EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

426

Bijdrager:

Jaar:

1560

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Plattegronden / Topografie

Onderwerp 2.:

Eindhoven vóór 1920

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Eyndhouen (omstreeks 1560)

Beschrijving

Stadsplattegrond van Eindhoven, omstreeks 1560 getekend door Jacob van Deventer. Verzameling Koninklijke Bibliotheek Albert I te Brussel. Kijk vooral ook op 'reconstructie' van Eindhoven op afbeelding 425 Vergelijk de situatie met die van 1982 op afbeelding 427.


Geplaatst op

06-06-2005

Reacties:

Datum: 06-02-2007
Naam: Ben Dankers  

Deze oude kaart (Z/W) staat ook in het boek van pater L.G.A. Houben: Geschiedenis van Eindhoven uit 1889, dat in 1978 door Schiepers uit Schiedam opnieuw is uitgegeven. Ik heb dat eens bij de Slegte opgediept, het betreft een Eerste Deel, wat zou inhouden dat er nog een Tweede Deel zou zijn. Dat heb ik helaas nooit kunnen vinden.
+++BIB en over 5 maanden RHC-e+++Hans


Datum: 05-02-2008
Naam: A. van Pelt  
img

Deze kaart is waarschijnlijk van of van ruim voor 1560 toen Eindhoven een vestingstad was, zoals op andere afbeeldingen te zien is. Of van na 1583 toen de stadsmuren door de Spaanse belegeraars waren afgebroken en alleen de stadspoorten nog overeind stonden. Ik kan niet zien op er deze kaart stadsmuren zijn. Er bestaat een nieuw getekende versie van deze kaart en daar wordt gesproken van aarden wallen en dat was eerder kenmerkend voor de periode van de bouw van de vestingsteden.


Datum: 05-05-2023
Naam: Henny van Laarhoven  
img

Koninklijk cartograaf Jacob van Deventer maakte deze plattegrond (op een schaal van circa 1:8.000) in opdracht van koning Philips II van Spanje. De aanleiding voor deze opdracht was van militair-strategische aard. De kaart diende om de Spaanse troepen tijdens de 80-jarige oorlog te laten zien waar de begaanbare wegen liepen. Ondanks veranderingen in de bebouwing is, in het huidige Eindhovense stadscentrum, het 16e-eeuwse stratenpatroon van deze kaart nog steeds zichtbaar. Buiten de stad was de bebouwing verspreid en langs de verbindingswegen was de bebouwing aaneengesloten. Dit stratenpatroon wordt wel de ‘pinda’ van Eindhoven genoemd.