EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3644

Bijdrager:

Jaar:

1932

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

723 Rapelenburg

Straat:

Hoogstraat

Onderwerp 1.:

Verenigingen

Onderwerp 2.:

Jeugdorganisaties / Scouting

Onderwerp 3.:

De Jonge Wacht

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De Jonge Wacht (was St. Lambertus Verkennerij)

Beschrijving

Deze foto is van mijn vader Wim van Valen. Hij staat op de achterste rij, rechts onder de vlag.  De foto is gemaakt voor de St. Lambertuskerk, Hoogstraat 299.


Geplaatst op

26-03-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 27-03-2006
Naam: Wim van Valen  
img

Rond 1932. Overigens dit was De Jonge Wacht, dus geen verkennerij. Mijn dochter is in de war gebracht door mijn opmerking dat dit meer de verkennerij was voor iets minder gegoede.
Het uniform bestond uit: alpinopetje, groene blouse, paarse stropdas, zwarte (lange) korte broek en groene kniekousen. Op de linker borstzak stond het embleem PX.
Ik weet eigenlijk niet of De Jonge Wacht een landelijke organisatie was. Dat zal me toen op 12 jarige leeftijd waarschijnlijk ook weinig geinteresseerd hebben. Er werd wel vanuit gegaan dat wij het Katholieke geloof zouden uitdragen en verdedigen, maar ik krijg de indruk dat we er weinig van terecht gebracht hebben. We zullen wel niet ons uiterste best gedaan hebben denk ik.


Datum: 27-03-2006
Naam: Wil van Hout  
img

In den beginnen was dat de jonge werkman. In het Patronaatgebouw. Een verlengstuk van de kerk. Tafeltennis (pingpong), sjoelen en een toneelstukje instuderen. In de oorlog gingen veel van deze jongens over tot verzet plegen in de Nederlandse Unie.


Datum: 24-07-2007
Naam: Frans Hermans  
img

de JONGE WACHT heb ik leren kennen als 12-jarig manneke in het parochiehuis in de Le Sage ten Broeklaan, dit gebouw was van de St Joriskerk. De jongewacht aldaar werd geleid door de heren: Frans van Gorp en Wim Croes, assisenten waren Theo Staals en Jan Groenen, die ook voor de instuif zorgden. In hetzelfde gebouw zaten ook de verkenners, de gymnastiekclub O.B.C., somtijds het kerkkoor om te oefenen. er werden ook toneeluitvoeringen gehouden door het toneelgezelschap van deze parochie. Gevoetbald werd er op 't veldje ernaast etc. Dit alles tussen de jaren 50 en 60 zover ik dat weet.


Datum: 09-08-2009
Naam: Ben Dankers  

Frans Hermans, vergis je je niet in Jong Nederland, de Jonge Wacht is m.i. in de oorlog opgeheven en was evenals de verkennerij verboden in die tijd. Na de oorlog is Jong Nederland opgericht, de verkennerij/padvinderij werd soms als elitair beschouwd.


Datum: 11-02-2013
Naam: Harry van den Heuvel  
img

Wim van Valen van de Hoogstraat, zoon van Dientje Graat, café "Onder de drie Linden". Mijn vader ging zondags bij jullie biljarten en kaarten. Ik moest hem altijd ophalen als bij ons op Hoogstraat 264, naast Ridas, de soep opstond. Ik was vriend met Wim van Camfort van café "De Sport".