EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3462

Bijdrager:

Jaar:

1906

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

St Catharinastraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Beroepsonderwijs / Nijverheidsscholen / ROC / Summa College

Onderwerp 3.:

1e Technische School / Ambachtsschool

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Ambachtsschool St Catharinastraat

Beschrijving

Deze foto toont de voorzijde in volle glorie. Merk op dat het hoekpand Wilhelminaplein/ St Catharinastraat nog niet was gebouwd, anders had men deze opname nooit zo kunnen maken. Op de gevel staat de tekst: Teeken-school Ambachts-school Anno 1906. Voor een andere kijk op dit gebouw zie foto 127


Geplaatst op

12-03-2006

Reacties:

Datum: 15-03-2006
Naam: Rini Talens  
img

Je kunt zien dat de St. Catharinastraat destijds (1905) de grens vormde tussen Eindhoven en Strijp. Deze foto is vanaf Strijp genomen en dat was nog landbouwgebied!


Datum: 16-03-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Dit is een leuke theorie alleen jammer dat ie fout is. De Catharinastraat was de grens tussen Eindhoven en Gestel. (Strijp werd iets verderop van Gestel en Eindhoven gescheiden door de Gender.) Maar je kunt hierboven lezen dat het hoekpand Catharinastraat Wilheminaplein nog niet gebouwd was. De school staat in Gestel. Het gebied tussen de Willemstraat en de Catharinastraat was in 1900 met uitzondering van wat bebouwing aan de Heilige Geeststraat nog landbouwgebied. zie foto 1222.


Datum: 16-03-2006
Naam: Rini Talens  
img

Misschien staat die (Eindhovense) school net in Gestel, maar ik verwacht dat niet hoor want tot 1920 kon Eindhoven niet zoveel "potjes breken" bij zijn randgemeenten.


Datum: 16-03-2006
Naam: Giovanni Hartogs  
img

In de oude Teeken- en Ambachtsschool zat in de jaren '80 o.a. mijn Mavo die vanuit Gestel hierheen verhuisd was. Ik weet nog dat om de hoek de School voor Consumptieve Beroepen (de "koksschool") zat, met een winkeltje waar wij in de pauze heerlijke dingen kochten.


Datum: 16-03-2006
Naam: Rini Talens  
img

Ach, het zetduiveltje, dom dom ! Ik bedoel natuurlijk Gestel (ha ha). Hans, bedankt voor de correctie. Over die grens gesproken... nou... kijk eens naar de grenzen van Eindhoven 1890 De Bergen e.o. ! groet, Rini


Datum: 02-06-2006
Naam: Bauke Husken  
img

O, en nog een correctie mbt het hoekpand. Het hoekpand met het Wilhelminaplein stond niet tegenover de school. Het werd eveneens in 1906 gebouwd en kon dus ten tijde van deze foto al best bestaan hebben.


Datum: 03-06-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Uitstekend opgemerkt Bauke, de grens ligt niet langs de Catharinastraat. Je opmerking is maar gedeeltelijk waar (denk ik), de ambachtsschool stond in Eindhoven en in Gestel zie foto 4893.


Datum: 04-06-2006
Naam: Bauke Hüsken  
img

Even twee correcties: De school heeft nooit op grondgebied van Gestel gestaan, maar altijd op grondgebied van Eindhoven. Direct achter de school lag een riviertje, de Rungraaf. Die vormde de grens tussen Eindhoven en Gestel. Maar de foto is gemaakt op de plek waar nu de huisnummers 1-9 van de Sint-Catharinastraat liggen. En dat was ook gewoon Eindhovens grondgebied.


Datum: 26-12-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

Wat ik bemerkt heb van de Catharinastraat is dat in 1920 alle huizen van de oneven nummers uit Eindhoven kwamen en bij de even nummers staat bijna allemaal dat die uit Gestel kwamen. Volgens Bouw en Woningtoezicht is de grens nog steeds de Catharinastraat.


Datum: 08-03-2010
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Op de kaart anno 1915 in het boek van Sanders (Annexatieplannen) staat de grens tussen Gestel en Eindhoven niet over de Catharinastraat getekend, maar iets zuidelijker. Zodat de huizen en de Ambachtsschool grotendeels op Eindhovens gebied vielen. En in het adresboek 1917 staan deze adressen ook onder de stad Eindhoven.


Datum: 08-03-2010
Naam: Rini Talens  
img

Ja ik zat goed fout met mijn "foto vanaf Strijp genomen", maar dat de waarheid zo complex was is wonderbaarlijk.


Datum: 09-03-2010
Naam: Hans van Melis  
img

De observatie van Marjo en de kaart die Kees aanhaalt duiden erop dat de Catharinastraat ter hoogte van de Hoogstraat de grens vormt. Bij de Ysplitsing met de Oranjestraat loopt de grens rechtdoor. Vanaf dat punt liggen alle even nummers in Eindhoven.


Datum: 10-03-2010
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Ik heb sterk de indruk dat ook de nummers tussen Oranje- en Hoogstraat bij Eindhoven hoorden. Deze adressen staan in adresboek 1917 onder Eindhoven. Mogelijk lag de voordeur in Eindhoven, hoewel de verdere rest van het pand Gestels territoir was. Zie


Datum: 22-08-2010
Naam: Ton Huygevoort  
img

Ik zat in 1960 op deze school brood-banketbakken.Wij hadden een leraar tekenen Ruud Peters,waar is hij gebleven?


Datum: 09-02-2011
Naam: Eric Kemperman  
img

Voor wat het waard is: de kaart op foto 1222 toont de grens, en als ik de huidige kaart van Eindhoven daaroverheen leg, ligt de grens op de Oranjestraat. In 1906 lag de gehele Catharinastraat inclusief deze school dus in Eindhoven. De lineaal bewijst het......
Misschien heeft Eindhoven vóór de annexatie letterlijk de grenzen opgezocht om Gestel duidelijk te maken: "we komen er aan!". Op de site die K vd Hoeven noemt staat daar nog een mooi voorbeeld van: de oude HBS aan het Wilhelminaplein/Julianastraat ligt ook pal tegen de grens. Of werkten Gestel en Eindhoven toen al samen; tenslotte is de Mauritsstraat enkele jaren later ontwikkeld. Of toch concurrentie om Philips-notabelen binnen de gemeente te houden? (De top woonde in het villapark in Tongelre).
Wie het weet, mag het zeggen.


Datum: 09-02-2011
Naam: Rini Talens  
img

Nou Eric, Eindhoven moest de grenzen wel opzoeken. Eindhoven was al uit zijn vestingsmuren gebarsten. Dat ze ooit bij de stichting van de Stad nog een stukje land van Gestel buiten die muren hebben gekregen, Grote Berg, Kleine Berg enz., hadden ze alleen te danken aan het feit dat Gestel een HertogsDorp was. En nou ja... het was uiteindelijk ook de Hertog van Brabant die hier een stad wilde stichten en dat kost dan ook wat, maar echt veel grond was dat niet hoor. Meer kon ook niet eigenlijk, want het oude gemeentehuis van Gestel, het Pannehuis het centrum van het dorp, lag bij deze herindeling al bijna op de nieuwe grens tussen Eindhoven en Gestel! De ander gemeente die grond heeft moeten afstaan was Woensel, dat van de Graaf van Hoorne was en ook al viel de Graaf in hiërarchie onder de Hertog, het was toch een heel ander verhaal. De opkomst van de Steden was duidelijk een aanval van de Hertog op de macht van de hoge adel en die hebben "hun huid gewoon duur verkocht". Woensel heeft dus maar heel weinig grond afgestaan voor de stad (het stukje op de linkeroever van de Gender en het Kasteel van Woensel (daarna dus Kasteel van Eindhoven, later Mariënhage) en De Graaf van Hoorne heeft daarvoor ook (als dank, !prrrrt!!!) zijn 3 hoorntjes in het stadswapen van Eindhoven gekregen. Tjonge jonge.


Datum: 01-10-2011
Naam: John Van Wijgerden  
img

Ik heb er nog opgezeten, toen was het de LTS, de bakkersschool. Een mooie gevel!


Datum: 02-10-2011
Naam: Hans van Melis  
img

Laat er nu in oktober 1922 nog een grenscorrectie tussen Eindhoven en Gestel plaatsgevonden hebben waarbij de HBS en de ambachtsschool aan Gestel werden overgedragen. De zuidelijke voorgevel aan de Catharinastraat werd de nieuwe grens.


Datum: 02-10-2011
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Grenscorrectie in 1922 binnen een gemeente klinkt vreemd Hans (maar ongetwijfeld heb je gelijk). Werden er toen al bestuurlijk wijken vastgesteld? Kun je het toelichten?
<<<  Kees, Hans stuurde ons bijgaand    kaartje  (red.) >>>


Datum: 02-10-2011
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Maar is het blauwdruk-kaartje misschien van vóór 1920? Er is daar nog sprake van gemeente Gestel. Het gebeurt toch wel meer dat er voor een ambtelijk stuk van 1922 een ouder kaartbeeld gebruikt wordt. Of is er echt een ambtelijk stuk over grenscorrectie 1922?


Datum: 02-10-2011
Naam: Hans van Melis  
img

Het is een detail uit een kadastertekening, bijgewerkt tot dienstjaar 1923.