EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3696

Bijdrager:

Jaar:

1934

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

222 Gerardusplein

Straat:

Roostenlaan

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Roostenlaan. (1)

Beschrijving

De winkel links (op de hoek van welke straat?) is een UNIE-MAATSCHAPPIJ vestiging. Er waren in Eindhoven begin jaren dertig meer van deze winkels. Waar heb ik dat uithangbord met 15% korting op boter en kaas ook al weer eerder gezien? Oh ja, op foto 1873 van de Demer, maar nu met korting op koffie en thee. Ik gok erop dat rechts op de hoek een groentenzaak zit.


Geplaatst op

30-03-2006

Reacties:

Datum: 30-03-2006
Naam: Vic van Lijf  
img

Gladiolusstraat? Als de foto genomen is richting Noord dan zit er nu de bibliotheek.


Datum: 31-03-2006
Naam: Gerrie Dielis  
img

Gladiolusstraat dat klopt, het linker gedeelte tot aan de kinderen. Rechts begint de Winkelstraat met op de rechterhoek schoenenzaak Donders (vroeger Donders Holland) en de straat waar de kinderen in staan is de Roostenlaan. Als ik me goed herinner heeft er vroeger in de zaak op de foto een de Gruyterzaak gezeten, maar dat weet ik niet voor 100 %.


Datum: 31-03-2006
Naam: Willie van den Akker  
img

Beste Gerrie Dielis.
De Gruyter klopt, schoenwinkel Holland klopt. Na het huwelijk van de dochter van Holland, Donders Holland klopt.


Datum: 18-04-2006
Naam: Annie Van Hout  
img

De foto is denk ik niet de Gladiolenstr. maar waar nu het Westlands bloemenhuis is gevestigd en links de Pioenroosstraat. Je kijkt zo de Roostenlaan in richting de Leenderweg. De Gruyter zat inderdaad op de hoek Gladiolenstr. Als kind gingen wij al daar boodschappen doen, ik ben van 1935.


Datum: 18-04-2006
Naam: Willie van den Akker  
img

Nee beste Annie van Hout, dit is wel degelijk de Gladiolenstraat. En als je richting de Leenderweg ging kreeg je eerst nog links de Begoniastraat en de volgende straat links was de Varenstraat. Naast deze winkel die je hier ziet heb ik nog jaren in die huizen vlees bezorgd met de transportfiets. Enkele huisnummers waren 100F en 100B.


Datum: 15-08-2006
Naam: Cees van de Goor  
img

Boven de winkel, waar de Gruijters was gevestigd, woonden jarenlang de familie Wijnen - Marijnissen. De heer Wijnen was Leraar op de Don Bosco mulo, later vertrokt hij naar Groenlo, als hoofd van een Muloschool.


Datum: 16-08-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Ik ben met mijn schoonzus even langs geweest en de dakconstructie heeft jou gelijk gegeven Willie v.d. Akker. Trouwens de Willie's hebben meestal gelijk, al is het soms moeilijk te beamen.


Datum: 21-09-2006
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Gerrie Dielis heeft gelijk. Links tot de kinderen is de Gladiolenstraat. In de winkel is later een groentezaak gekomen. Op de andere hoek (niet zichtbaar op de foto) was de chocolaterie van Willems. We kijken dus de Roostenlaan in en de kinderen staan op het Roostenplein.


Datum: 21-09-2006
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Wat is nu de juiste benaming van Gladiolusstraat? Er wordt de ene keer gesproken over Gladolusstraat en ergens anders kom ik weer Gladiolenstraat tegen. Ik heb altijd niet beter geweten dan dat het Gladiolenstraat was (meervoud van de bloem Gladiool). Op de hoek Gladiolenstraat-Geraniumstraat heeft lang familie van mij gewoond o.a. twee tantes Roijers. In het pand waar rond de zestiger jaren een textielzaak was gevestigd van Jaques van Rooij. Dit was volgens mij een zoon van meester van Rooij, hoofd van de jongensschool in de Orchideënstraat, woonachtig in de Gerarduslaan.


Datum: 21-09-2006
Naam: Peter Vermeulen  

Op al mijn plattegronden (vanaf 1937) staat Gladiolusstraat, dus laten we het daar maar op houden.


Datum: 22-09-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Jaques van Rooij heeft tot in de zeventiger jaren zijn textielzaak gehad, mijn moeder kocht er vaak.


Datum: 12-10-2006
Naam: Sjef Wolfs en Paula Wolfs-Roijers  
img

het is absoluut zeker de Roostenlaan. Ik heb daar 29 jaar gewoond; het vierde huis na het winkelpand (met de bloemenmand in de voortuin). De winkel van de Gruyter is gekomen nadat de Unie-maatschappij daar is vertrokken. De kinderen staan inderdaad op het Roostenplein en je kijkt richting Leenderweg.


Datum: 12-10-2006
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Lieke, jij bent abuis. De groentewinkel waar jij het over hebt is een kruising verder (richting Animali). Je hebt het dan over de hoek Roostenlaan-Ranonkelstraat. Daar was op de ene hoek de groentezaak Van Rooij en op de andere hoek chocolaterie Willems. Sjef en Paula leuk jullie commentaar hier op de site te lezen.


Datum: 23-10-2006
Naam: Henk Mariën  
img

Therèse, ik kan het ook niet helpen, maar op het straatnaambordje stond (en staat?) Gladiolusstraat. Ik heb het ongeveer 20 jaar zo moeten schrijven. Ik woonde op nummer 14, eerst naast een gewoon huis, later kwam naast ons een bazaar van Frans Jansen.
Heel in het begin (1946 e.v. woonde aan de andere kant van ons een bierhandelaar (van de Bogaart) van Wertha Bier, die zijn opslag had tegenover de ingang van het Parochiehuis aan de Gladiolusstraat, naast de Bieb.


Datum: 15-11-2006
Naam: Guus van Huijgevoort  
img

Dat klopt de groente winkel was van mijn oom Piet en tante Nellie van Rooij.


Datum: 16-11-2006
Naam: Ap ten Hartog  
img

Henk Marien, werkte jij in de jaren 50-60 op het bedrijfsbureau Rontgen gebouw SA? Dan hebben wij nog samen gewerkt. Samen naar de nikkelinrichting en naar Firma van Hoekel in de Hallenweg.
Groetjes, Ap(Appie) ten Hartog.


Datum: 17-11-2006
Naam: Betsy Lodewijks  
img

Het klopt dat toen de Gruiter in dat pand zat er op de hoek aan de overkant in de winkelstraat een groentenwinkel zat van de fam de Boer. Dan kwam drankenhandel van Vliet, dan schoenen de Bata, dan slagerij Adje Aarts die altijd zei waar de klanten bij stonden 'oh een bietje perensuiker bij de worst en hij wordt mooi rood', dan ?. Later een wasserette dan Markerink met textiel en gordijnen enz. Dan een snoepwinkeltje en later in dat pand kaashandel van Hoek en aan de overkant schoenhandel Holland, later Donders-Holland, nu Donders. Dan wed van Doorn, 2 panden met speelgoed en huishoudelijke artikelen, later een houthandel. Dan bloemen Rebel met 2 panden, dan fietsenhandel Haak, later Jamin. Dan kapper Jan Zweers en op de hoek een drogisterij. Dit zijn de winkels die ik mij kan herrinneren, ik ben van 1947.
Als je bij de Gruiter binnen kwam stond links de koffie die je daar kon laten malen en niet te vergeten het snoepje van de week. Aan de overkant Albert Heijn, die er nu nog zit. Er gebeurde op dat kruispunt nogal eens een ongeluk. Wij woonden vroeger in de Heggenroosstraat.


Datum: 18-11-2006
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Ik meen me te herinneren dat er in de winkelstraat 2 kappers zaten of ben ik abuis Betsy. Het kan zijn dat ik me vergis want in de Bottelroosstraat zat ook een kapper met de naam Buruel. Weet jij misschien nog waar de kruidenierswinkel van Piet van Oost zat? Was dit ook niet in de winkelstraat?


Datum: 18-11-2006
Naam: Betsy Lodewijks  
img

Dat is waar ook Lieke dat was ik vergeten. Piet van Oost heeft naast Holland gezeten en daarnaast wed van Doorn. Toen zij in haar winkel overleden was heeft die houthandel dat pand gekocht en later het pand van Piet van Oost erbij en er een pand van gemaakt. Er heeft voor zover ik me herinner altijd maar 1 kapper in de Winkelstraat gezeten, een herenkapper die ook kinderen knipte. De drogist er langs verkocht wel haarartikelen.


Datum: 21-11-2006
Naam: Betsy Lodewijks  
img

De groentenwinkel was eerder van de fam Scheffer, tot een dochter trouwde met de Boer.


Datum: 14-12-2006
Naam: Henk Mariën  
img

Er hebben wel degelijk twee kappers in de Winkelstraat gezeten, kapper Jan Zweers, naast de drogisterij achteraan rechts op de hoek vanuit Albert Hein aan het Roostenplein gezien en kapper Bruinis aan de andere kant ongeveer in het midden tussen de fourniturenzaak van Markering en de slijterij van Jan van Vliet. Briunis was protestant en in mijn jeugd was het niet helemaal vanzelfsprekend dat je als katholiek naar een protestante kapper ging.....


Datum: 15-12-2006
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Had ik het toch goed. De zoon van Jan van Vliet heette volgens mij Tonnie maar hoe de naam van de drogist was weet ik niet meer, wel dat hij niet zo groot was en een brilletje droeg. In mijn herinnering was zijn vrouw een stuk groter.


Datum: 15-12-2006
Naam: Henk Mariën  
img

Klopt Lieke, Tonnie van Vliet was niet helemaal 100%, zoals dat heet, en je kon hem altijd al van verre horen aankomen, want hij neuriede nogal hard. Hij is nog samen met mij bij de welpen geweest van de St. Ignatiusgroep die bij de Gerardusschool hun hordehol had. Overigens zou de naam van de kapper ook Breunis geweest kunnen zijn. Hij had familie wonen in de Gladiolusstraat, maar met de kinderen van die familie mochten wij niet spelen, want die waren protestant! Overigens hele leuke mensen! Wat een tijd.
De drogist was van Noordelijke afkomst en was inderdaad klein van stuk, terwijl zijn vrouw zeker een hoofd groter was. Hij had wel de uitstraling van een dokter, want hij droeg altijd een witte jas en had verstand van pillen.


Datum: 15-12-2006
Naam: Jeanne Melters-Hooijen  
img

Kort na de oorlog haalden wij op onze snoepbonnen snoepjes in de winkel tegenover de drogist bij Kareltje Snoep.
Er heeft, volgens mij aan diezelfde kant vroeger ook nog een schoenmaker Theunissen gezeten.
Kan het, dat de drogisterij 'DE GOUDEN VIJZEL heette?


Datum: 15-12-2006
Naam: Henk Mariën  
img

Ja, Jeanne, Kareltje Snoep ken ik ook nog. Het was een grote forse man, die volgens mij ook de markten afging. Na hem kwam dan Kaashandel van Hoek (?) in het pand op de hoek van de Heggeroosstraat.


Datum: 12-01-2007
Naam: Antoon Wolfs  
img

Ik ben Antoon Wolfs ,76 jaar ,geboren in de Roostenlaan op nummer 102. Dat huis staat er nog steeds.
De foto is in 1935 genomen. Ik was toen 4 jaar en woonde op nummer 102, het vierde huis gerekend vanaf de Unie, het huis vlak voor de huizen met de hogere daken.
Het eerste huis na de Unie was van de familie Heinemans, het tweede van de familie Standaard, het derde van de familie Stokmans. De Unie is later overgenomen door de Gruyter en die heeft toen de genoemde drie huizen gekocht en bij de zaak getrokken. Het totale complex is gebouwd in 1929.
Naast ons huis zouden grote mooie woningen gebouwd worden door de Graaf, de houthandel die een uitgang had in de Begoniastraat en waar later volgens mij het bouwbedrijf van Rijswijk werd gevestigd. De bloemenserre van mijn vader stond tegen de loods van de Graaf (kan ook gewoon Graaf zijn). De Graaf heeft zijn bouwplannen later aangepast en meer huizen gebouwd op het braakliggende terrein naast onze woning. Vandaar de nummers 100 A, B enz. Ik meen dat het huis naast ons het nummer 100F had. Ze werden lange tijd dubbel bewoond. Op de hoek van de Begoniastraat lag een bakkerswinkel. Ook een zaak op de andere hoek maar ik weet niet meer welke zaak dat was. Daartegenover op de hoek van de weg naar het Alpenroosplein lag links de sigarenzaak van de familie Rijkers en rechts een café (trouwens ook een café op het eind van de Roostenlaan voor de Varenstraat) en de fietsenzaak van Wieringa.
Tegenover de UNIE /de Gruyter lag een groentenzaak, later een snackbar.
Velen praten in hun commentaar over de Winkelstraat. Iedereen vanuit zijn tijdsbeeld. Kan ook niet anders.
Ik heb het volgende beeld van de Winkelstraat:
Vanaf de Roostenlaan gezien:

Links:
de groentenzaak / Snackbar.
de slijterij van van Vliet.
Slager Aarts (een tijdje gesloten geweest omdat hij onbevoegd vlees had geslacht)
Kapper Breunis (ik wist niet dat die niet katholiek was. Ben er altijd gekomen. Later bij Zweerts.
Manufacturenzaak Markering (mijn inziens 2 panden. Ze stonden ook op de markt. Kwamen uit Twente)
Op de hoek een voor mij onbekende zaak.

Rechts:
Holland/ Donders enz.
De kruidenierszaak van Piet van Oost.
Een zaak waar je terecht kon voor snoep, speelgoed en huishoudelijke artikelen (later had je een zaak voor huishoudelijke artikelen in de Gladiolenstraat)
Volgens mij een fietsenzaak. Dit pand is later door Rebel bij zijn bloemenzaak getrokken. Zeker ben ik hier niet van.
De bloemenzaak van Rebel (eerst een later twee panden)
Kapper Zweerts
De drogist.

Dit waren mijn eerste overpeinzingen na het lezen van al die reacties.


Datum: 06-02-2007
Naam: Hans Strootman  
img

Martin, de zoon van Breunis zat bij mij op het GLE; wij keken eerst waar het druk was en kozen dan waar we ons haar lieten knippen. Bij Breunis duurde het langer omdat hij het i.t.t. Zweers alleen moest doen.


Datum: 31-03-2007
Naam: Flip Raap  
img

Tegenover bakkerij Kuiken (hoek Begoniastraat) was een kruidenierswinkel die Notten heette. Daar woonde de familie Bartholomeus. Ik ben nog met Rietje Bartholomeus vriendin geweest. Wij woonden op nummer 82 in de Roostenlaan drie huizen van de bakker. Tegenover ons was de slagerij Rummens(of Rummers). Bij bakkerij Kuiken hadden ze drie kinderen Peter Joost en Loesje. Tegenover ons op de hoek was cafe Gijsberts daar woonde Elsje, haar vader noemden wij Toon Schuif, waarom weet ik niet meer.


Datum: 31-03-2007
Naam: Betsie Lodewijks  
img

Toon Schuif werd zo genoemd omdat hij een getapt glas bier of een borrel niet naar de klant toebracht maar met een vaartje over het buffet naar de klanten, die aan de andere kant zaten, toeschoof en volgens de verhalen die er verteld werden precies op de juiste plaats aankwamen


Datum: 09-07-2007
Naam: Berry  
img

Ik woon nu op de Roostenlaan 76. Het is inmiddels een studentenhuis waar we met 8 mensen inwonen. Vroeger zat hier volgens jullie bakkerij Kuyken, nu hangt er nog een bord van bakkerij van Nunen bij ons aan de gevel. Wij vragen ons af of iemand weet wat er vroeger (vanuit de Roostenlaan gezien) áchter ons huis heeft gestaan. Nu is er achter ons een soort winkel/loods met meubels gebouwd, maar bij ons in de tuin staat nog een gevel van waar het op lijkt een huis of misschien een opslagplaats (van de bakkerij ?) Heeft iemand enig idee waar dit vroeger van is geweest?


Datum: 09-07-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

Berry, 40 jaar geleden woonden wij ook in de Roostenlaan, op 100B. Achter ons huis lag een enorm lange loods die begon in de Begoniastraat en die was van het in de Begoniastraat gevestigde aannemersbedrijf Van Rijswijk.


Datum: 09-07-2007
Naam: Betsy Lodewijks  
img

Ik denk dat die gevel van de bakkerij was. Bakker Kuyken bakte er vroeger voor zover ik me herrinner zelf zijn brood en banket. Achter de winkel was een kleine binnenplaats en daar stond ergens ook de bakfiets waar het brood mee werd rond gebracht. Wij gingen vroeger op oudjaar en met de kermis gist halen voor de oliebollen dat werd dan in de bakkerij afgewogen dan moesten we door die binnenplaats. De gist werd rechtstreeks uit de bakkerij verkocht.


Datum: 10-07-2007
Naam: Betsy Lodewijks  
img

Voor zover ik me herrinner zat er, als je ervoor staat, aan de linkerkant een muurtje met daarboven een raam van ong 60 breed en 100 hoog en rechts daarvan een deur.


Datum: 11-07-2007
Naam: A.G.Wolfs  
img

Aan Tini van Rooij. Jouw reactie is terecht. Zie mijn commentaar van 12 januari 2007. Voor het aannemningsbedrijf van Rijswijk was op dat terrein dus gevestigd de houthandel de Graaf. Zijn terrein liep vanaf de Begoniastraat tot het huis van mijn ouders op nummer 102 in de Roostenlaan. De Heer de Graaf heeft jullie huis op nummer 100B laten bouwen eind 1920 begin 1930.


Datum: 23-07-2007
Naam: Nick Kempers  
img

Als we het dan toch regelmatig over de middenstand in Stratum hebben, dan weet ik er ook nog wel een paar, in de directe omgeving van de Roostenlaan, waar ik nu woon. En dit alles in de periode zo vanaf 1964 en verder totdat alles langzaam verdwijnt, van eigenaar wisselt etc. Een van de mooie dingen van Stratum was/is, dat de middenstand kriskras tussen de gewone huizen zat. Wat ik me nog herinner en verder niet ben tegengekomen op de diverse pagina's: Hoek Ranonkelstraat-Roostenlaan: Aan de ene kant Lammers, de paardenslager, zijn dochter Fiona heeft op de middelbare school nog bij mij in de klas gezeten. De slagerij zat toen inmiddels op de Barrierweg in Woensel. Daarna nog wat slagerijen en nu dan Mama Samira. Op de andere hoek cafe Ramona (als ik me niet vergis) en daarna nog wat andere café's en middenstand. Dan verderop in de Ranonkelstraat op de hoek met de Goudsbloemstraat, een friettent van Picards (goed geschreven?) en daar tegenover op de de andere hoek zat een snoepwinkel die we Heintje Pik noemden, geen idee waarom. Met de neus tegen het raam kijken wat we voor een stuiver gingen kopen. Weer verderop zat v Schaijk, een verfzaak op de hoek met de Cyclamenstraat. Weer verder, tegenover Hamers, een dierenwinkel. En dan op het Ranonkelpleintje, een wasserette, de snoepzaak van van der Schans, later een friettent, rijschool vd Wildenberg, kapper Jansen ernaast. Hoek Goudsbloemstraat- Hyacinthstraat, Kortleve, de melkboer, en hoek Hyacinthstraat-Roostenlaan van Grevebroek, de groentenboer. Zijn zoon heeft later nog Westlands Bloemenhuis gehad. In de Winkelstraat waar nu Rebel zit, heeft ook nog een DHZ/hobbyzaak gezeten, de Haan heette hij geloof ik. Het is daar door de jaren heen een komen en gaan van middenstand geweest, met maar een paar échte blijvers. Hoek Gladiolusstraat-Geraniumstraat v Rooij de textielzaak/ruitersport. Zijn dochter heeft nog bij Babe gezongen, dat damestrio a la Luv'. En naast v Rooij zat daar niet een huish. artikelenzaak? (Waar nu Kusadasi zit). En last but not least: Ik heb 10 jaar in Woensel gewoond, en na mijn thuiskeer viel het me op dat je zo ongelooflijk veel gezichten ziet die je heel je leven al kent. M.a.w. wie eenmaal in Stratum woont, blijft daar gewoon! (Ja, behalve ik dan, maar beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.)


Datum: 24-07-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Nick, de snoepwinkel heette Heinen en wij noemden deze Heinepit. Van de frietzaak er tegenover kan ik me herinneren dat zij ooit, als eerste in Eindhoven, friet verkochten van een soort poeder. Dat poeder ging in een machine en daar kreeg je dan mooie smalle frietjes van en dat werd gebakken. Ze waren alleen niet te pruimen. Later zijn ze weer overgegaan op de normale friet. Ook de friettent heeft diverse eigenaren gehad. Een aantal zaken zijn zeker op andere pagina's genoemd, echter ook met andere namen n.l. voor 1964.


Datum: 24-07-2007
Naam: Hans Ooievaar  
img

Na Kaashandel van Hoek kwam volgens mij in dat pand de eerste zaak van Mansveld te zitten. Wat hij verkocht weet ik niet meer zo precies. Ik dacht elektrische apparaten en witgoed. De baas kwam bij ons in de Cyclamenstraat wonen naast van Gestel.
De betreffende familie heeft hier een zoontje verloren, die met spelen of zo onder een van de wielen van een auto transporter terecht kwam. Allemaal diep tragisch. De chauffeur van die wagen woonde in de Chrysantenstraat.


Datum: 24-07-2007
Naam: Nick Kempers  
img

Therese, was dat Ras super frites? Die naam schiet me opeens te binnen, omdat ik daar een paar speldjes van had. Ook een rage destijds, van die kleine ijzeren schildjes met een lange pin eraan In het pand van Heijnen, heeft later ook nog een juwelier gezeten. Goh, er komt steeds meer boven borrelen.


Datum: 24-07-2007
Naam: Betsy Lodewijks  
img

Na von Pickard, vooral met nadruk op von, kwam er Lenards of Leenarts in, ze stonden ook met fruit op de markt en daarna kwam er Willie Jongenelen in de frietzaak. De friet die uit die poedermachine kwam daar kon je wel een gezinszak van op, dan zat je nog niet vol. In spanje kan je ook zoiets kopen maar dan met suiker erop in de olie gebakken. In dezelfde straat zat toch ook een schoenmaker aan huis en een bezemfabriekje in de schuur, ik twijfel of het dezelfde was, het zijn vage herinneringen.


Datum: 24-07-2007
Naam: Gerrie Dielis  
img

Beste Nick, ik wil je wel een handje helpen, komt er misschien nog meer boven borrelen: je had het over een wasserette op het Ranonkelpleintje, die was op de hoek Fuchsiastraat Ranonkelstraat en heette UNIEK. Hoelang die al daar is weet ik niet, mijn man en ik namen die zaak over in Januari 1972 van Wil Pompen en zijn vrouw. Daarvoor had er een zekere hr. Scheffers in gezeten. Of die de wasserette geinstalleerd heeft weet ik niet (daar zal best reactie op komen). Voordat er een wasserette in gevestigd was, was het een kruidenierswinkel, ik dacht een Spar, daar woonde een zekere fam. van Kemenade in waarvan de zoon Frans een bekende voetballer was bij EVV in de tijd met Frans Tabak en zo. Er staan foto's van hem op de site. Als je in de Ranonkelstraat staat en je kijkt heel goed zie je dat er op het raam ooit reclame heeft gestaan van van Nelle koffie en thee. Wij hebben de wasserette 22 Juni 1996 verkocht i.v.m pensioen aan de Fam. Karreman en hij draait nog steeds. De naam van de juwelier was Kneepkens of Kneepens.


Datum: 24-07-2007
Naam: Nick Kempers  
img

Gerrie, ja da's waar ook, Kneepkens. Ik kon er even niet opkomen. De schoenmaker in de Goudsbloemstraat heet Dekker, met zijn werkplaats achter in de tuin, zijn vrouw was klein en kort zwart haar en ze hadden ook een poedel (ook klein en zwart haha)


Datum: 25-07-2007
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Nick, ik geloof dat Evert Dekkers niet getrouwd was. Hij woonde volgens mij bij zijn broer en schoonzus in. Helemaal zeker ben ik hier niet van. Wij gingen altijd achterom, door het gangetje, naar zijn werkplaats. Het was een heel aardige man. Naast Evert woonde de familie Spaan en weet iemand nog hoe de toddenboer uit de Goudsbloemstraat heette? De naam is me ontschoten.


Datum: 25-07-2007
Naam: Nick Kempers  
img

Haha, ik heb altijd gedacht dat dat zijn vrouw was. En inderdaad, achterom naar zijn werkplaats, en altijd aardig vriendelijk én vakman. Toddenboer zegt me zo niks.


Datum: 25-07-2007
Naam: Jo Eliëns  
img

Beste Lieke. Evert Dekkers was inderdaad niet getrouwd en woonde met zijn halfbroer [piepe Dirk] en zijn schoonzus samen in de betreffende woning. De toddenman zoals jij zegt was een oudpapierman en zijn naam Jansen. Op de hoek Goudsbloemstraat - Hyacinthstraat zat voor melkboer Kortlever de fam. Saet ijscozaak. Jozef had ook nog een ijskar, waarmee hij ging venten.


Datum: 25-07-2007
Naam: Elly van den Akker-van Hoof  
img

De winkel in huishoudelijke artikelen op de Gladiolusstraat was Jansen-Donkers. Hebben na Stratum nog een winkel gehad in Vaartbroek geloof ik. Ben het trouwens helemaal eens met Nick: eens een Stratummer, altijd een Stratummer! Heb na 25 jaar Achtse Barrier nog steeds het gevoel thuis te komen als ik m'n moeder bezoek die nog steeds in de Hortensiastraat woont. Nog meer 'bewijs': een broer die na zijn trouwen in de Chrysantenstraat is gaan wonen en een zus in de Cyclamenstraat! Die is getrouwd met een van den Heuvel die in dezelfde straat (nr13) geboren en getogen is. Ik bedoel maar...


Datum: 25-07-2007
Naam: Henk Mariën  
img

Kleine correctie Elly. De winkel was van Frans Jansen, zoon van mevr. Jansen-Donkers, die zelf een winkel had (gehad - ze was weduwe toen Frans zijn zaak in de Gladiolusstraat opende) op de Strijpsestraat. Wij woonden naast Frans op no. 14.


Datum: 26-07-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Even rechtzetten. De voetballer Frans van Kemenade was geen zoon maar een broer van Lau van Kemenade, de kruidenier op de hoek Ranonkelstraat/ Fuchsiastraat.


Datum: 06-09-2007
Naam: Ans van Dommelen-Engel  
img

De snoepwinkel op de hoek Heggeroosstraat Kerstrooslaan [nu Winkelstraat] naast Markering, was in de oorlog en daarna van Karel Engel [bijnaam Kareltje Snoep]. Hij heeft wel nooit op de markt gestaan maar heeft wel snoep, ijs en frisdranken verkocht vanuit een groene houten keet, net voor de Hut van Mie Pils. Na zijn vertrek uit de snoepwinkel is het overgenomen door Kaashandel Hoek, en daarna heeft ook nog een verlichtingszaak in gezeten. En dit weet ik zeker want ik ben zijn dochter.


Datum: 08-09-2007
Naam: Hans Ooievaar  
img

Die verlichtingszaak was die dan van Mansveld? (Zie mijn bericht van 24 juli j.l.)


Datum: 30-10-2007
Naam: Theo Dekkers  
img

Gerrie en Nick, de wasserette op de hoek van de Ranonkelstraat en Fuchsiastraat is in 1963 geïnstalleerd en geopend door Piet Scheffers nadat hij het pand waarin de familie van Kemenade (Frans) de Spar kruidenierswinkel dreef had overgenomen.


Datum: 30-10-2007
Naam: Theo Dekkers  
img

Beste Jo, in mijn herinnering had de fam. Saet ook een aardappelhandel en was er in de laatste oorlogswinter niet een gaarkeuken in hun pand gevestigd? Na de bevrijding was de vrachtwagen van de fam. Saet nog beschikbaar voor de buurtbewoners voor een avondje vuurwerk op het Fred. van Edenplein.


Datum: 28-12-2007
Naam: Henk-harks  
img

De eerste eigenaar van de frietzaak was dhr van Elderen, ik woonde er naast en heb ze allemaal gekend. Van Elderen is toen de Hanenbar begonnen op het Stratums Eind. Ik vind dat de naam toddenboer hier niet op zijn plaats, het was gewoon de familie Jansen. Fijne buurlui.


Datum: 14-01-2008
Naam: Jan Vos[uit De Heggeroosstraat]  
img

Mijn indeling van de Winkelstraat was volgens mij zo:
hoek Roostenlaan Winkelstraat kreeg je eerst groenteboer Scheffer, dan slijter van Vliet, dan de Bata, dan slager Adje Aarts, dan kapper Breunis , dan Markerink dan Kareltje Snoep. Tegenover zat een drogist, daarnaast zat kapper Zweers, dan de fietsenzaak van Haak, dan bloemenwinkel van Rebel, dan speelgoedzaak van Doorn, dan kruidenier Piet van Oost en schoenenwinkel Donders Holland.


Datum: 16-01-2008
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Henk, toddenboer is een beroep als ieder ander. Het is door mij ook zeker niet negatief bedoeld.


Datum: 28-02-2008
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Een kruidenier die ik hier nog niet ben tegengekomen is de 'HAKA'. Deze was gevestigd in de Roostenlaan tussen de Ranonkelstraat en de Hyacinthstraat. De meeste mensen uit de buurt gingen naar de Gruyter, Albert Heijn of Piet van Oost.


Datum: 07-05-2008
Naam: Henk Janssen  
img

De drogist in de winkelstraat heette Wegenwijs. Hij had inderdaad vrijwel altijd een witte lange jas aan. Dat maakte op mij veel indruk. Hij had o.a. 2 zonen waarmee ik nog wel eens speelde. Ik meen zelfs dat het een tweeling was.


Datum: 15-06-2009
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Hier wordt een aantal malen gesproken over de schoenenzaak van Donders (Donders Holland) op de hoek van de Winkelstraat. Onlangs las ik in Groot Eindhoven dat de zaak 80 jaar bestaat. Inmiddels heet de zaak Donders Modeschoenen en zet de vierde generatie de zaak voort. Toen de zaak begon in 1929 heette de straat nog 2e Kerstrooslaan en waren ze gevestigd op nr. 15, nu Winkelstraat 15.


Datum: 11-02-2011
Naam: Mieke Ardon-Cornuit  
img

Volgens mij is het de Roostenlaan met de winkel Haka in de jaren 50. Rechts ging je naar de Pioenroostraat en links richting Goudsbloemstraat. Ik moest van ons moeder altijd boodschappen doen, uitkijken met het oversteken zij ze dan. In de winkel kreeg ik altijd een snoepje. Ze hadden er ook nog losse suiker en koffie. Groetjes, Mieke
<<<Mieke, als je de commentaren goed leest, dan zie je dat links de Gladiolusstraat is en rechts de Winkelstraat. (red.)>>>


Datum: 11-02-2011
Naam: Mieke Ardon-Cornuit  
img

O ja, nu heb ik iets gelezen over de toddenboer, dat was van Gennip. Wij gingen ook achter langs door 't gangetje, eerst wegen en dan centjes. Wat geweldig leuk is dit. Groetjes, Mieke
<<<Dan had je ook kunnen lezen dat de naam van de toddenboer niet van Gennip was maar Jansen. (red.)>>>


Datum: 24-12-2011
Naam: Frits Wegenwijs  
img

Waar in de reacties over 'de drogist' wordt gerept gaat het over mijn vader die het filiaal van drogisterij Herbora beheerde. Hij adverteerde met de leus 'Heeft u klachten vertel het mij, bent u tevreden vertel het anderen'. Mijn moeder hielp ook in de zaak. Wij woonden achter de zaak. Mijn tweelingbroer Jan en mijn zus Stans zijn tegelijkertijd het huis uitgegaan in 1970. Niet lang daarna is de zaak opgeheven vanwege te grote concurrentie van Albert Hein en ETOS.


Datum: 18-01-2014
Naam: Christel van Loon  
img

Heerlijk om dit alles weer te ervaren en na te lezen!
Voor de volledigheid.....ik meen dat(naast Markerink) in de Winkelstraat Bijnen met een verlichtingszaak zat, met ook een etalage aan de zijstraat. Helaas mis ik de winkel van Jamin, naast Rebel, waar de koekjes nog per soort en aantal konden worden uitgezocht en werden afgewogen. Later kwam daar Sjef Smeijers met groente, fruit en delicatessen, nadat hij zijn ambacht als groenteboer en later met zijn rijdende winkel had opgegeven. Hij leerde het vak van zijn vader (Pioenroosstraat) en is nog lange tijd knecht van zijn broer Frans geweest.