EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

35247

Bijdrager:

Jaar:

1974

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

711 Schrijversbuurt

Straat:

Jan van Heelustraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Beroepsonderwijs / Nijverheidsscholen / ROC / Summa College

Onderwerp 3.:

Kollege voor Middelbaar onderwijs, LEAO en MEAO

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Jan van Heelustraat 1

Beschrijving

Schoolgebouw op de hoek van de Jan van Heelustraat en de Da Costaweg. Het Kollege voor Middelbaar en Economisch Onderwijs (K.M.E.O.), een scholengemeenschap vooor M.E.A.O. en M.D.S. was hier gevestigd. Op de foto is de ingang van de speelplaats via de Da Costa te zien. Verder was er ook een noodgebouw met twee lokalen op de speelplaats.


Geplaatst op

16-06-2014

Reacties:

Datum: 16-06-2014
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Op deze school heb ik ook gezeten, maar toen was het de LEAO-school met als directeur dhr. Aarts, die bij mijn weten dhr. Albers opvolgde, die ik als directeur kende op de Trudostraat.


Datum: 17-06-2014
Naam: Hans Hendriks  
img

Ook ik heb op deze school gezeten. Informatie die ik heb:
De directie was destijds F. Peerbooms (algemeen directeur); W. Straetmans (adjunct-directeur L.M.O. aan de Dr. Berlagelaan en P. Aarts (adjunct-directeur L.E.A.O.).
Zover ik kan nagaan waren verder nog de leerkrachten: G. Smolenaars; J. Merkx; R. Fallaux; M. Hellings; A. van de Laar; P. Smit; A. Beurskens; M. Didden; J. Duis en E. Jongen. Maar wie welke vakken gaf is mij ontschoten! Wie weet dat nog?
Wel kan ik me herinneren dat W. Straetmans later naar de M.E.A.O.-M.M.O. ging waar hij les gaf in esthetische vorming en reclame.
Daar ik nadien de op het Kollege voor Middelbaar Economisch Onderwijs ben gegaan, kwam ik hem opnieuw tegen.


Datum: 17-06-2014
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Merkx gaf Engels, reed een Simca 1000 en woonde in het Schuttersbos. Hellings gaf boekhouden en schaakles (geen examenvak). Van de Laar Nederlands? Fallaux Duits? Mevr. Jongen gaf winkel en kantoor. Paul Smit wellicht ook Nederlands? De rest ken ik niet.


Datum: 22-06-2014
Naam: Nico Rombouts  
img

Paul Smit (zijn vader gaf ook les aan de LMO op de Berlagelaan) gaf naast Nederlands ook nog handvaardigheid, Hellings gaf economie, vandaar gingen we ook regelmatig hockeyen bij de Dommel in het park, maar wie de gymleraar was durf ik ook niet te zeggen. We hadden ook nog een zuster Lioba die ook Nederlands gaf en een meneer "Blubber". Ik dacht dat die Hendriks heette, Smolenaars gaf muziekles.


Datum: 22-06-2014
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Inderdaad, Paul gaf ook handvaardigheid. De gymleraar heette Goemans en woonde in de flat op de hoek van de Hertogstraat en de Stratumsedijk. De bijnaam van Van Gerwen was 'blubber'


Datum: 22-06-2014
Naam: Hans Hendriks  
img

Gymnastiek was niet te geven op deze school. Was er niet een gymnastieklokaal in de buurt van de Gestelsestraat - Ploegstraat en Hof van Eden in nabijheid van de H.H. van Jezuskerk?


Datum: 22-06-2014
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Ik kan me alleen een gymnastiekruimte herinneren aan een zijstraat van de Trudostraat. Als het goed weer was, gingen we buiten gymen op de Engelsbergen. Nu herinner me ik ook een andere gymleraar dan Goemans, ik weet alleen zijn naam niet meer. Met Goemans zijn we nog eens naar Wassenberg gegaan, hij een en paar anderen met zijn auto ( Ford Taunus V4) en de rest op de fiets of brommer.


Datum: 22-06-2014
Naam: Hans Hendriks  
img

Dit gebouw stond in de zijstraat net om de hoek. Dit gymlokaal staat of stond aan de Klipperstraat 8-10. Het was voor die tijd een redelijk nieuw gebouw, maar bouwjaar is me niet bekend. Ook J. de Jager was gymleraar die zeer vaak in snelle auto's reed. Verder ook nog dhr. van Herpen.


Datum: 22-06-2014
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Dhr. van Herpen is degene die ik bedoel. J. de Jager ken ik niet. Dat gymlokaal stond en staat inderdaad aan de Klipperstraat en was indertijd nieuw opgeleverd.
Het Hof van Eeden bestond nog niet en de gymzaal aan de Ploegstraat was er nog niet. Wel de gymzaal van de Nutsschool, maar daar maakten wij geen gebruik van.


Datum: 22-06-2014
Naam: Hans Hendriks  
img

Eenieder werd goed gedrild bij en door dhr. De Jager: hij was een oud-militair en dat was tijdens zijn gymlessen dan ook goed te merken. Botten kraken was zijn specialiteit. En als hij dan van de school wegreed in zijn coupéauto's, dan stond je even in de "mist". Ik heb zelf meegemaakt dat hij op weg naar huis op een ventweg met een maximumsnelheid van 70 km per uur vlot 110 reed.


Datum: 23-06-2014
Naam: Nico Rombouts  
img

Ik heb een foto naar de redactie verzonden van de reünie van klas '74-'75 die in september 2013 is gemaakt. Daar staan verschillende mensen op,  zoals Hans Weekers, Marie-José Persoon, Peter Klumpkes, Marien Suurs en ook ikzelf.
=== De foto is geplaatst, zie nummer 35263 = Red. ===


Datum: 23-06-2014
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Dat is dan ongetwijfeld de Marie José Persoon, die op de Gestelsestraat woonde. Haar broer zat bij mij op school, Peter, kan dat? En dan Peter Klumpkes, er zijn natuurlijk meer hondjes die Fikkie heten, maar ik had een collega bij Vialle Autogas en die heette ook Peter Klumpkes.


Datum: 24-06-2014
Naam: Nico Rombouts  
img

De familie Persoon woonde in de Kreeftstraat, haar zus Wilma zat ook op deze school. Zij hadden thuis een uitdeuk- en autospuiterij.


Datum: 25-06-2014
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Er woonde dus ook een familie Persoon in de Kreeftstraat. Nu zit er op de Croy ook een Persoon met een uitdeuk- en autospuiterij, dat moet dan haast wel dezelfde zijn. En nu ben ik dus ook benieuwd naar die Peter Klumpkes.


Datum: 25-06-2014
Naam: Nico Rombouts  
img

Peter Klumpkes komt uit Valkenswaard en heeft tegenwoordig een cafetaria in Leende. En inderdaad het bedrijf op Croy is (was) van hen.


Datum: 27-06-2014
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Ja, er woonde een familie Persoon in de Kreefstraat. Met dochter Hetty werkte ik samen bij juwelier Van Hout Ververgaard.


Datum: 29-06-2014
Naam: Nico Velleman  
img

Volgens mij was hier al in 1949 de 1e Chr. Ulo gevestigd.


Datum: 29-06-2014
Naam: Hans Hendriks  
img

Kollege voor Middelbaar Economisch onderwijs, waaronder ook de MMO Middelbaar Middenstandsonderwijs of in de oude benaming de naam (MDS) Middelbaar Detailhandelonderwijs.


Datum: 29-06-2014
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Volgens mij had je in die tijd drie op elkaar volgende opleidingen: LEAO = Lager Economisch Administratief Onderwijs, MEAO = Middelbaar enz., en HEAO= Hoger enz. De LEAO is in dit gebouw en het schoolgebouw aan de Trudostraat gestart als driejarige opleiding. Dat werd al gauw een vierjarige opleiding.


Datum: 11-09-2014
Naam: Rina van Alphen=Kessels  
img

Ik heb ook begin jaren '70 op deze LEAO-school gezeten, maar ben begonnen in de Trudostraat. Er waren ook dependances in de Zevenaarlaan en de Barrierweg.
Leuke tijd gehad daar. Volgens mij was er ook nog een juf Raaymakers die samen met Goemans dat reisje naar Wassenberg in Duitsland hadden geregeld. Voordat we gingen, zijn we eerst bij Goemans thuis geweest om de dingen door te spreken.
Het was een leuk weekend geweest in die molen daar en het was nog lang onrustig zullen we maar zeggen. Zelf eten maken met zijn allen en wat ik me daarvan herinneren kan, hebben we toen hete bliksem gegeten, Ik weet niet meer met welke klassen we daar geweest zijn maar Giovanni is daar ook geweest lees ik hierboven en weet hij er misschien meer van. Het zal denk ik in 1972 zijn geweest, want we zijn op de brommer naar Duitsland getuft wat in die tijd al een hele onderneming is geweest. Slecht weer en opgebroken wegen, drie meiden, Ria Derks, Mary Jannes en ikzelf maar wel met veel lol. Ik heb helaas ook geen foto's uit die schooltijd en vraag me af of die toen wel gemaakt zijn. Misschien dat iemand dat nog weet. Gaf zr. Lioba ook geen Duitse les? Ik weet nog dat na terugkomst uit Duitsland Frans de Kroon of Remy Martin een uitleg vroegen over een bepaald woord waar de zuster toen geen raad mee wist en met rooie wangetjes en stotterend zei dat ze daar geen antwoord op kon geven. De hele klas lag dubbel natuurlijk. Smolenaars gaf ook muzieklessen en was dirigent bij een koor in Budel. Op school hebben we ook een koortje gehad en hebben we een paar missen gezongen die hij dan begeleidde. Zr. Kuipers gaf typeles en handwerken maar dat was nog in de Trudostraat. Er was nog een handenarbeidleraar in de Jan van Heelustraat en dat was Waes. Een jonge blonde lange man waar de meiden graag les van kregen. Alweer meer dan 40 jaar geleden, maar leuk om op terug te kijken.


Datum: 11-09-2014
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Goh Rina, dat je je dat allemaal nog kan herinneren!! Dat weekend met Goemans naar Wassenberg is wellicht vaker ondernomen, want ik zie namen die ik me niet kan herinneren. Inderdaad werd e.e.a. bij Goemans in de flat aan de Hertogstraat besproken en er werd zelfs op en neer naar Wassenberg gereden met o.a. Harry Rekmans. Op de LEAO-school heb ik ook nog een typdiploma gehaald bij een zuster, dat was dus zr. Kuipers. Handenarbeid had ik altijd op de Trudostraat en werd gegeven door Paul Smit. Wel grappig, in de tijd van de Jan van Heelustraat zat er ook ene Alphons bij ons op school. Een lange slungel, die met de Puch of Tomos naar school kwam. Kom ik die zelfde Alphons bij mijn zus op haar verjaardag tegen en blijkt al jaren kameraad te zijn van mijn zwager.


Datum: 11-09-2014
Naam: Hans Hendriks  
img

De L.E.A.O. aan de Jan van Heelustraat had een 4-jarige opleiding in tegenstelling tot de "concurent": de L.E.A.O. van de Nutsschool aan de Reigerlaan met een 3-jarige opleiding met als directeur dhr. Nuys.


Datum: 12-09-2014
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Nu heb ik altijd begrepen, dat de LEAO vierjarig was na als driejarige opleiding begonnen te zijn. En laat ik nu net het eerste jaar van die vierjarige opleiding, onder beziedende leiding van de Hr.Aarts, op deze school gezeten hebben.


Datum: 12-09-2014
Naam: Rina van Alphen-Kessels  
img

Ik ben in 1969 aan die opleiding begonnen en dat was toen een 3-jarige opleiding. Ik heb er wel vier jaar over gedaan maar dat was omdat ik in een hele gezellige klas zat en er dat jaar 13 medelotgenoten zakten. Toen ik in 1973 de school verliet was het nog 3-jarig.


Datum: 12-09-2014
Naam: Hans Hendriks  
img

Volgens mij is het schooljaar 1972-1973 een overgangsjaar: een 3-jarige opleiding met een diploma. En de afsluiting met het 4e jaar met een certificaat. Het 4e jaar werd destijds toegevoegd om een betere aansluiting op de M.E.A.O. te verkrijgen.


Datum: 18-01-2015
Naam: Jan de Brouwer  
img

Ergens staat geschreven dat dhr. Hellings schaakles gaf, hij gaf ook damles en daar mocht gerookt worden. Twee sigaretten heb ik op, merk Hunter. 13 Jaar en daarna nooit meer gerookt. Wel leuk om dit te lezen. Allemaal reacties die bekend zijn. Zelf heb ik zeven jaar in dit gebouw les gehad, na de 4e LEAO naar MEAO gegaan. Was een fijne tijd. Ik krijg graag reacties van medeleerlngen.


Datum: 18-01-2015
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Velen zijn na deze LEAO - 4 doorgestroomd naar de MEAO en in mijn geval was die gevestigd in de oude Theresiaschool aan de Gestelsestraat.
En nu wil het, dat Jaap den Engelsman bezig is om een reünie te organiseren voor ex-MEAO-ers, al benaderd?


Datum: 19-01-2015
Naam: Ger van der Palen  
img

Je bedoelt de Genneperweg?


Datum: 19-01-2015
Naam: Hans Hendriks  
img

Ook heeft Johnny Engelman toen van de MDS en MEAO een reünie georganiseerd bij toen nog Motel Eindhoven. In mijn tijd werd de "eerste paal" geslagen voor de nieuwbouw aan de Jasonstraat (zijstraat van de Sterrenlaan) voor ket KMEO. Bij de opening zijn ook alle oud-leerlingen uitgenodigd geweest, wat neerkwam op een reünie. Van de nieuwbouw van destijds is niet veel herkenbaars meer over. Het is een complete flat geworden.


Datum: 08-11-2016
Naam: Lia van Casteren  
img

In de jaren 1970 en 1971 heb ik ook op deze school gezeten. Een aantal leerlingen van diverse scholen bij elkaar gezet. We waren achteraf een hele hechte groep die altijd voor elkaar opkwam. Mario Kampers, Giovannie, Hilbert, Jack Panken! Frank, Pieter, Wilma Borgardijn, Els, Gonnie Anthonissen, Lenie v.d. Waarden, Rian, Margie, Karin van Wershoven, Marie-Louise van Engelen. Meer kan ik me even niet herinneren.
Hellings gaf handelsrecht en wetskennis en bedrijfsrekenen. Zr. Marie-Jozef gaf typles (sloeg menig latje stuk). Paul Smits was een soort vertrouwenspersoon! Heel sociaal, hij gaf ook Nederlands. Aarts was directeur en werd Monkey genoemd.


Datum: 10-07-2018
Naam: Wim Lammers  
img

Twee jaar deed ik hier over de eerste klas van de 1ste Chr ULO met de heer (van der) Pluym als hoofd. Dat waren de jaren 1958/59 en 1959/60, toen we op zaterdagochtend nog les hadden. Daarna verhuisd naar Apeldoorn. Kan me helaas geen namen meer herinneren van docenten en klasgenoten, behalve die van Hanneke Velleman(?) met wie ik achter in de klas veel lol had. Zij had kennis aan Peter Koelewijn, die met Kom van dat dak af in die tijd landelijk furore maakte. Wim Lammers