EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

36358

Bijdrager:

Jaar:

2009

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

625 Zwaanstraat

Straat:

Bezuidenhoutseweg

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Bezuidenhoutseweg

Beschrijving

Met de houten Philips-woningen. Ik dacht dat Philips ze kreeg van Zweden.


Geplaatst op

03-11-2015

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 29-01-2016
Naam: M.B. Meeuwsen  
img

Oostenrijkse woningen. Bezuidenhoutseweg. Architect: Thermobau G.m.b.H. 1949.
In Nederland zijn vlak na de Tweede Wereldoorlog tijdens de wederopbouw zogenaamde Oostenrijkse woningen gebouwd. Dit waren geprefabriceerde woningen die in onderdelen vanuit Oostenrijk aan Nederland werden geleverd en door lokale aannemers werden opgebouwd. De aanvoer vond plaats via het spoor. Per woning waren voor het vervoer twee goederenwagons nodig.
Prefab.
De woningen zijn vaak op ruime kavels gebouwd en royaal omgeven door groen. Het zijn houten prefabwoningen die zeer snel gebouwd zijn. Na voltooiing van de fundamenten duurde het slechts een paar dagen voordat een Oostenrijkse woning was gebouwd. De woningen hebben een nagenoeg vierkante plattegrond en bestaan uit een parterre met kapverdieping. De gevels bestaan uit houten rabat-delen die verticaal zijn aangebracht. Het dak heeft een lichte knik aan de onderzijde.
Huizen voor aardappelen.
In 1949 liet de NV Philips aan de Bezuidenhoutseweg tien Oostenrijkse woningen bouwen. Omdat het prefabwoningen in houtsysteembouw betreft, waren deze huizen snel leverbaar en te bouwen. Vanwege de grote woningnood in Eindhoven was dit zeer welkom. Philips sloot een overeenkomst met twee Oostenrijkse firma's voor de levering van in totaal 400 van dit soort woningen. Als tegenprestatie kregen de Oostenrijkse bedrijven een groot aantal Philipsproducten. Daarnaast leverde Philips hen nog een grote hoeveelheid aardappelen.