EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3847

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Frederik van Eedenplein

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Tis mert.

Beschrijving

't waar nog mert op 't Frederik van Eedenplein. D'n turck (Toirkens) ha z'n potte en panne en aal die aander dinge al oitgestald. Op de aachtergrond de H.Hartkerk. De foto werd geschat gemaakt te zijn rond 1960.


Geplaatst op

12-04-2006

Reacties:

Datum: 14-04-2006
Naam: Jan Toirkens  
img

Foto naar het westen toe genomen. Het gebouw rechts met de twee schoorstenen was een bodehuis.
De foto is inderdaad rond 1960, de bloemenkraam rechts is van het Westlands Bloemenhuis danwel van Floris de Moel. Beiden stonden met bloemen op de markt. Middenin op de rug gezien is mijn vader, Jan Toirkens, geboren 1912. De verhoging, het witte emaille babybadje fungeerde als geldkistje voor het wisselgeld etc.


Datum: 27-05-2006
Naam: Ton van Kan  
img

Op de achtergrond is de toren van de Heilig Hart kerk te zien. De kerk is gelegen in Gestel. De bomenrij staat langs de Zwembadweg die uitkwam (en nog altijd) op de Edenstraat. De Edenstraat was de grens tussen Gestel en het centrum. Rechts van het Bodenhuis was de open stalling van de marktkramen. Eind jaren zestig (?) werd het huidige TD gebouw van de gemeente Eindhoven op dit plein gebouwd. Jammer, want naast de wekelijkse markten op woensdagochtend was hier elk jaar vuurwerk met oud en nieuw en kwam het circus elk jaar hier vertier brengen of werd hier door de brandweer demonstraties gegeven.


Datum: 27-05-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

En met de zomervakantie de eerste 'openlucht' film. Bijna elk jaar dezelfde film; Sterren stralen overal.


Datum: 28-05-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

En... dan na afloop van de circusvoorstelling of film een verpakt ijsje kopen aan het loket van de St. Joseph melkfabriek.


Datum: 21-10-2006
Naam: M. Taphorn  
img

Het plein voor iedereen. Jong en Oud. Het werd voor vele doeleinden gebruikt. Geen commercie. Lekker je eigen eten en drinken nuttigen. Ook was daar het verzamelen op Koninginnendag . Je kon als jou fiets nog niet was versierd toch met een versierde fiets mee fietsen. Ook kwamen er wel eens old-timers staan te pronken. Openlucht museum. Daar werd denk ik mijn interesse voor nostalgie gewekt. Super om samen met zo'n auto op de kiek te mogen. Jammer dat er nu weer bijgebouwd is langs de zwembad weg. Het lijkt wel of we in Eindhoven ineens gek geworden zijn op zwarte blokken dozen-bouw. Tegen de bomen aangebouwd. Ik ben benieuwd wanneer de bomen het weer moeten gaan ontgelden. Zou erg jammer zijn.


Datum: 06-11-2006
Naam: Henk den Exter  
img

M. Taphorn maakt een zeer juiste opmerking men heeft de kolder in de kop, hier in eindhoven. De schoonheidscommissie, waar men de nieuwbouw aan moet voorleggen, is volgens mij of zeer verouderd en in sommige gevallen nog niet van de kleuterschool af. Zie blokkendozen, en het geeft niet want Eindhoven heeft een motto; alles wat ouder is dan 50 jaar wordt toch weer gesloopt.
dus voor onze jongeren is er nog hoop.


Datum: 15-06-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

De Edenstraat was geen grens tussen Gestel en het Centrum, want de Hoogstraat liep voorbij de Edenstraat en de Grote en Kleine Berg en de hele hoek tot het Wilhelminaplein was allemaal gestel, zie de oude kaart van Gestel.


Datum: 15-06-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Toen wij in de Edenstraat woonden was mijn oom (Toon Verbeek) bakker in dit deel van Gestel. In 1949 is zijn paard op het Frederik van Edenplein op hol geslagen en dodelijk verongelukt.


Datum: 15-06-2008
Naam: Hans van Melis  
img

Ad, dat heb ik ook altijd gedacht, kun je die kaart eens insturen?


Datum: 16-06-2008
Naam: Hans van Melis  
img

Ik heb de tekst van de reconstructie door het kadaster op 17-4-1826 van de grens bij foto 1222 geplaatst.


Datum: 30-06-2008
Naam: Frank Zuylen  
img

Ik herinner me het voorval van het paard dat op hol was geslagen, en dat met kar en al terecht was gekomen in de zijtuin van de hoekwoning Edenstraat 90. Paard en kar lagen op hun kant en het kostte heel wat moeite om een en ander weer overeind te krijgen, al is dat met het paard uiteindelijk ook niet gelukt. De consternatie in de buurt was groot en de belangstelling navenant.
Op Edenstraat 90 woonde destijds de familie Kersten en ik speelde wel eens met het dochtertje die van mijn leeftijd was en met wie ik het goed kon vinden. Begin jaren vijftig is deze familie verhuisd, naar ik meen naar Zweden, en kwam er de familie van der Grinten wonen.


Datum: 02-07-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Beste Frank, wat jij je herinnert was in 1949 en het was een bakkerswagen, het paard is afgemaakt en de bakker Toon Verbeek is overleden. Hij rust nu nog, samen met mijn tante, op het Lambertus kerkhof. Hij liet een vrouw en 3 kinderen achter, zij is nooit hertrouwd en in 1987 overleden. Vroeger zat ik ook altijd bij hem op de bok en die dag toevallig niet (engelbewaarder).


Datum: 02-07-2008
Naam: Wil van Hout  
img

Marktplein verdwenen en er voor in de plaats is een groot gebouw gekomen, waar geen bestemming meer voor is. En wat zal er straks komen? Moeten we ons niet inzetten voor een terugkomst van de markt op deze plaats? Je kunt je natuurlijk overal wel sappig over maken maar TOCH!