EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

34920

Bijdrager:

Jaar:

1950

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

421 Woensel-West

Straat:

Minckelersplein

Onderwerp 1.:

Muziek & Zang

Onderwerp 2.:

Zangers / Zangeressen

Onderwerp 3.:

Anneliese de Graef

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Minkelerplein 1, nu Minckelersplein

Beschrijving

Deze foto is gemaakt voor ons huis, Minkelerplein 1, zomer 1950. Ria en ik zitten in de auto, mijn hoofd is nog net een beetje te zien. Toen ik jaren later op het plein ben gaan kijken naar de nieuwe woningen, zag ik dat de naam is veranderd. Dat was wel even raar.


Geplaatst op

16-02-2014

Reacties:

Datum: 16-02-2014
Naam: Tini van Rooij  
img

Het plein is vernoemd naar Jan Pieter Minckelers, een belangrijk wetenschapper en uitvinder. Bij de oorspronkelijke naamgeving van het plein is een fout gemaakt die nu, bijna 100 jaar later, is hersteld.


Datum: 16-02-2014
Naam: Ben Brekelmans  
img

Klopt helemaal, Tini. Maar het zou me niks verbazen als bij de spelwijze van de Wenkenbachstraat (zie foto 28914) eenzelfde blooper is gemaakt als bij de benaming van dit Minckelersplein. Dat in deze wijk van natuurkundigen een straat is genoemd naar Prof. Willem Wenckebach (1803-1847) ligt voor de hand. De man was wis- en natuurkundige en resp. van 1844 tot aan zijn overlijden in 1847 buitengewoon hoogleraar en hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht. Of is die straat toch naar iemand anders vernoemd?


Datum: 16-02-2014
Naam: Tini van Rooij  
img

Schoenmaker Kees de Graef noemde zijn bedrijf "De Kleine Winst". Dat hij "onder de prijs" werkte, werd door zijn collega-schoenlappers op zijn zachtst gezegd minder gewaardeerd. Mijn opa, schoenmaker Kees Klomp, had er geen goed woord voor over. Maar De Graef wist er wel een auto aan over te houden.


Datum: 17-02-2014
Naam: Eric Kemperman  
img

De naam is al gecorrigeerd in 1978 op aangeven van studenten van de THE die een studievereniging hadden, die de naam droeg van Jan Pieter Minckelers. Zie ook het commentaar bij foto 28888.


Datum: 17-02-2014
Naam: Anneliese de Graef  
img

Reactie op Tini van Rooij: Mijn vaders naam is echt geen KEES! En wat de auto betreft: hij heeft er heel hard voor gewerkt.


Datum: 17-02-2014
Naam: Tini van Rooij  
img

Sorry Anneliese voor wat betreft de voornaam en natuurlijk heeft hij er hard voor gewerkt. Wat ik wilde zeggen is dat hij kennelijk een beter zakeninstinct had dan zijn collega's.


Datum: 17-02-2014
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Ben, er zijn in de naamgeving van Woensel-West talloze fouten gemaakt in de spelling van de straatnamen. Behalve de twee die hierboven al werden aangehaald zijn er nog:
(3) Reaumurstraat, dit had moeten zijn "de Réaumurstraat", met lidwoord en accent;
(4) Brugmanstraat , waarschijnlijk was bedoeld BrugmanSStraat, naar natuurwetenschapper SJ Brugmans;
(5) Buijs Ballotstraat, misschien geen echte fout maar meestal wordt de weerkundige met y als Buys Ballot geschreven;
(6) Celsiusplein: in 1964 signaleert de krant dat er vier straatnaambordjes met "Celsius" zijn en vier met "Celcius".
Straatnamen wil de gemeente liever niet corrigeren, want dat kost geld. Er zou eens een bewoner kunnen zijn die geld eist omdat hij nieuw briefpapier moet drukken.


Datum: 18-02-2014
Naam: Hans Vervoort  
img

Bij het aanbieden van te repareren schoenen werden deze in ontvangst genomen door de vrouw van de schoenmaker. Bij binnenkomst in het huis was de voorkamer ingericht voor het in ontvangst nemen van de te repareren schoenen. Ik kan mij herinneren als men vroeg wanneer zijn de schoenen klaar, dat dan het antwoord kwam de schoenen moeten eerst enkele dagen luchten, tot de aanvang van de reparatie.


Datum: 19-07-2017
Naam: Paul van der Cingel  
img

Het was ook niet makkelijk, al die buitenlandse namen, Newton, Ampère, (Von) Humboldt, Torricelli, Newton. En de Nederlandse waren ook niet de eenvoudigste: Musschenbroek, Kamerlingh Onnes. En dan de uitspraak van sommige straten: Step-hensonstraat, Dagu-erestraat om maar de twee mooiste te noemen. Ook in Gestel/De Bennekel werden de namen van sommige componisten ook wel erg op zijn Eindhovens uitgesproken, de Benoitstraat b.v.