EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3570

Bijdrager:

Jaar:

2005

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

335 't Hofke

Straat:

't Hofke

Onderwerp 1.:

Verenigingen

Onderwerp 2.:

Gilden

Onderwerp 3.:

St Martinus

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Gildefeest Sint Martinus. (1)

Beschrijving

Ter ere van het feest van de Heilige Martinus (11 november) werd na de eucharistieviering op 13 november 2005 voor de Martinuskerk in Tongelre het verhaal van Sint Maarten nagespeeld door het Sint-Martinus Gilde. Hier is te zien hoe de bedelaar om hulp vraagt. Sint Maarten zal daarna een stuk van zijn mantel afsnijden en het aan de bedelaar geven .


Geplaatst op

21-03-2006

Reacties:

Datum: 22-03-2006
Naam: Theo van den Dungen  
img

Dit tafereel herinner ik me nog van vroeger (niet al te lang geleden hoor) wat mij als klein kind imponeerde was de optocht van alle gildebroeders, sommigen beladen met zilveren schilden als uiterlijk teken van belangrijkheid. Speciale aandacht had ik dan voor mijn opa (Toontje Lemmens, woonde op het Hofke vlak bij het spoor, in het karakteristieke huis dat na zijn dood door melkhandelaar Theo van Boxtel is gekocht) mijn opa was, geloof ik, keizer, en dat imponeert een klein kind natuurlijk.


Datum: 23-09-2006
Naam: Manjo van Boxtel  
img

Ik ben de dochter van de hierboven genoemde melkhandelaar Theo van Boxtel. Mijn vader kocht dat huis overigens niet toen Toon Lemmens overleed, maar al enkele jaren eerder. Mijn ouders woonden na hun huwelijk een paar maanden in bij opa en opoe Lemmens zoals wij hen noemden. Daarna verhuisde het echtpaar Lemmens naar het klooster op de Tongelresestraat. De Zusters van Liefde stelden hun klooster beschikbaar als een soort bejaardentehuis. Dat was in de winter van '57-'58. Ik ben zelf een half jaar later geboren en ik heb opa en opoe Lemmens nog gekend.
Terug naar bovenstaande foto: de foto zou gemaakt zijn in 2005, ik weet niet wie toen voor Martinus speelde. Maar zo lang ik in Tongelre woonde, was melkboer Jan Vervoort (of Van der Voort?) uit de Hofstraat Sint Martinus. Elk jaar op 11 november kwam dit gilde op de Mariaschool (meisjesschool op de Koudenhovenseweg) bovenstaande demonstratie geven.


Datum: 16-01-2007
Naam: Louis Bouhuys  
img

Ja dat klopt. Jan de melkboer had een paard. Niet veel anderen in die tijd hadden een paard. Ik weet nog dat Jan de melkboer altijd zijn paard beschikbaar stelde aan Sinterklaas. In die tijd zat ik bij het kinderkoor onder leiding van de schoolhoofd, dhr Liefering. Het was vanzelfsprekend dat je iedere zondag naar de kerk kwam.


Datum: 27-06-2007
Naam: Ad van den Dungen  
img

Mooie foto en hoe er gesproken wordt op het internet over vroeger.
Ik heb die tijd allemaal niet meegemaakt.
Maar op de vraag van Manjo terug te komen wie de Martinus is kan ik wel antwoorden, dat ben ik, Ad van den Dungen.
Geen family van de bovenstaande Theo maar een zoon van Theo van den Dungen van de Schuurstraat zoals ze dat altijd zeggen.


Datum: 20-11-2009
Naam: Redactie  
img

Zie ook video ^94


Datum: 10-02-2010
Naam: Theo van den Dungen  
img

Hallo Ad, jij schrijft dat jij een zoon bent van Theodorus van den Dungen uit de Schuurstraat.
Ben je erg "teleurgesteld" als ik je zeg dat we wel familie van elkaar zijn ?
Het voert te ver om dit hier allemaal uit te leggen; daar is deze website niet voor bedoeld.
Mijn email-adres is bekend.


Datum: 06-07-2011
Naam: Christa Konings van Kuringen  
img

Mijn opa en mijn vader waren ook bij het Sint Martinus Gilde. Mijn opa is volgens mij ook koning geweest. Mijn vader is, zover ik weet, altijd vendelzwaaier geweest. Hij kon dat heel goed en heeft ook een keer voor de koningin mogen zwaaien. De namen zijn: Anton van Kuringen, mijn opa en mijn vader Piet Jan van Kuringen.


Datum: 14-09-2011
Naam: A.van Overbruggen  
img

Theo, Toontje Lemmens woonde niet op 't Hofke maar op de Urkhovenseweg, op de hoek van de Urkhovenseweg en de Geestenbergstraat (nu Pijlstaartpad). Zijn huis stond naast de landbouwschool, waar eerst meester Peels en later Frans Meijs directeur was en tegenover de boerderij van Janus Lijten, waar nu restaurant de Merckthoeve is gevestigd.


Datum: 14-09-2011
Naam: Frans van Beers  
img

Met St. Martinus terug in de tijd naar 1923: 29245


Datum: 14-09-2011
Naam: Theo van den Dungen  
img

Hallo Antoon, je hebt gelijk, opa Toontje Lemmens woonde in de Urkhovenseweg 1B ( ik weet niet of hier later nog een omnummering heeft plaatsgehad) Toontje Lemmens is geboortig van Asten ( 28-07-1877) en overlijdt in het "Liefdesgesticht"op 24-09-1967; hij trouwt te Tongelre 26-01-1901 met Petronella Aarts; zij overlijdt aldaar 26-11-1915. Toontje Lemmens hertrouwt in Best 31-05-1932 met Anna Catharina van de Ven, geboren in Best 23-11-1883 en overleden 15-08-1975. Opa Toon Lemmens was als spoorwegwachter verantwoordelijk voor het tijdig sluiten van de spoorbomen, hetgeen niet altijd is gelukt,maar ja met het (trein)verkeer van toen....