EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

36581

Bijdrager:

Jaar:

1945

Stadsdeel:

Buiten Eindhoven

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Kinderen voor gezondheid naar Zwitserland (Bleekneusjes)

Beschrijving

Direct na de Tweede Wereldoorlog is een groot aantal kinderen via o.a. het Rode Kruis voor 3 maanden naar Zwitserland geweest om aan te sterken. De organisatie was in handen van de “De plaatselijke Commissie tot uitzending van Nederlandse kinderen”. De afdeling Eindhoven heeft hier zijn steentje aan bijgedragen. De secretaris was de heer Van de Wiel. Ikzelf ben weggeweest op mijn 7de jaar van 7 mei 1945 tot 7 augustus 1945. Dat was twee dagen na het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Het vertrek hier vond met legertrucs plaats vanaf het Philips ontspanningsgebouw. Daarna met de trein. Vooraf werden een soort pasfoto's met een groot registratienummer van de kinderen genomen. De treinreis duurde enkele dagen. In Zwitserland lag de organisatie in handen van: “Schweizerisches Rotes Kreuz: Kinderhilfe”. We werden ondergebracht bij gastgezinnen. Ikzelf was tijdelijk te gast bij een familie in Sankt Gallen en later op een boerenbedrijf in het landelijke Gossau ongeveer 10 km van Sankt Gallen. Op 12 juli 1945 werd door Philips Zürich een groot kinderfeest georganiseerd voor de aanwezige “Hollandertjes”. Er is toen bijgaande foto genomen met veel gastouders op de achtergrond. Omdat de kinderen individueel op reis en bij de gastgezinnen waren heb ik slechts de naam van het meisje dat de correspondentie naar mijn ouders verzorgde: Jopie Drenth.


Geplaatst op

23-01-2016

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 24-01-2016
Naam: Wil van Hout  
img

Wat ik mij wel kan herinneren, dat er hele groepen kinderen naar Engeland mochten om aan te sterken. Maar Zwitserland is mij ontschoten. Er werd door Philips op alle gebied handel gedreven, dus door toedoen van Philips is dat wel te begrijpen.


Datum: 25-01-2016
Naam: Jan van den Bogaert  
img

Wil dat klopt. Tijdens mijn verblijf in Zwitserland was mijn broer Leo vertrokken naar Schotland. Ik heb nog post liggen waaruit blijkt dat hij op dat moment in het jeugdkamp Glengonnarcamp in Abington Lamarksire zat. Dat ligt in het centrum van Schotland. Ook werd vaak de naam Inverness genoemd als ik me goed herinner.