EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

36

Bijdrager:

Jaar:

1818

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Overige Groepen

Onderwerp 2.:

Heraldiek

Onderwerp 3.:

Stads-, Gemeentewapens

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Wapen van de Gemeente Gestel en Blaarthem

Beschrijving

Het wapen van de Gemeente Gestel en Blaarthem stelt St. Lambertus voor. St. Lambertus was de parochieheilige van Blaarthem, waartoe zowel Gestel als Blaarthem behoorden. De gemeente Gestel en Blaarthem werd in 1920 opgeheven.


Geplaatst op

08-04-2005

Reacties:

Datum: 12-08-2010
Naam: Giovanni Hartogs  
img

St. Lambertus is nog steeds de patroonheilige van Gestel, waar onze prachtige St. Lambertuskerk majestueus bovenuit steekt. De kerk bestaat dit jaar trouwens 100 jaar, wat op 19 september groots gevierd gaat worden. Overigens vind ik dat er in Gestel eigenlijk wat te weinig "gedaan" wordt met St. Lambertus. Ik zou het mooi gevonden hebben als er een St. Lambertuspark (misschien het park langs Sportpark Dommeldal Zuid) geweest was en ook in het logo van V.V. Gestel had ik graag St. Lambertus teruggezien.


Datum: 30-06-2020
Naam: gerard strijards  
img

Sint Lambertus heeft steeds in het gemeentewapen gestaan van Gestel en Blaarthem, als zegelafdruk komen we zijn conterfeitsel al in de elfde eeuw tegen. Hij trok samen met Sint Willibrord door de Kempen en het Nedermaasdal om het christendom te verspreiden. De route naar Eindhoven over Valkenswaard en van daaruit via Woensel naar Den Bosch was in de achtste eeuw al een druk betreden handelsweg en Sint Lambertus, bisschop van Maastricht, zal die weg ook wel gegaan zijn. Zijn eerste stenen kerkje heeft hij in Blaarthem gesticht op de plaats waar later een rectoraatskapel is verrezen gewijd aan Sint Nicolaas. Die kapel stond bij of aan de gemeyne weide die men nu het Franz Léharplein noemt. Blaarthem is eeuwenlang belangrijker geweest dan Gestel. Die kerk viel niet onder de wijdingsmacht van de abt van Sint Truiden zoals de dekenale kerk van Woensel en de kapelanie van Strijp, en dat maakt Gestel uitzonderlijk. Ze viel onder de jurisdictie van Maastricht en niet van Luik en had daarom later een aparte band met het Heilig Roomse Duitse Rijk. Sint Lambertus was een hoveling en bureaucratisch topambtenaar, veel meer dan Willibrordus. Hij kon zich niet goed verre houden van de wereldlijke politiek en koos bij erfopvolgingsconflicten te overduidelijk partij. Meestal tegen Luik. Dat werd zijn dood in 705. Hij werd bij zo'n conflict vermoord. We weten verder niet veel van hem. Alleen maar dat Gestel hem steeds in het gemeentewapen had staan. En dat hij van de Franken weinig moest hebben.