EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

37709

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Boerderijen-Gestel

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Boerderij Kapteijns aan Ontginningsweg of Gemeentehoeve III

Beschrijving

Boerderij van Kapteijns aan Ontginningsweg, eerder aangeduid als Gemeentehoeve III, vanuit een andere hoek gezien. De herkomst en functie van de spoorwagon linksvoor zijn mij niet duidelijk.


Geplaatst op

03-08-2017

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 03-08-2017
Naam: Marten Hogeweg  
img

De goederenwagon op de voorgrond staat op het munitielijntje dat van Aalst naar het vliegveld liep. De foto moet in de oorlog gemaakt zijn.
Zie plattegrond 36668 en foto 11305.


Datum: 04-08-2017
Naam: Ad Pluijm  
img

Kapteijn verhuisde pas in de jaren 50 naar de Ontginningsweg, en die hoeve stond met de kopse zijde naar de straat (Ontginningsweg). Ben er een paar keer geweest omdat mijn zwager daar was gaan werken.


Datum: 03-02-2019
Naam: Wil Coolen  
img

En waar zijn de rails dan? Nee, het Duitse lijntje liep iets westelijker. Meest waarschijnlijk dateert de foto van omstreeks 1970. In die tijd had Philips namelijk ook magazijnen op het industrieterrein in Veldhoven. Nu hadden ze bij het bedrijf bedacht dat het voordelig zou zijn om treinwagons op een speciaal voor dat doel ontworpen dieplader tussen Veldhoven en het spoor in Eindhoven te vervoeren zodat slechts één keer behoefde te worden geladen of gelost. De Kempenbaan lag er nog niet, vandaar dat de Ontginningsweg werd gevolgd.


Datum: 04-02-2019
Naam: M.P.M.J.(Martin)Swinkels  
img

En welke Kapteijns had dan de boerderij op de Genneperweg? Even verderop het woonhuis van Jo van Esch, die jeugdsecretaris was van mijn voetbalclub VELOC.


Datum: 05-02-2019
Naam: Eric Kemperman  
img

Ik vraag me af wat die zandhoop achter de spoorwagon doet. Ongeveer op deze plaats is de Poot van Metz aangelegd, dus heeft dat met elkaar te maken? Ten tijde van de aanleg van de Poot van Metz was het munitielijntje naar het vliegveld in elk geval verleden tijd. Net als het Bels Lijntje in Aalst waar het op aansloot. Ervan uitgaande dat de weg op de voorgrond de Ontginningsweg is, lijkt me de uitleg van Wil erg plausibel, want het munitielijntje had (ver) achter de boerderij moeten liggen.