EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

36437

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Overige WO II

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Verzetstrijders

Beschrijving

Deze foto is vlak na de bevrijding van Eindhoven gemaakt in 1944. Zij hebben op deze foto net hun uniform en wapens ontvangen. Verschillende Eindhovenaren zijn ingezet aan de Waal, bijv. Dreumel, Wamel en Leeuwen. Boven de grote rivieren en het noorden van Nederland was toen nog niet bevrijd. Het was de knokploeg van de Verwerstraat, zo noemden zij zich. Dagen voor de bevrijding hadden zij al tien Duitse militairen gearresteerd. Mijn moeder gaf ze te eten. Ze hadden de Duitse soldaten in de binnenstad van Eindhoven onder bedreiging meegenomen en ze opgesloten in een sigarenfabriekje in de Pastoriestraat, Meeuwis Theelen. Dat was naast café Hendriks op de hoek Verwerstraat. Toen zijn ze overgedragen aan de Amerikanen. De knokploeg werd ingedeeld bij de Irenebrigade en Stoottroepen. Op de uniformen zitten nog geen emblemen of strepen. Staand v.l.n.r. Frans Verhagen, Frans Bakker, Jeule Saarloos, Henk Broekman. Liggend: v.l.n.r. ?, ?, Frans Balk, Jan de Noo. Mijn vader is de man met een leren vliegeniersmuts en jachtgeweer. Jan de Noo was onze buurman in de Verwerstraat 64. Jeul Saarloos woonde in de Slagerstraat naast de timmerwerkplaats van Quick. Deze foto is voor mij ook nieuw.


Geplaatst op

26-11-2015

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 27-11-2015
Naam: Joop Saarloos  
img

Hoi Bert Broekman, mijn vader heette Chris Saarloos. Tussen ons en Quik woonde de familie Oomen.


Datum: 27-11-2015
Naam: Eric Kemperman  
img

Waar is dit? Achterkant van de Petruskerk?


Datum: 27-11-2015
Naam: Wil van Ooyen  
img

In deze tijd woonden wij in de Slagerstraat op 36. Mijn moeder vertelde dat zij vanuit de raam gezien heeft dat de ondergrondse twee Duitsers gevangen nam. Zij kwamen aanrijden in een open auto. Volgens haar waren het de jongens Theelen, die met een wapen vanuit ’t gangetje voor de auto sprongen. Een van de Duitsers wilde z’n wapen pakken maar bedacht zich en stak ook z’n handen omhoog en riep: “Besser so dann tot!”. Zelf heb ik gezien dat bij Theelen mensen in die keet zaten. Mij werd verteld dat het Duitsers waren.


Datum: 27-11-2015
Naam: Johan Vervest  
img

Op welke locatie is deze foto genomen? Het gebouw op de achtergrond lijkt wel de Pauluskerk.


Datum: 30-11-2015
Naam: Bert Broekman  
img

Hallo Joop, ja dat klopt. Oomen had kippen in zijn tuin. De namen stonden achterop die foto, vandaar die fout.


Datum: 16-03-2018
Naam: Hans Bell  
img

Beste Bert. Via Facebook kwam ik te weten dat je vader zich voor archeologie interesseerde en dat hij dit vroeger boeiend wist te brengen en mensen enthousiast wist te maken. Men vertelde mij dat hij ook dergelijke zaken opschreef maar ik wist niet of hij het gepubliceerd heeft. Ik ben erg benieuwd naar zijn verslagen, dus als jij mij kunt helpen dan zou ik je zeer dankbaar zijn.