman  

De fotograaf Max Koot woonde voordien in de Pr. Hendrikstraat, links bijna op het einde richting Wilhelminaplein.


Datum: 12-04-2007
Naam: Frank Zuylen  
img

Segers, was dat niet de naam van de grote familie van het Westlands Bloemenhuis?
===Frank lees de commentaren over deze familie maar bij foto 2044.(Red.) ===


Datum: 23-11-2010
Naam: Frans Kalf  
img

Op de hoek Grote Berg / Kleine Berg (In de bovenwoning) heeft vanaf 1960 tot 1965 de familie Kalf-Bijnen gewoond. Hier zijn in vijf jaar 3 kinderen geboren, Frans, John en Anja. In 1965 is de familie Kalf vertrokken naar de Roostenlaan, alwaar nog een dochter werd geboren, Wilma.
Na de familie Kalf heeft hier Cornelis le Mair gewoond. De woning werd gehuurd van de gemeente Eindhoven, die het pand al sinds eind jaren '50 in bezit had. De bijbehorende tuin lag ongeveer 50 meter verder, schuin tegenover het politiebureau aan de Grote Berg.
Uiteindelijk werd het hoekpand pas midden jaren '70 afgebroken om plaats te maken voor een apartementencomplex.
In de benedenwoning woonde de familie Henkelman, die hun ingang (een grote poort) hadden aan de Kleine Berg. Tegenover deze poort , aan de Kleine Berg, lag de winkel van drogist Lachniet.
De familie Henkelman had twee slaapkamers boven, precies boven de winkel van Textilia, voorheen de griekse winkel.
De "zondagse kamer" van hen lag aan de Grote Berg. Mevrouw Henkelman, Hongaarse van geboorte, is begin van de 21e eeuw overleden. Zij was achter in de 80.


Datum: 15-12-2013
Naam: Sylvia Bell van Beers  
img

De familie van Beers (wij dus) hebben ook nog boven de familie Henkelman gewoond.Vanaf mijn tweede of derde jaar tot een jaar of zes zeven hebben we daar gewoond.Leuk om deze foto te zien.Als ik er nu langs rij zeg ik iedere keer tegen mijn kinderen:"Op deze hoek heeft mama gewoond."


Datum: 18-06-2014
Naam: Hans Hendriks  
img

Had de familie Henkelman niet een schoenmakerij?
Wanneer zijn die er komen wonen?


Datum: 18-06-2014
Naam: Jan Schakenbos  
img

Het huis op de kop, Textilia, was in de jaren "50 een winkel van Jamin.
Het raam op de Kleine Berg was het ,,IJs loket. Heel vaak geweest.


Datum: 19-06-2014
Naam: Hans Hendriks  
img

Lambertus Antonius Henkelman is tussen 1922 en 1930 op de Kleine Berg komen wonen waar hij ook een schoenmakerij had. Hij was geboortig te Waalwijk en in Eindhoven overleden in 1975. Hij maakte ook therapeutische schoenen en maatwerk.
Weet iemand hier meer van?


Datum: 19-06-2014
Naam: Frans Kalf  
img

Mijnheer Henkelman was een tussenpersoon in verzekeringen. Hij werkte volgens mij voor RVS verzekeringen.
Zijn dochter Jose woont en werkt op een ministerie in Den Haag.


Datum: 20-06-2014
Naam: Paul van der Cingel  
img

In mijn tijd, voor 1952, repareerde Henkelman schoenen in zijn huis op de Kleine Berg, het eerste van een rijtje huisjes zonder verdieping aan de oneven kant van de straat. Ik denk dat zijn huisje annex werkplaats pal naast slager Van Buul was gelegen. Of hij ook orthopedische schoenen maakte weet ik niet.


Datum: 20-06-2014
Naam: Hans Hendriks  
img

Het bevolkingsregister van Eindhoven geeft aan dat hij op 16 september 1930 is komen wonen op Kleine Berg 55.


Datum: 02-08-2014
Naam: Gerard de Beurs  
img

De Henkelman die verzekeringen deed is een achterneef van de schoenmaker Henkelman. Lambertus Antonius Henkelman is zijn schoenenzaak begonnen in Sint Oedenode en is inderdaad ergens tussen 1922 en 1930 op de kleine Berg komen wonen.
Hij maakte inderdaad ook therapeutische schoenen en maatwerk. ergens in de jaren 60 is hij verhuisd naar de Bergstraat en heeft daar zijn schoenenzaak verder voortgezet. Daar is hij ook overleden. Zijn zoon Lambert had een camping is Boekel (Camping Boekelsven) Deze is door zijn zoon Lambert overgenomen. De eerste bloem en tuin is op zijn terrein in Gerwen gehouden. Bron: Ben Henkelman (kleinzoon)


Datum: 16-11-2014
Naam: Albert van kooten  
img

Op de Kleine Berg heeft ook een kapper gezeten tussen 1970/1980. De eigenaar was een Marokkaan. Weet iemand hier misschien nog hoe de naam van de eigenaar is, de naam van de kapsalon was en waar de eigenaar nu is?


Datum: 16-11-2014
Naam: Paul van der Cingel  
img

Albert, het is te lang geleden dat ik op de Kleine Berg woonde om dat te weten, maar er was in mijn tijd ook een kapper, Van Lieshout, die zat aan de even kant tussen Heilige Geestraat en Prins Hendrikstraat, huisnummer 46? Je hoefde in die tijd eigenlijk de straat niet te verlaten om al je boodschappen te doen, ik denk dat alleen damesmodezaak ontbrak. Als Heuvelmans al een zaadhandel heeft gehad, dan heeft hij alles verkocht, want ik geloof niet dat hij kinderen had, in ieder geval geen aantal waar je grappen over kunt maken. Later is hij vanuit het woonhuis op de Grote Berg verhuisd naar de Kleine Berg 65 en in het pand van wagenmaker de Rooij getrokken.